Hlavní obsah

Inteligentní dům zařídí a ohlídá vše potřebné

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadčasové technologie zvyšují naše pohodlí a snižují náklady na provoz domácnosti. Jak to ale vše funguje v praxi? Prohlédněte si vzorový dům Jubileum v Plzni.

Foto: Archiv Schneider Electric (12x)

Nadčasové technologie pružně reagují na zvyšování pocitu bezpečí a redukují náklady na provoz domu.

Článek

Inteligentní systém v tomto domě mimo jiné umí vytáhnout žaluzie a rolety, tlumeně rozsvítí v obývacím pokoji nebo automaticky aktivuje svítidla při vstupu do objektu.

Foto: Archiv Schneider Electric

Systém KNX jako mozek inteligentního domu lze řídit tabletem i z jídelny.

Foto: Archiv Schneider Electric

Převážnou část domu ovládá řídicí systém KNX sestavený z komponentů společnosti Schneider Electric.

Foto: Archiv Schneider Electric

Na platformě KNX funguje také inteligentní dům Jubileum v Plzni.

Elektroinstalace

Systém inteligentní elektroinstalace KNX zahrnuje ovládání vnitřního i venkovního osvětlení, které spolupracuje se stínicími prvky a vytváří tak světelnou pohodu v budově. K dispozici tu jsou takové funkce, jako je stmívání svítidel nebo světelné scény.

Inteligentní elektroinstalace zahrnuje:
- osvětlení
- žaluzie, rolety, garážová vrata
- vytápění a chlazení
- klimatizace, ventilace
- sledování kvality vzduchu (měření CO2, měření vlhkosti)
- ohřev vody
- odsávání par
- solární kolektory
- zavlažování
- audiotechniku
- domácí spotřebiče
- alarmy, protipožární signalizace, kamery
- centrální funkce, scény
- automatické funkce
- místní či vzdálenou správu a vizualizace
- měření spotřeby energií
- bazénové technologie
- vytápění komunikací, okapů

„V domě funguje i meteostanice, která se podílí na řízení stínicí techniky. To zahrnuje např. ochranu žaluzií v závislosti na síle větru, dále osvit, ale také požadavky na topení či chlazení,“ přibližuje odborník na domovní elektroinstalace Radim Hendl.

Foto: Archiv Schneider Electric

Ovládání systému celého domu tabletem.

Chytré multifunkční tlačítko

Do systému KNX jsou zařazeny i zásuvky, které mohou být zahrnuty pod tzv. odchodové tlačítko. Při odchodu z budovy můžete stiskem jediného tlačítka nejen vypnout v celém domě světelné okruhy, ale zároveň i vybrané zásuvky či další obvody. Tím se snižuje např. riziko zapomenuté zapnuté žehličky, která by mohla způsobit v domě požár.

Foto: Archiv Schneider Electric

V dětském pokoji ovládá systém osvětlení, vytápění i žaluzie a mnohé z úkolů zvládne i bez přítomnosti svých obyvatel po jejich odchodu z domu.

Foto: Archiv Schneider Electric

V koupelně je instalován termostat a vypínač Unica Colors.

Foto: Archiv Schneider Electric

Termostat a multifunkční tlačítka Unica

Pokud odcházíte, dům se zkrátka sám uvede do klidového režimu, vytápění se ztlumí, všude se zhasne a žaluzie sjedou.

V návaznosti na elektronický zabezpečovací systém dům také pozná, zda jste odešli (plné zamčení) nebo jste doma a spíte (zapnutá pouze plášťová ochrana), a uvede sám sebe do požadovaného režimu.

Foto: Archiv Schneider Electric

Na atmosféře v ložnici se podílí stmívač Unica.

Foto: Archiv Schneider Electric

Nový univerzální LED stmívač MertenActive 3 a Antibakteriální vypínač navodí doma příjemnou světelnou pohodu.

Systém šetří energie

Systém řídí i vytápění celého domu. Děje se tak díky komunikaci s tepelným čerpadlem a ovládání termoelektrických ventilů podlahového topení.

„V domě lze nastavit teplotu v každé místnosti individuálně termostatem. Spotřebu tepelného čerpadla měří vlastní elektroměr, systém navíc monitoruje spotřebu energií a jejich následnou analýzu. Po vyhodnocení se dá jednoduše optimalizovat energetická náročnost domu a tím šetřit peníze,“ vysvětluje Hendl.

Pomůže mobil či počítač

Inteligentní dům ohlídáme před zloději na dálku přes mobil či počítač. Autoři koncepce domu mysleli i na toto riziko a vybavili objekt vnitřní i venkovní kamerou.

Majitelé tak mohou sledovat dění uvnitř i okolo domu přes tablet, chytrý telefon nebo počítač. Navíc mohou celý dům ovládat na dálku.

Foto: Archiv Schneider Electric

Zásuvky a vypínač Unica Colors

„Třeba na dovolené si majitelé ověří, pokud dostanou alarmové hlášení na svůj smartphone, zda jde o planý poplach, či nikoli, a zda je nutný zásah policie,“ podotýká odborník.

Podle potřeb majitelů je možné doplnit dalšími prvky i bezpečnostní dveře a další ochranné systémy.

Flexibilní řešení bez bourání

Platforma KNX reaguje pružně na potřeby majitelů domu a umožňuje také značnou flexibilitu.

U konvenční elektrické instalace se musíme rozhodnout dlouho před samotným zahájením stavby, jak bude fungovat, kudy povede a kde budou umístěny elektroinstalační přístroje.

Při použití systému KNX společnosti Schneider Electric můžeme svá rozhodnutí nechat na později. Inteligentní elektroinstalaci lze kdykoli změnit podle našich požadavků na využití místnosti.

Foto: Archiv Schneider Electric

Chytrý zámek Mul-T-Lock ENTR znamená pohodlný vstup do domu bez nutnosti hledat klíče po kapsách. Dveře si otevřete smartphonem, čtečkou otisku prstů, bezdrátovou klávesnicí nebo dálkovým ovladačem. Obsluhu zámku zvládnou i děti.

Přizpůsobení instalace proběhne obvykle pouhým přeprogramováním prvků v rozvaděči a bez nutnosti sekat do zdí a pokládat nové kabely.

Další výhodou je, že KNX přístroje (tvoří jádro inteligentního řízení) vyrábí přes 300 firem z celého světa, nejsme tedy odkázáni na jediného dodavatele, pokud jde například o náhradní díly nebo rozšíření systému.

Co je inteligentní dům?

Všechny uvedené funkce domu o sobě musejí vědět a musejí spolupracovat. Teprve pak, když fungují jako systém, lze hovořit o inteligentní instalaci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Inteligentní instalace neznamená samostatné ovládání jedné z funkcí, např. topení, byť za pomocí tabletu a z pohodlí domova. Inteligentní dům si s většinou potřeb a změn (teploty, přirozeného světla, rychlosti větru apod.) dokáže poradit sám, aniž by o tom majitel věděl,“ uzavírá Hendl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám