Hlavní obsah

Jak pečovat o vánoční hvězdu

Právo, haš

Vánoční hvězda patří tradičně mezi slavnostní dekorace Vánoc a mezi oblíbené dárky přátelům a blízkým. Aby nám vydržela co nejdéle čerstvá a krásná, měli bychom jí věnovat náležitou péči.

Foto: Archiv Stars for Europe, Právo

Vánoční hvězdice.

Článek

Pečlivý výběr vánoční hvězdy (poinsettia) se nám určitě vyplatí.

  • Pořizujeme pouze zdravé, silné rostliny s hustými zelenými listy bez viditelných vad. Jedině tak budeme mít jistotu, že kupované rostliny jsou v dobré kondici.
  • Svěšené listy a příliš mokrý či naopak suchý kořenový obal jsou jasným varováním, abychom rostlinu nekupovali.
  • Podle malých žlutých kvítků v okvětních lístcích, které by měly být rozpučené, poznáme, zda je květina čerstvá.
  • Protože vánoční hvězda nemá ráda chladno a průvan, nekupujeme si rostliny, které jsou umístěny blízko vchodových dveří nebo dokonce venku! Průvanu vystavené rostliny po pár dnech ztrácejí listy a mohou zvadnout úplně.
  • Vánoční hvězdu si z obchodu odnášíme vždy pečlivě zabalenou v papíře, a pokud možno ji dopravíme co nejrychleji do bytu.

Kdy se jí daří

Tato květina nemá ráda sucho, ovšem stání ve vodě snáší ještě hůře. Je velmi citlivá, a když je rostlina zcela nasáknutá vodou, uhnívají jí kořeny, listy žloutnou, opadají a často rostlina odumře úplně. Jestliže je příliš suchá, listy opadávají také, ale většinou se dá zachránit. Když ji přiměřeně zalijeme, rychle se vzpamatuje.

  • Vánoční hvězda má nejraději mírnou zálivku vlažnou vodou.
  • V období květu ji není nutné přihnojovat.
  • Jakmile odkvete, stačí jednou za měsíc přidat do zálivky obvyklou dávku hnojiva.
  • Vánoční hvězda je vděčná za teplé a suché místo. Přímé sluneční světlo nemá ráda. Ideální je teplota 15 až 22 °C.

Vánoční hvězda je trvalka, a tak nám může vykvést opakovaně. Přesto se jí většinou zbavujeme poté, co odkvete, a okvětní lístky opadají. Přivést ji totiž znovu ke květu není zrovna jednoduché.

Co rostlina potřebuje, aby znovu zazářila

  • Minimálně 8 týdnů před vánočními svátky musí být uložena v úplné tmě, nejlépe 14 hodin denně. Bohužel stačí i lehounký záblesk světla v průběhu této tmavé periody, který zabrání rostlině vyprodukovat nové okvětní lístky.
  • Důležitá je i teplota, která teď nesmí být příliš vysoká. S ohledem na náročnost celého postupu je pro většinu z nás jednodušší pořídit si každý rok novou květinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční dekorace inspirovaná přírodou

Vánoční svátky se blíží a spolu s nimi i naše snaha vyzdobit si domov. Pokud rádi tvoříte a dělá vám radost vlastnoručně vyrobená vánoční dekorace, nechte...

OBRAZEM: Čarujeme s vánoční hvězdou

Není snadné tuto tradiční vánoční květinu naaranžovat pokaždé jinak. Ale postavit ji jen tak na stůl v květináči z obchodu není to pravé. Přinášíme...

Výběr článků

Načítám