Hlavní obsah

Interiér řadového domu po rekonstrukci schodiště a prvního patra výrazně prokoukl

Novinky, nes

Rodina našich dlouholetých čtenářů Jana a Jany z Jihomoravského kraje vlastní řadový rodinný domek. Rodiče paní Jany jej v roce 1974 postavili svépomocí. Po více než čtyřech dekádách nazrál čas na jeho rekonstrukci. Novou podobu má především prostředí podlaží a schodiště.

Foto: Gabriela Goldová (8x)

Hezkým nápadem je umístění sloupkových hodin do niky na schodišti, na něž je po jeho připojení k obýváku odevšad vidět.

Článek

Právě schodiště potřebovalo rozsáhlou rekonstrukci a také prostřední patro, které slouží jako společenská zóna domova, potřebovalo obléknout do nového, modernějšího hávu.

Majitelé domu se s žádostí o návrh úprav obrátili na designérku Gabrielu Goldovou. Hodně prací si pak zvládli provést opět svépomocí, například elektrické rozvody, osadit světla, navrhnout a rozvést televizní a datovou síť. Ani na přípravné bourací práce nebylo nutné zvát řemeslníky.

Foto: Gabriela Goldová

Kuchyň, přesněji jídelní zónu od obývacího pokoje odděluje pouze subtilní stojan na televizi.

„Dům je třípatrový, plocha podlaží je 8 × 8 metrů. V přízemí máme garáž, technickou místnost, sklep a WC. V prvním patře je obývací pokoj s kuchyní, jedna ložnice, sociální zařízení a spíž. Ve druhém patře jsou pak dva dětské pokoje, ložnice, koupelna s toaletou a šatny,“ popisuje uspořádání svého domova čtenář Jan.

Foto: Gabriela Goldová

V prvním patře zmizely zbytečné příčky.

Rekonstrukce nakonec trvala pouhých šest týdnů. Tak krátký čas byl ovšem výsledkem velmi pečlivého plánování, které Janovi zabralo půl roku.

Foto: Gabriela Goldová

K odlehčení přispívají také skleněné desky stolů, ať již jídelního v kuchyni, nebo konferenčního v obýváku.

Původní plechové schody zůstaly v základu beze změny, jsou ovšem osazeny vysokotlakými laminátovými schodišťovými stupni v dekoru ořech a podstupnice jsou obloženy laminem v čistě bílé barvě. Vlastní schodišťová šachta slouží jako elegantní galerie obrazů.

Foto: Gabriela Goldová

Kuchyň získala nové zařízen a s ním i zcela nový, moderní vzhled.

„Největším problémem při úpravě schodů bylo odstranění tapety v dekoru dřeva, kterou bylo schodiště polepeno z pohledové strany. Tato čtyřicet let stará, odolná a několikavrstvá tapeta přilepená jakýmsi klihem nám opravdu dala zabrat,“ vzpomíná Jan.

Foto: Gabriela Goldová

Interiér působí vzdušnějším dojmem.

„Při rekonstrukci obytného prostoru jsme změnili dispozici místností. Otevřeli a propojili jsme obývací pokoj se schodištěm, kde kromě obrazů našly v nice místo i empírové sloupkové hodiny,“ pochvaluje si jeho žena Jana.

Cílem bylo zároveň využít lépe chodby okolo schodiště, které do té doby zabíraly spoustu místa bez valného užitku.

Foto: Gabriela Goldová

Schodiště slouží jako obrazová galerie.

Součástí obytného prostoru je nově kuchyň, která byla původně v samostatné místnosti. Od obývacího pokoje ji nyní nenásilně odděluje pouze otočný stojan na TV, který má podobu úzkého kovového sloupku v nerezovém provedení. Je hezkou repeticí materiálu, jenž je rovněž použit na zábradlí schodiště.

Foto: Gabriela Goldová

Proměna schodiště byla hlavním bodem rekonstrukce v rodinném domě.

„Na celé ploše obytného prostoru je vinylová tichá podlaha Gerflor. Tento materiál jsme použili i jako obklad za kuchyňskou linkou. K osvětlení jsme využili LED pásky v profilech v sádrokartonovém stropním podhledu,“ upřesňuje základní technické detaily čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Původní stav

Celý interiér prvního patra rodinného domu díky provedeným úpravám působí odlehčeněji a vzdušněji. Zároveň je v něm více světla. Majitelé tak získali prostor, kde bude dost místa nejen pro každodenní život, ale také pro společná setkávání s přáteli.

Foto: Archiv čtenáře

Průběh rekonstrukce

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám