Hlavní obsah

Jak si zařídit designový domov na horách

Než se Ivanka začala naplno věnovat interiérovému designu, stihla vystudovat matematicko-fyzikální fakultu, procestovat celý svět či pracovat jako investiční bankéř pro světové banky. Nyní si zařídila vlastní byt ve Špindlerově Mlýně, který je pro ni a její rodinu druhým domovem. Mohla tak zrealizovat všechna svá přání a využít zkušeností ze studia designu v Londýně, ze spolupráce se světoznámou Philippou Thorp či s moderátorem Lawrencem Llewelynem Bowenem.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj volně navazuje na kuchyň a jídelnu. Tmavá sedací souprava Luis je stejně jako křeslo od společnosti B & B Italia. Stolky jsou z dílny firmy Maxalto. Dveře jsou vyrobeny na zakázku z mořeného dubu a podlahu zdobí hovězí kůže.

Článek

Vystudovala jste Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Co vás přivedlo k volbě oboru tak netypického pro ženu?

Ke studiu mě přivedli rodiče, tatínek je fyzik, proto jsem splnila jejich přání a vystudovala tento obor, ale nikdy jsem toho nelitovala. Následně jsem studovala matematiku postgraduálně v Anglii, ale oboru jsem se nikdy nevěnovala. Je to velice zajímavé studium, ale od začátku jsem věděla, že to není to, co mě baví.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je vybavena spotřebiči značky Siemens a byla vyrobena na zakázku podle návrhu majitelky. Vzhledem k tomu, že se jedná o rekreační byt, nebylo třeba řešit úložné prostory. Proto byl zvolen praktický nerezový pultík na vaření.

Nyní se věnujete interiérovému designu, že?

Po škole jsem začala pracovat v bankovnictví, ale plánovala jsem rodinu, a proto jsem začala uvažovat o změně. Být naplno dobrým bankéřem, mámou a manželkou není možné. Když jsem se provdala, vrátila jsem se ke své dávné lásce a začala jsem studovat školu designu v Londýně.

Foto: www.modernibyt.cz

Pracovna může posloužit i jako ložnice díky rozkládací pohovce značky Flexform. Doplňkem je stojací lampa od firmy Flos. Podlahy jsou z kartáčovaného bíle olejovaného kouřového dubu.

Po jejím absolvování si mě vybrala Philippa Thorp ke spolupráci na projektu vily v centru Londýna, kde jsem spolupracovala s Lawrencem Llewelynem Bowenem. Tento moment považuji za velmi důležitý pro budoucí kariéru interiérového designéra.

Bydlíte v Praze, avšak váš nový byt je ve Špindlerově Mlýně, plánujete stěhování?

Určitě ne, jedná se pouze o rekreační bydlení. Hory máme rádi, proto jsme o víkendovém bytu vždy uvažovali.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelna je propojená s kuchyní. Stůl a lavici si nechala majitelka vyrobit podle vlastního návrhu na zakázku. Stůl je ze železničních pražců a broušeného nerezu. Prostor doplňuje funkční lihový krb, který místnost dokáže vyhřát.

Jedná se o novostavbu či rekonstrukci?

Je to novostavba v komplexu Savoy. Původní dispoziční uspořádání nevyhovovalo mým představám, proto jsem se rozhodla pro radikální změnu. Všechno bylo příliš rozškatulkované a já mám ráda otevřený prostor. Stejně postupuji při práci pro své klienty, proto bourám dveře a příčky, jak jen to jde, s cílem získat jeden veliký otevřený prostor, samozřejmě kromě toalety a koupelny.

Foto: www.modernibyt.cz

Dětský pokoj je vytvořen v místnosti, která měla sloužit jako šatna. Pokoj je určen pro dvě slečny, postele jsou umístěny za sebou a závěsy zajistí dostatek soukromí. Podlahu zdobí olejovaný dub, vestavěný nábytek je kartáčovaná bíle lakovaná borovice.

Pomáhal vám někdo s návrhem interiéru?

Celý koncept jsem si navrhla sama. Měla jsem představu o tom, jak by měl byt vypadat. A pokud navrhujete a zařizujete interiér pro sebe, můžete se dostatečně vyřádit a splnit si všechny sny. Vzhledem k tomu, že se jedná o víkendový byt, nemusela jsem řešit takové praktické požadavky jako např. úložné prostory.

Důležitá byla hlavně otevřená šatna, ve které uschnou mokré věci po lyžování. Nebyla jsem ničím svazována a tuto realizaci jsem si užila. Za čtvrt roku bylo hotovo a byt odpovídal mým představám a požadavkům.

Foto: www.modernibyt.cz

Komoda je vyrobena na zakázku z bíle lakované borovice. Pokoj je situován do svahu a na sever. Na zeď majitelka neumístila opravdovou trofej, ale pro vytvoření atmosféry použila skládačku z bíle lakované překližky.

Je něco, čeho se ráda při navrhování interiéru držíte? Podle čeho lze poznat váš rukopis?

Vždy se snažím omezit počet použitých materiálů v daném interiéru. V tomto případě jsem zvolila mořený dub, kartáčovaný bíle olejovaný kouřový dub, bíle lakovanou kartáčovanou borovici a broušený nerez. Vybrala jsem šedobéžový odstín obkladu, neboť dokonale ladí s dřevěnou podlahou, a dlažbu jsem tak mohla použít nejen v koupelně, ale i ve vstupní hale či v kuchyni. Není patrný takřka žádný barevný přechod, pouze jiný materiál.

Foto: www.modernibyt.cz

V ložnici spí majitelé na posteli (Ikea), ke které bylo na zakázku vyrobeno čalouněné čelo. Na podlaze je místo koberce kůže z pakoně.

Napadá vás na závěr nějaká rada pro čtenáře, kteří plánují rekonstrukci či teprve domov zařizují?

Hlavně se neukvapovat, všechno si důkladně rozmyslet. Nejdůležitější je nezařizovat interiér podle toho, co je právě tzv. trendy. Je třeba si najít svůj styl, se kterým si majitel dokáže představit život na hodně dlouho. Nejhorší je, pokud se sejde spousta krásných a designově vydařených kousků, které spolu nejdou dohromady. Dobré je nechat si poradit od profesionála.

Foto: www.modernibyt.cz

V koupelně nalezneme velkoformátový šedobéžový obklad a sanitu značky Catalano. Vestavěné prvky jsou z mořeného dubu. Majitelce se podařilo do prostoru vtěsnat vanu se sprchou, umyvadlo, toaletu i pračku se sušičkou, která je skryta ve vestavěné skříni.

Doporučila byste tedy spolupracovat při zařizování s designérem?

Určitě ano, ale je třeba hledat. Projděte si realizace designérů, o kterých uvažujete, poznejte jejich styl a vyberte si takový, který vás musí oslovit. Designér něco stojí, ale ve finále se ušetří, neboť může dobře poradit s výběrem nábytku, jak jej v interiéru rozmístit a co naopak rozhodně nedělat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám