Hlavní obsah

Jak vánočně nazdobit dům a zahradu

Právo, Karolina Černá

Vánoční atmosféra patří nejen do našich domovů, ale můžeme ji vytvořit už venku na stromech nebo na domě. Novinkou jsou svítící 3D dekorace ve tvaru zvířat. Okolí domu tak přes zimu mohou obývat třeba svítící sob, medvěd, nebo tučňák.

Článek

Výrobci dekorací a obchodní centra pro zahrádkáře a kutily tradičně nabízejí svítící řetězy a kabely, které lze použít k výzdobě interiéru i zahrady. Ovšem pro tato kombinovaná svítidla platí totéž, co pro ryze venkovní: musí být vybaveny typem zabezpečení venkovního krytí – tj. IP44 a vyšším. Takovým nevadí sněžení, déšť ani mrazy.

Co nabízí trh

S rozvojem technologií je dnes vánoční osvětlení šetrnější, ekologičtější a provozně nenáročné. V nabídce převládají takzvané LED produkty, které jsou proti dřívějším systémům desetkrát levnější a desetkrát trvanlivější.

Velké světelné řetězy či sítě osázené LED diodami umějí vytvořit efekt třpytu. Způsobují to LED diody, které vydávají pravidelné záblesky a v systému jsou umístěny v určitých vzdálenostech. Výjimkou nejsou ani dekorace bez napájení pomocí kabelu. Mají v sobě zabudované tužkové baterie nebo solární článek, který kumuluje energii přes den a za stmívání se sám rozsvítí.

Světelné řetězy se prodávají v různých barvách a délkách. Často mají stejný konektorový systém jako ostatní světelné komponenty (hvězdy, záclony), takže je možné jednotlivé prvky za sebou snadno zapojovat a každým rokem jejich počet rozšiřovat.

U světelných řetězů máme na paměti, že by jejich série měla dát dohromady 240 V ze zásuvky, to znamená např. 40 žárovek o napětí 6 V, nebo 20 žárovek o napětí 12 V.

V sériovém zapojení bychom neměli používat žárovky s rozdílnými parametry; projeví se to na různé intenzitě svícení a na životnosti.

Kabely s LED diodami jsou na tom se životností daleko lépe, spotřebují méně energie, ale jsou dražší. Jako dlouhodobá investice se však vyplatí. Lze je krátit podle potřeby, ovšem jen na místech označených výrobcem.

Transformátor, žárovky a LED diody

Jak napájet venkovní osvětlení? Kvůli bezpečnosti pro ně volíme nízkonapěťové žárovky. Bývají zapojeny v sérii a jejich počet odpovídá výkonu napáječe – transformátoru. Pro venkovní použití by měl být hermeticky uzavřený!

Například transformátor s parametry 230/12 V/25 VA (25 W) je vhodný pro 20 žárovek 12 V/0,1 A (1,2 W), tedy 12 V x 0,1 A x 20=24 VA. Když zapojíme více takových žárovek, nebo použijeme dvacet žárovek 12 V/0,3 A (3,6 W), transformátor se poškodí. Ty potřebují transformátor minimálně 230/12 V/75 VA (75 W), tedy 12 V x 0,3 A x 20= 72 VA.

  • Rozhodneme-li se ke stávajícímu transformátoru připojit další řetěz, to jest připojit další žárovky, znovu spočítáme, zda je zdroj snese.
  • Řetězy s LED diodami lze napájet také z autobaterie, takže nepotřebujeme transformátor. Při opravách venkovních nízkonapěťových LED diod lze použít tavnou pistoli a obnažené části hmotou zalít.

Na co dát pozor při nákupu

Jestliže je v celé sestavě jakýkoli vodič příliš tenký (jako třeba kabel od běžných sluchátek), může se přehřívat nebo přetrhnout.

Podezřelá jsou světla, jejichž zástrčka nemá izolaci na částech kolíků; při zasouvání do zásuvky můžeme na kolík nechtěně sáhnout.

Vánoční světla, která nesou označení indoor, jsou určena pouze pro svícení v bytě, světla označená outdoor můžeme použít i venku.

Světelné řetězy musí mít štítek s elektrickými údaji světelných zdrojů a jmenovitým napětím kompletního řetězu. Pokud je nemají, je jejich původ pochybný.

Na světlech pro venkovní použití musí být označení IP44 a vyšší. Pokud tento údaj na výrobku nebo na jeho obalu nenajdeme, raději ho nekupujeme!

Někteří výrobci pro orientaci používají symboly: domeček se šipkou dovnitř (pro použití v místnosti) nebo domeček se šipkou ven, případně trojúhelník s kapkou či kapkami (pro použití venku).

Ozdoby na výběr

Svítící řetězy – hodí se zejména k okrášlení keřů a stromků. Žárovky bývají vybaveny malými čepičkami či kloboučky. Konektory lze zapojit více svítících řetězů za sebou.

Světelné kabely – jsou vyráběny z odolného PVC, vydrží mrazy až do minus 20 °C. Vyrábějí se v mnoha barevných variantách.

Světelné krápníky – prodávají se v provedení od 0,3 do 1,5 m, ale na jeden zdroj energie lze zapojit dohromady až 300 m.

Světelné záclony – jsou vhodné na okna, hrany domu, střech nebo cestiček. Mají LED diody, které jsou dražší než mikro žárovky, ale vydrží déle, takže se investice vyplatí.

Základní pravidla bezpečnosti

Vánoční osvětlení určené pro interiér nikdy nepoužíváme venku! Není totiž opatřeno patřičnou izolací. V případě navlhnutí by mohlo dojít k úrazu elektrickým proudem. 

Světla pro venkovní použití mají označení bezpečnostního krytí IP44 a vyšší.

Je-li svíticí řetěz připojen k elektrické síti, žárovky nevyměňujeme.

Nefunkční žárovku měníme jen za tu se stejným napětím a příkonem, aby se předešlo přehřátí řetězce. Žárovku s pojistkou vyměníme opět za žárovku s pojistkou.

Zakoupit dekorace a instalovat je můžeme sami, ale je také možné si vzít s sebou elektrikáře, který provede montáž i demontáž a garantuje bezpečnost.

3D dekorace – zahradu mohou oživit „prostoroví“ sněhuláci, sáňky, sobi, medvědi, tučňáci a další vánoční a zimní atributy s LED diodami.

Reklama

Související témata:

Související články

Na co nezapomenout při předvánočním úklidu

Vánoční úklid bývá fyzicky namáhavý, ale i časově náročný. Proto si zakoupíme nejen osvědčené chemické prostředky nebo přírodní přípravky a obklopíme se...

Výběr článků

Načítám