Hlavní obsah

Interiér spolehlivě oživí zajímavá výmalba i netradiční tapety

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při malování interiéru je důležité vybrat si nejen správný odstín barvy, ale také její druh. V úvahu bereme savost a hrubost povrchu, na který ji budeme aplikovat. Totéž platí i při výběru tapet.

Foto: PRIMALEX

Swing, plný hnědý odstín (445 Kč/3 kg), je efektní a působí harmonicky. Vybrané menší stěny, nábytek nebo závěsy a dekorativní prvky se volí v tónu.

Článek

Typy barev a použití

Barvy se dělí na lesklé nebo matné, podle konzistence na pevné, tekuté a práškové.

Pro amatérské malování se hodí spíš barvy matné, protože u nich nejsou tak patrné případné nedostatky, které mohou vzniknout.

K běžnému malování pokojů nejčastěji používáme barvy akrylátové, disperzní a ředitelné vodou. Dříve se používaly také levnější klihové barvy, ale ty jsou méně odolné.

Foto: DULUX

Žluté odstíny v interiéru jsou stále populární nejen proto, že zahrnují tóny živé, svěží, teplé i klidné, ale dají se dobře kombinovat s ostatními barvami.

Akrylátové barvy jsou kvalitní a odolné. Hodí se pro více zatížené povrchy, odolají plísním a propouštějí vodní páry. Hodí se do interiérů, kde požadujeme neměnící se nátěr, ale i na fasády z betonu a minerálních omítek.

Disperzní barvy mají vysokou krycí schopnost a také odolnost. Vyznačují se vysokou otěruvzdorností. Za sucha z nich lze odstranit prach a jsou omyvatelné i mokrým hadrem. Nevýhodou je nižší prodyšnost, zato jsou odolné a skvěle se hodí do kuchyní a dětských pokojů, kde hrozí větší riziko zašpinění.

Foto: AKZO NOBEL

Odstíny tmelu, náplasti a cihly tvoří širokou část barevné palety. Jasné akcenty barev jsou jemné, ale efektní. Tato paleta skvěle doplňuje přírodní materiály, jako jsou tmavé dřevo, mramor, korek či beton.

Vodou ředitelné barvy mají výbornou smáčitelnost a poměrně rychle schnou.

Do bytu se hodí neutrální odstíny

Jako neutrální si obvykle představujeme bílou nebo kávovou. Barevná škála neutrálních odstínů je daleko širší, tvoří ji tóny od bílé přes šedou a béžovou až po pískovou. Poskytují ideální pozadí všem předmětům, kterými se rádi obklopujeme, uvolňují a uklidňují. Neutrální odstíny se hodí do minimalistických až po rustikální interiéry.

Podle zvoleného odstínu interiér zchladíme i proteplíme.

Podmanivá zelenomodrá je barvou roku

Doba, kdy v interiéru skoro všichni používali bílou barvu, je pryč. Mnozí si oblíbili pastelové odstíny, různé barevné kombinace a tvary nebo speciální nátěry s rozmanitou strukturou.

Foto: AKZO NOBEL

Barvou letoška je zelenomodrá, která je povedenou kombinací přirozené harmonie zelené s typickým klidem modré.

Barvou letošního roku je zelenomodrá, která skvěle kombinuje přirozenou harmonii zelené s typickým klidem modři. Přestože je dost výrazná, lze ji dobře kombinovat s dalšími barvami. Zajímavě vypadá ve společnosti jemně růžové či okrové. Nejmódnější je její kombinace s jinými odstíny modrozelené, zelené nebo modré, která tak vytváří efekt tón v tónu.

S barvami indiga, denimu či námořnické modři působí zase chladivě, dynamicky a zároveň vlídně. Pro neutrální kombinace jsou vhodné odstíny přírodního dřeva.

Interiéry v tmavých tónech

Elegantní tóny jako jsou černá, hnědá, ale i šedá a béžová se inspirují přírodou. Módní jsou i jemné pastelové odstíny, jako je bílá káva. Patří z velké části mezi škálu neutrálních tónů, které jsou sázkou na jistotu.

Zatímco světlé dodají interiéru potřebný klid a pocit harmonie, tmavé upoutají pozornost a působí originálně až dramaticky. Neutrální odstíny ocení i milovníci pestrých barev, protože jsou s nimi kombinovatelné a pomohou jim zazářit.

Foto: E-COLOR.CZ

Dekorativní malířské šablony Prestige (sada tří šablon 33 x 33 cm/708 Kč) k dekoraci hladkých zděných, dřevěných a kovových povrchů a také povrchů z vinylových a papírových a tapet.

Černá je specifická a mezi novými odstíny nepřehlédnutelná, protože zklidňuje, zchlazuje, uzavírá a tlumí. Zároveň upoutává pozornost, lze ji s úspěchem použít na zvýraznění detailů. Použijeme-li černou s citem, pak do moderních bytů senzačně zapadne. Pohlcuje však světlo, takže v menším prostoru se uplatní spíš na menších plochách a na detailech.

Plný hnědý odstín je zajímavý a efektní. Vychází z přírody, zmírňuje napětí a působí harmonicky, nikdy neomrzí. Kultivovaně vypadá hnědá v interiéru použitá tzv. tón v tónu. Vybrané menší stěny, nábytek nebo závěsy a dekorativní prvky volíme v tónu syté hnědé, dojem pak změkčují světlejší odstíny, např. krémová.

Úpravy stěn tapetami

Výhodou práce s tapetami je snadná manipulace a téměř nulová následná péče. Vytvářejí příjemnou atmosféru v interiéru, navíc jsou paropropustné, omyvatelné a snadno odstranitelné.

Foto: OPTIMAL

Kolekce tapet jaro 2014 Omexco zahrnuje i 3D textury, je postavena na bílé a hře s rozkladem a znovu sestavením základních struktur.

Papírové tapety jsou z potištěného, raženého a mačkaného papíru. Kvalitní tapety se hodnotí podle hmotnosti suroviny, dvouvrstvé ražené tapety se označují jako duplex.

Vinylové tapety se hodí do všech typů interiérů na zdi, sádrokartony, umakart i různé omyvatelné nátěry. V závislosti na množství a kvalitě vrchní vinylové vrstvy lze tapety použít i do koupelny a WC. Mají dobrou překrývací schopnost na křivých a popraskaných stěnách.

Vliesové tapety - při výrobě se používá jednostranně impregnovaný vlákninový nosný materiál, který vykazuje vysokou propustnost vzduchu a vodních par. Jejich výhodou je, že se lepidlo může nanášet jak na tapetu, tak na stěnu. Nejen díky tomu jsou hodně oblíbené. Nevyžadují čas na provlhčení a jsou bez problému použitelné ve vlhkém prostředí.

Foto: E-COLOR.CZ

Vliesové tapety z kolekce Esprit (479 Kč/53 cm x 10,05 m) s dětskými motivy v široké kolekci všech žánrů a oblíbených dětských barev a odstínů nadchne kluky i holky.

Textilní tapety patří k nejstarším druhům nástěnných dekorací. Vznikají spojením nití na papírovém nebo vliesovém nosiči. Mnohotvárné variace zahrnují např. šňůry, plsť, lýko, syntetická nebo přírodní vlákna apod. Velurové tapety jsou velmi náročné na zpracování a nejčastěji se používají ve stylových prostorech.

Kovové tapety jsou z tenké hliníkové fólie, nakašírované na těžkém nosném papíru nebo vliesu. Měděný, zlatý, stříbrný nebo jiný efekt tvoří lazurovaný barevný povlak. Jsou určené pro náročnou klientelu.

Foto: OPTIMAL

Oblíbené květinové vzory z kolekce Omexco z dílny M. M. M. Jsou na výběr v různých barevných odstínech.

Tapety z přírodních materiálů jako jsou tráva, listy, korek, bambus, jsou také vyhledávané. Upravené přírodní materiály tvoří živý povrch.

Přetíratelné tapety se vyrábějí z papíru, vliesu, skelného vlákna, plastů nebo textilu a mají rozličné struktury - geometrické či květinové. Konečnou podobu získají až po aplikaci barevného nátěru a daný vzor vystoupí do popředí.

Foto: E-COLOR.CZ

Devátá Esprit-kolekce (556 Kč/53 cm x 10,05 m) vliesových tapet zahrnuje každé roční období od čerstvých a veselých jarních barev květin, přes letní modré tóny tapet, jasné oranžové odstíny babího léta až po tapety v zimních barvách.

Obrazové tapety (fototapety) jsou charakteristické velkými motivy znázorněnými fotograficky či malbou. Díky digitálnímu tisku jsou dnešní možnosti výběru vzorů téměř neomezené.

Módní vzory v tapetách

3D textury jsou populární, používají se barevné kombinace od světle zelené a tyrkysové až po citronovou a fuchsiovou.

Geometrické vzory jsou zajímavé kvůli optickým klamům. Díky možnostem geometrie lehce rozšíříme nebo zvýšíme jakýkoli prostor. Letos zvýrazníme spíš malé vzory jako tenké proužky, minimalistické oblouky, drobné čtverce, jemné kruhy a podobně.

Foto: OPTIMAL

Jarní kolekce tapet Omexco z dílny módního návrháře Maison Martin Margela, nese jeho typický rukopis (šíře tapet 90, 92 a 100 cm od 1037 Kč za běžný metr).

Květinové motivy jsou populárním evergreenem. Pro letošní vzory tapet jsou typické živé a jasné barvy. K dispozici jsou velké i minimalistické varianty. Květinovým vzorům sluší hlavně neutrální pozadí.

Váleček, nebo štětku?

Štětka s delšími vlákny nabere na jedno namočení více barvy, ale chce to grif, aby barva nekapala na zem.

Čím jemnější váleček, tím hladší povrch malby. Pro velké plochy zvolíme váleček s vyšším polstrováním. Nasaje více barvy a my najednou vymalujeme větší plochu. 

Tři nové odstíny Primalex

Měsíční šeď připomíná nebe pod oblačnou oblohou, v interiéru se hodí téměř kamkoli. Jde o univerzální odstín, který dá vyniknout jakékoli jiné barvě, se kterou se kombinuje. Díky šedé lze dokonce ztlumit ostré a příliš zářivé tóny. Zajímavá je např. kombinace šedé s tyrkysovou, růžovou, červenou nebo žlutozelenou.

Oblázkově hnědá přináší do interiéru pocit stability a klidu. Se svým přírodním charakterem, který nese stopu dřeva i země, se dobře hodí k pohodlnému a útulnému rázu interiéru.

Béžový kašmír je inspirován jak živou, tak i neživou přírodou. Působí klidně, přirozeně, uvolněně a přátelsky, a přitom vyzařuje lehkost, měkkost a nadýchanost.

Retro styl - prim hraje zejména design připomínající atmosféru 20. a 60. let. Hitem je i digitální tisk, umožňující působivé vizuální efekty. Proto se dají použít fotografie, portréty i poštovní známky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám