Hlavní obsah

Interiér v podkroví spolehlivě prosvětlí střešní okna

Novinky, Dana Jakešová

Primární funkcí střešních oken je prosvětlit interiér. Jak moc, záleží na tom, co od místnosti očekáváte. Tedy jestli preferujete jen několik šikovně umístěných oken, která vytvoří v místnosti patřičnou atmosféru, nebo místnost zalitou přirozeným světlem. Od toho se bude odvíjet velikost oken.

Foto: Velux

Systém Cabrio promění střešní okno během pár vteřin v balkon. Horní část balkonu je výklopně-kyvná a otevírá se směrem nahoru a ven. Spodní část se zábradlím se otevírá tahem od sebe.

Článek

Platí, že pro optimální prosvětlení by plocha oken měla odpovídat alespoň 10 % plochy místnosti. Pro opravdu velké prosvětlení bude potřeba prosklít až 25 % podlahové plochy.

Možností rozmístění oken je více. V místnosti jich může být více samostatných, nebo je možné je zabudovat do sestavy vedle sebe a nad sebe. Někteří výrobci nabízejí také hotové sestavy, kdy je v jednom rámu integrovaných více oken.

K takovým výrobkům patří např. sestava Velux Studio. V rámu jsou osazena tři střešní okna, prostřední fixní a po stranách dvě okna s otevíráním.

Díky štíhlým rámovým profilům propustí více světla ve srovnání se třemi jednotlivými střešními okny vedle sebe, a to až o 23 % více. Přidanou hodnotou je také snazší montáž.

Foto: Velux

Střešní okna lze pohodlně ovládat na dálku, například i pomocí mobilní aplikace.

Variantou je také velkoplošné ateliérové prosklení na míru, což ale není levná záležitost. Kromě „klasických“ oken mají výrobci v sortimentu i další speciální okna, např. střešní balkonová okna nebo okna pro výlez na střechu.

Dřevo versus plast

Nejčastěji používanými materiály pro výrobu střešních oken jsou dřevo a plast.

„Dřevěná okna nabízejí nezaměnitelný přirozený vzhled. Plastová okna zase vynikají odolností proti vlhkosti. Vhodnou údržbu však vyžadují jak dřevěná, tak i plastová okna,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Tipy a trendy

Uvažovat lze také o odolnější variantě bezúdržbových oken, která v sobě kombinuje dřevo a plast. Tato okna mají speciálně tepelně upravené dřevěné jádro překryté souvislou polyuretanovou vrstvou.

„Díky tomu, že tato okna nemají žádné švy a jejich rohy jsou zaoblené, nezachytává se na nich vlhkost, prach ani nečistoty,“ vysvětluje Ivo Pavlík, produktový manažer společnosti Velux.

Možnosti otevírání

Ve způsobu otevírání existují tři typy střešních oken: kyvná, výklopná a výklopně-kyvná, která jsou kombinací předchozích dvou.

„Kyvná okna jsou nejvíce využívaným typem všude ve světě i u nás. Výklopná okna se otevírají vyklopením celá směrem ven a umožňují pak volný výhled z okna. Výklopně-kyvná střešní okna spojují možnosti a výhody obou předchozích typů,“ popisuje Jiří Bonk.

Ale třeba firma Solara má v sortimentu i střešní posuvná okna. Prosklené plochy se odsouvají buď nad střešní krytinu, nebo nad pevně prosklenou část okna. Velux zase nabízí střešní balkon Cabrio.

Otevírání? Ručně, dálkově i automaticky

Dávno už neplatí, že se střešní okna musejí otevírat ručně. Běžně se dnes využívá ovládání elektrické, ať už pevně umístěným vypínačem, nebo dálkovým ovládáním.

Tam, kde není k oknům elektřina dotažená, lze využít solární pohon. Tuto variantu ocení zejména majitelé starších, manuálně ovládaných střešních oken.

Foto: Velux

Posuvné střešní okno může dobře posloužit i jako balkonové dveře na střešní terasu.

S tím, jak postupuje trend chytrých domácností, se objevila ještě další možnost - ovládat střešní okna z mobilu či tabletu přes aplikaci, nebo dokonce zcela automaticky.

„Okna se pak sama automaticky otevírají, zavírají i zastiňují. Řídit se mohou jak vašimi příkazy, tak i předpovědí nebo aktuálním stavem počasí. Dokážou se přizpůsobit aktuálním podmínkám v místnosti tak, aby zachovala optimální klima a maximálně šetřila energie,“ popisuje Jiří Bonk.

V systémech inteligentního řízení domácnosti vidí budoucnost skoro polovina Čechů

Tipy a trendy

Takový komfort umožňuje např. chytré ovládání střešních oken Velux Active with Nenatmo.

Nezapomeňte na stínění

Poměrně zásadní je také vyřešit zastínění oken, aby se v parném létě podkroví neproměnilo ve výheň. Možností se nabízí několik, účinek ovlivní zvolená varianta.

Účinek venkovního stínění totiž spočívá v jeho prevenci - zamezení přístupu tepla k okenním tabulím, které by po zahřátí přenášely teplo do interiéru. Vnitřní rolety a žaluzie tedy přehřátí interiéru nezabrání. Pouze usměrní přívod světla.

Před teplem tak místnosti ochrání jedině venkovní řešení. Maximální ochranu před sluncem představují venkovní rolety. Navíc v zimě naopak zamezí rolety únikům tepla.

Foto: Toso

Venkovní rolety mohou být ovládané i přes solární pohon.

Jednodušší variantou vnějšího stínění oken a ochranou podkroví před teplem je pak markýza z průhledné síťoviny. I ta odrazí sluneční paprsky dříve, než dopadnou na sklo střešního okna, což dokáže citelně snížit teplotu v interiéru. Zároveň však ponechá výhled ven a propouští dovnitř světlo.

Zlatou střední cestu pak může představovat nová lehká venkovní roleta Velux. Je z pevné, nepropustné tkaniny. Ochrání tak interiér účinně před horkem a zároveň ho zatemní pro komfortní spánek.

K tepelnému komfortu v místnostech patří i pohodlí při jeho zajišťování. Proč se tedy natahovat vysoko nebo na špatně přístupné místo, když lze stínicí prvky ovládat i dálkově. V případě elektrického ovládání však musí být k oknu přiveden kabel. Dá se však obejít i bez něj (stejně jako u samotných oken).

Zabezpečte okna, dveře i chytré spotřebiče

Tipy a trendy

„Rolety a markýzy je totiž možné ovládat i na solární pohon. Baterie motoru je pravidelně dobíjena fotovoltaickým napájecím článkem, který funguje na bázi denního světla, tedy naprosto spolehlivě za každého počasí,“ popisuje Jakub Mrázek, produktový specialista společnosti Velux.

„Baterie se solárním zdrojem zajistí dostatečné nabití až pro 100 operací, a to i v případě, že slunce přímo nesvítí a baterie se nedobíjí.“

Kombinace střešních oken se světlovody

Elegantním řešením může být také kombinace střešních oken se světlovody, které dokážou přivést do místnosti světlo, aniž by pustily nežádané teplo.

„Střešní okna, která jinak zajišťují i možnost k dobrému bydlení důležitého výhledu do krajiny a větrání, mohou být v tu chvíli zatemněna,“ doplňuje Jiří Bonk.

Foto: Velux

Světlovody dokážou přivádět do místnosti světlo, aniž by tam zároveň vpustily nežádoucí teplo nebo v zimních měsících naopak chlad.

Například světlovody Lightway jsou navíc vybaveny speciální patentní vložkou, tzv. Blue Performance, kterou lze umístit do potrubí světlovodu. Díky ní neprojde v létě teplo a v zimě chlad zvenku do místnosti.

U běžného světlovodu bez takového prvku často dochází v zimě ke srážení a skapávání vody do interiéru, v létě se místnost zase pro změnu přehřívá.

Anketa

Máte v domě střešní okna nebo světlovody?
Střešní okna
57,6 %
Světlovody
3,7 %
Obojí
4 %
Ani jedno
20,3 %
Nebydlíme v rodinném domě
14,4 %
Celkem hlasovalo 429 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám