Hlavní obsah

Jak naplánovat funkční kuchyni podle moderních trendů

Právo, Sylva Svobodová

S novou kuchyní nás čekají velké výdaje, proto požadujme od studia výborný servis, plně funkční a promyšlenou sestavu. Vše má být podle ergonomických pravidel při ruce, na dosah, bez zbytečného pobíhání, s velkou pracovní plochou na přípravu pokrmů.

Foto: Milan Malíček, Právo

V kuchyni se snažíme vyčlenit na přípravu pokrmů pracovní plochu alespoň 90 cm širokou. Jedině tak můžeme pohodlně vyskládat misky na těsto, obalovat řízky apod.

Článek

Plánování a realizace nové kuchyně je velká událost. Ženy tu tráví spoustu času, v rodině kulinářů je skutečným srdcem celé domácnosti. Částka, kterou za novou linku vydáme, začíná i se spotřebiči přibližně na 300 tisíc korun podle zvolených materiálů a velikosti kuchyně. Nemluvě o stavebních úpravách, které nás obvykle také čekají.

Než jdeme do studia

V kuchyňském studiu nám mají odborně poradit, ale plně na to nespoléhejme. Je dobré se předem trochu poučit a mít v rukávu pohotové argumenty proč takto ne, či ano.

Správný projektant se nás také zeptá, kolik členů je v domácnosti, jaké máme životní a stravovací zvyklosti, jak často nakupujeme, jak jsme vysocí, které všechny předměty potřebujeme v kuchyni uložit.

Sepište si na papír
1. Kde je umístění přípojek (elektřina, voda), přesně zakreslete v daném rozměru.
2. Rozměry oken a výška parapetů.
3. Umístění a velikost jídelního stolu.
4. Rozměry místnosti (délka, šířka, výška).

Zóny na kuchyňské lince

Základem dobré ergonomie je tzv. zónové plánování. Kuchyňská sestava se dělí na 5 částí (zón), bez nichž se neobejdeme. Začínáme vlevo a postupujeme směrem doprava.

Úplně vlevo je 1. zóna: zásoby. Jde o spižní skříň s výsuvy (nejlépe šíře 60 cm), v níž jsou uloženy potraviny (mouka, cukr, těstoviny, rýže, sirupy atd). Součástí této zóny je i lednice s mrazákem.

Následuje 2. zóna: ukládání, kam patří hlavně kuchyňské potřeby (nádobí a skleničky) uložené ve spodních a horních skříňkách.

3. zóna: mytí s myčkou na nádobí a dřezem (pod ním odpadkový koš s čisticími prostředky).

4. zóna je přípravná, kde jsou v zásuvkách uloženy pomůcky (nože apod.), se kterými pracujeme nejčastěji. Přípravná plocha se nachází mezi mycí zónou a následnou varnou zónou. Plocha má šířku minimálně 90 cm.

Poslední 5. zóna je na vaření/pečení. Je tu sporák s odsavačem par, mikrovlnka, trouba a uložené předměty potřebné pro vaření a pečení (hrnce, pánvice, pracovní příbory).

Foto: Resa, Právo

Pevným policím je konec. Raději zvolíme pojízdné plnovýsuvné zásuvky, ve kterých dobře vidíme i na předměty uložené v zadních řadách. RESA

Foto: archiv, Právo

Pultová kuchyně s dostatečně velkou přípravnou plochou. Ve spodní části pod deskou jsou zásuvky pro uložení pracovního náčiní, dole pečící hrnce, pánvičky.

Takto vypadá ideální rozmístění linky pro praváky. Někdy se sice musíme přizpůsobit již daným vyústěním vodovodních přípojek, ale když se nebojíme stavebních úprav, lze mít kuchyň ušitou na míru bez kompromisů. Více info na: www.blum.cz

Zavřete kuchyň do skříně

Kuchyň v minimalistické variantě s rozměry 240 cm na délku, 240 cm na výšku s hloubkou skříněk 60 cm je šikovná do malých bytů pro mladé páry a ty, kteří žijí sami.

Co umí navíc? Kuchyň má výsuvnou pracovní desku určenou ke stolování a hlavně ji lze celou zavřít za dvířka, takže nikdo nepozná, že jde o linku. Je to prima řešení pro ty, kteří žijí v garsonce a jejich kuchyň je zároveň i ložnicí a obývákem. Vše je rychle uklizeno!

Levák, nebo pravák?

Tento zdánlivý detail má vliv na správné uspořádání pracovních zón v kuchyni. Zóny postupují pro praváky směrem hodinových ručiček (čili zleva doprava). Pro leváky to platí obráceně. Když nedodržíme směr ideálního uspořádání, budeme mít vaření tzv. přes ruku, což je nepohodlné.

(Poznámka: troubu s mikrovlnkou lze zabudovat i mezi spižní skříň a lednici, mezi jednotlivými zónami máme pracovní plochu širokou 60 cm, v případě přípravné zóny je vhodná 90 cm široká plocha.)

Rady a tipy

  • Výška pracovní desky v kuchyni se musí přizpůsobit naší postavě. Jak poznat správnou výšku? Platí pravidlo: při pokrčených rukách (v úhlu 90 °) má být prostor mezi lokty a pracovní deskou 10-15 cm.
  • Nejdůležitější zónou v kuchyni je pracovní plocha. Ideálním místem pro práci je plocha mezi sporákem a dřezem. Minimální šířka se doporučuje alespoň 90 cm.
  • Ze spodní skříňky pohodlně vyndáme předměty jen díky zásuvkám s plnými výsuvy. Zapomeneme tedy navždy na pevné police schované za dvířky. Musíme se k nim hodně ohýbat a pracně hledat věci uložené v zadní části.
  • Nejčastěji používané předměty umístíme v horní zásuvce spodní skříňky a spodní polici horní skříňky.
  • Troubu s mikrovlnkou zabudujeme přibližně do výše očí, přičemž častěji používaná mikrovlnka patří nad troubu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám