Hlavní obsah

Interiéry v Čapkově vile se dochovaly v unikátně věrném stavu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina pražské Čapkovy vily už patří Praze 10. Odborná veřejnost díky tomu dostala příležitost prohlédnout si pokoj, ve kterém se scházely kulturní a společenské osobnosti „pátečníci” z okruhu spisovatele Karla Čapka. Jde o unikátní interiéry, kde se tvořily dějiny naší demokratické státnosti.

Foto: Novinky

V pracovně se zachovaly i psací potřeby a dekorace.

Článek

Stavba se nachází na Praze 10 v ulici Bratří Čapků č.p. 1853. Vznikla v letech 1923 až 1924 v jednoduchém národním stylu pozdní kotěrovské moderny. Elegantní pracovna Karla Čapka se dochovala ve skvělém stavu. Interiér je věrný díky péči dědiců.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Byla to naše rodinná tradice, pracovnu zachovávala v původním stylu Olga Scheinpflugová, její sestra, můj otec, matka i já. Pokoj jsme vůbec nevyužívali,” sdělil prasynovec manželky Čapkovy ženy Olgy Karel Scheinpflug, který se také účastnil slavnostního otevření interiéru.

Foto: Novinky

Stavba se nachází ve vilové zástavbě a postavila ji vinohradská stavební firma Radima Matolína. Vilu navrhl architekt Ladislav Machoň.

Ten kdysi vedl i ateliér slavného architekta Jana Kotěry a dokončil stavbu právnické fakulty Univerzity Karlovy, rekonstruoval i barokní areál Klementina.

Foto: Novinky

Stavba je zajímavým příkladem dvojvily. Každý bratr měl svůj vlastní byt i vlastní vchod. Interiér stavby jim tak umožňoval být si nablízku i mít své vlastní soukromí.

Vpravo bydlel Karel, vlevo Josef. Po svatbě s Olgou Scheinpflugovou byla půda vily proměněna na Josefův ateliér.

Foto: Novinky

Podle starosty Prahy 10 Bohumila Zoufalíka místnosti vypadají, jakoby si z nich Čapek právě "odskočil pro noviny". Inventář je podle něj dokonalý – nechybí knihy, rukopisy, kresby, ale třeba také křeslo, v němž sedával prezident Masaryk. Ve vile jsou i osobní věci - kresby, knihovna, suvenýry z cest.

Foto: Novinky

Po dlouhé době je možné si prohlédnout i zahradu, která by do budoucna mohla sloužit jako prostor k setkávání.

Foto: Novinky

Radnice chce vilu ve spolupráci například s Památníkem národního písemnictví do budoucna zpřístupnit veřejnosti. Vila má být zachována v co nejpůvodnější podobě. Pro širokou veřejnost bude otevřena až po nutných opravách, které ji teď čekají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám