Hlavní obsah

Jak prakticky zařídit domácí pracovnu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doma u počítače plní pracovní povinnosti stále více lidí, at už jsou na volné noze či jim takzvaný home office umožnuje zaměstnavatel. Vlastní pracovnu, PC koutek, zařizujte především s ohledem na své zdraví.

Foto: Idpoint

Designový víceúrovňový stolek šetří místo v menším pokoji. Prosklení opticky přispívá ke zvětšení prostoru.

Článek

Při několikahodinovém, a ještě k tomu nesprávném sezení trpí záda, zrak, oběhová soustava. Objevují se bolesti zápěstí, předloktí a ramen. Proto investujeme do kvalitní židle, nejlépe zdravotní s certifikátem. Ideální je při práci na počítači střídat sezení a stání, případně protažení celého těla.

Foto: Cre8/Hermanmiller

Výškově stavitelný stůl, tzv. sit/stand díky jednoduchému mechanismu umožnuje změnu výšky pracovní plochy jediným pohybem. Můžeme tak střídat polohu vsedě a vestoje. Stůl může být vybaven systémem pro vedení kabelů.

Jeden stůl má dvě řešení

Problémy s bolestmi zad, hemeroidy a krevním oběhem řeší občasná práce na PC vestoje. Výrobci kancelářského nábytku tomuto trendu vycházejí vstříc nabídkou výškově stavitelných stolů.

Foto: Abms

Zdvihací mechanismus stolu Hobis Motion Ergo nastaví správnou úroveň pracovní desky vůči naší výšce. Výřez v pracovní desce podpírá paže. Cena podle výbavy od 11 549 Kc bez DPH.

Jejich pracovní desku nastavíme vůči své tělesné výšce během sezení nebo stání tak, aby výřez v její ploše vždy podporoval paže. Loketní kloub přitom zaujímá 90° s předloktím vodorovně položeném na stole. Uleví se tak trapézovým a šíjovým svalům.

Foto: Ikea

Výšku polohovacího stolu Skarsta nastavíme točením kličkou v rozmezí 70 až 120 cm. Získáme tím pozice pro sezení i stání. Kličku lze zasunout pod desku stolu. Díky nastavitelným nohám stojí stůl stabilně i na nerovné podlaze. Cena 4990 Kc.

Prací na počítači vestoje protahujeme nohy, zlepšujeme krevní oběh. Jedna noha může odpočívat na stupínku. Zvykneme-li si takto pracovat, zvládneme stát i na nízkém, lehce balančním polštářku, který aktivuje břišní, zádové svalstvo a hýždě.

Platí, že se nic nemá přehánět. Jakákoli dlouhodobě strnulá pozice škodí, trpí záda, žíly, chodidla. Nohy je proto třeba občas rozpohybovat. Podmínkou je také pevná, ergonomická obuv, která netlačí.

Foto: Ikea

Lehký výškově nastavitelný PC stolek snadno přemístíme, nezabere mnoho místa.

Pozor: horní hrana monitoru na stole má být vždy ve výšce očí. Monitor umístíme od sebe aspoň na délku natažené paže, zhruba 60 cm. Menší obrazovky nás nutí dívat se zblízka, což unavuje zaostřovací svaly. Nehodí se na celodenní práci, v opačném případě s nimi riskujeme ztrátu schopnosti očí zaostřovat. Také hrozí, že začneme vidět dvojitě.

Foto: Bonami

Pracovní koutek Focus White Oak (110 x 42 x 109 cm) je stůl a komoda zároveň. Hodí se do menších interiéru. Cena 14 829 Kč.

Oči i mozek chtějí světlo

Dostatečné množství přirozeného světla zraku prospívá, proto stůl umístíme k oknu, aby přicházelo zepředu nebo ze stran. Opatrně však s odlesky slunce na monitoru, které oči spíše podráždí. Když se denní světlo nenachází v blízkosti stolu, odrazíme ho k němu sklopným zrcadlem zavěšeným nad pracovním koutem.

Foto: Trachea

Přirozené denní světlo je ke zraku nejšetrnejší, proto se snažíme umístit pracovní stůl s počítačem blíž k oknu.

I při práci v noci má být světlo rozptýlené po celém prostoru, v němž se nacházíme.

Ideální je kombinace centrálního svítidla se stolní, případně nástěnnou lampou s ohebným kloubem, svit směřujeme podle potřeby.

Foto: Ikea

Svítit při práci máme centrálním svítidlem a stolní lampou s ohebnými klouby, které umožňují nasměrovat světlo podle potřeby.

Bodovka mířící pouze na klávesnici a okolní tma škodí očím, navíc se v takových podmínkách v organismu zvyšuje hladina spánkového hormonu, takže brzy budeme unavení a nesoustředění.

Foto: Bonami

Stolní lampu Arkitekt otáčíme a nastavujeme výškově podle toho, kde a jak velký kužel světla potřebujeme. Cena 2449 Kč.

Posaďte se (ne)tradičně

Zdravotní židle patří k dražším, stojí od 12 000 Kč. Přizpůsobují se dynamicky pohybům těla, podporují přitom zádové i sedací svalstvo. Snižují tlak na meziobratlové ploténky, plíce a žaludek, zlepšují prokrvení nohou. Pohyblivý sedák nutí narovnat záda, zasunout hlavu a stáhnout ramena dozadu a dolů, což odlehčí trapézům a uvolní ztuhlou krční páter. V aktivní fázi může být sedací plocha nakloněna mírně vpřed s možností pohybu do stran při fixaci zad ve správné poloze. V odpočinkové fázi je optimální náklon mírně vzad.

Foto: Spinalis

Židle Ergonomic s prokazatelnými zdravotními účinky je vhodná pro celodenní sezení bez bolesti zad pro muže a ženy do 185 cm. Cena 16 928 Kč.

Při nákupu si židli vyzkoušíme osobně. Sedí-li se nám na ní v prodejně pohodlně, nemusí být ještě ta pravá. Některé značky proto nabízejí k vyzkoušení výrobku lhůtu 14 dní i delší. Rozhodující je nastavení židle s ohledem na rozměry těla a pohyby, které během práce na počítači vykonáváme.

Foto: Spinalis

Židle Rodeo poskytuje odlehčení v bocích a stehenní oblasti. Ocení ji mimo jiné projektanti u rýsovacího prkna, soukromé kosmetičky, kadeřnice a zubaři. Cena 18 985 Kč.

Ergonomická židle umožňuje nastavit výšku sezení, u některých typů ovlivníme i sklon sedáku, výšku a úhel opěradla zad a opěrek rukou. Hloubka židle by měla zajistit, že se lýtky neopíráme o sedací plochu. Úhel kolenního kloubu má být 90°, chodidla se plně dotýkají podlahy.

Foto: Ikea

U ergonomické židle Markus nastavíme výšku sezení i úhel sedu. Cena 3990 Kč.

Je dobré se zhruba po 40 minutách sezení protáhnout. Jsme-li stále schopni koncentrace, můžeme přenastavit desku výškově polohovatelného stolu a pokračovat vestoje.

Foto: Tchibo

Nízký balanční polštář na židli podporuje sezení se vzpřímenými zády. Cena 399 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Malé a šikovné

Ne každý si může dovolit pracovnu jako samostatnou místnost se vším pohodlím. Naštěstí trh nabízí úsporné multifunkční počítačové stolky a koutky, které nezaberou mnoho místa. Některé z nich můžeme flexibilně přemístit z jedné místnosti do druhé. Přes snahu o prostorovou úsporu dodržujeme optimální rozměry stolu (š.150, hl. 60 až 80, d. 80 až 180 cm) a ergonomická pravidla pro sezení.

Kabely a dokumenty

PC stolek by měl mít otvor, kterým vede kabely od počítače pod deskou stolu. 

Prodlužovačku ukryjeme do boxu s otvorem ve víku, umístěným na desce stolu nebo pod ní.

Multifunkční zásuvkové systémy (kostky s různými vstupy) soustředí kabeláž k jednomu místu.

Neaktuální dokumenty, papíry, šanony dáme do pojízdného kontejneru, kufříku, stojanu v blízkosti stolu, zbytek patří do vícestupňového policového dílu či držáku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám