Hlavní obsah

Inteligentní dřevěný dům s moderními technologiemi

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navštívili jsme vzorový dům v Průhonicích, který pro vás může být velkou inspirací. Výjimečná montovaná dřevostavba s přívlastkem „inteligentní“ nás zaujala na první pohled nejen svým venkovním vzhledem, ale především moderní technologií, kterou je vybavena.

Foto: Milan Malíček, archív firmy Átrium, Právo

Dům tvoří dvě navzájem propojené části. Hranol je obložený odvětrávaným modřínovým obkladem a sedlová část cementotřískovými deskami Cembonit.

Článek

Koupili jste pozemek a přemýšlíte o stavbě domu? Tak určitě se zájmem prohlížíte katalogy s nabídkami vzorových domů a sledujete, co se staví ve vašem okolí.

Zvažujete z čeho stavět (stavebních materiálů je na trhu tolik!), jak velký dům potřebujete, aby vyhovoval potřebám rodiny a zároveň nebyl energeticky náročný. Jednou z možností je zkusit tzv. inteligentní dřevostavbu.

Rodinný dům nazvaný Tendence představuje všechny novinky a trendy ve výstavbě dřevěných domů. Mezi jeho největší klady patří nízká spotřeba energie při provozu a zdravé bydlení, což patří mezi priority dnešní doby.

Šetří peněženku

Jestliže montovanou dřevostavbu nazveme nízkoenergetickou, logicky nás napadne otázka, jak je možné, že spotřeba topné energie v dřevostavbě je oproti klasické cihle zhruba o polovinu nižší.

:.V patře je podkrovní dětský pokoj a zrcadlově proti němu i pokoj studentský. Odděluje je pouze příčka. Oba mají plochu 18 metrů čtverečních. foto: Právo/Milan Malíček, archív firmy Átrium

Energetické úspory

Izolacemi

Montovaná dřevostavba má především výborné tepelně izolační vlastnosti (díky sendvičové skladbě stěn).

Vzduchotěsností

Pokud nám uniká teplo, které draze platíme, je to špatné. Proto tak moc záleží na kvalitním provedení montáže jednotlivých panelů (přesný styk rohových konstrukcí, přesné osazení oken do konstrukce apod.).

Efektivním větráním

Postarají se o to ventilátory, které nasají vzduch zvenku, ohřejí ho a vypustí do místnosti. V každé místnosti je pak zabudován ventilátor, který funguje samostatně. Údržba je jednoduchá.

:. Z jídelny máme neopakovatelný výhled i vstup do zahrady. foto: Právo/Milan Malíček, archív firmy Átrium

Podívejme se na jednotlivé použité materiály této dřevostavby trochu podrobněji.

Základem všeho je kvalitní skladba jednotlivých stěn. V průřezu vypadá sendvičová konstrukce následovně:

• Nosným prvkem jsou trámky, z 90 % smrkové, z 10 % modřínové, na vnitřní obklad se používají nezávadné bio desky bez formaldehydu.

• Uvnitř je minerální izolace, zvenku obložená tzv. parozábranou (jde v podstatě o igelit, který má zamezit průniku nežádoucí vlhkosti do stěny domu).

• Dřevotřískové biodesky mají mnoho vítaných užitných vlastností. Například oceníme, že výborně vyrovnávají vlhkost (dobře přijímají a odvádějí), lze je tedy bez zábran použít i do vlhkých prostor, navíc jsou protipožární. Zavěsit na ně můžeme v podstatě cokoli (mají tzv. velkou únosnost), obrazový hřebík zvládne až 18 kg váhy.

:.Dominantou a zároveň dělicím prvkem prostoru jsou vysoká krbová kamna s nerezovým opláštěním komínu. foto: Právo/Milan Malíček, archív firmy Átrium

Velkou předností a specialitou této dřevostavby je tzv. instalační předstěna. Co to znamená? Jde o záměrně vytvořený volný prostor mezi biodeskou a parozábranou.

Do mezery se tak pohodlně namontuje veškerá instalace, a protože je pro ni vymezen dostatek místa, nehrozí, že se parozábrana natrhne, propíchne, poškodí. Kdyby se tak stalo, vnikla by do stěn vlhkost např. z vaření nebo lidského dechu.

Následně by se šířila plíseň, což nechceme. Vytvoření tzv. instalační předstěny souvisí i s již zmíněnou vzduchotěsností. Ta je důležitá pro udržení tepla v domě, které neuniká, a my ho tedy nemusíme navíc platit.

Dům i pro dvě rodiny

Tato rodinná dřevostavba má užitnou plochu 240 m2 a je koncipovaná jako 6+kk, takže v ní pohodlně může bydlet i pětičlenná rodina s malými dětmi. Zaujme architektonickým provedením, které je rukopisem architekta Vlastimila Mulače z ateliéru Mulen.

:.Ložnice rodičů má 17 m2 a je rohově prosklená. Okna jsou plastová v designu hliník. foto: Právo/Milan Malíček, archív firmy Átrium

Dům je sestaven ze dvou částí, propojených proskleným komunikačním prvkem, který stavbu opticky odlehčuje a prosvětluje. Jednu část tvoří hranol s rovnou střechou a s horizontálně skládanou modřínovou odvětrávanou fasádou.

Druhá část má sedlovou střechu s betonovou taškou Bramac a je obložena fasádními cementotřískovými deskami Cembonit. Ty se nabízejí v různých barvách, zákazník si může vybrat i desku černou, červenou, bílou apod.

:.Obývací prostor barevně ladí s jídelnou a kuchyní. Vpravo na stěně je umístěn bílý ventilátor s rekuperačním větráním - vpouští dovnitř čerstvý vzduch, aniž by docházelo k únikům tepla. foto: Právo/Milan Malíček, archív firmy Átrium

Celý dům působí velmi vzdušně, protože má dostatek velkých prosklených ploch. Dispoziční řešení je navrženo tak, aby po drobných úpravách obě části domu mohly fungovat jako dva samostatné domy.

Srdcem domu je velkorysý obývací prostor, který volně navazuje na kuchyňský kout s ostrůvkovou digestoří a jídelním koutem (společně zhruba 55 m2). Prosklené stěny propojují interiér se zahradou, do které lze vstoupit.

:.Prosklená komunikační chodba spojuje dvě části domu. Z obou protilehlých stran si můžeme vyjít na venkovní terasu-vlevo. I pod šikmou střechu se krásně vejde sprchový kout a dvě umyvadla-vpravo. foto: Právo/Milan Malíček, archív firmy Átrium

Dominantou jsou vysoká krbová kamna s hladkými modrými kachlemi a nerezovým opláštěním komínu. V přízemí nechybí hala, WC, komora - šatna, samostatný pokoj o 18 metrech čtverečních a technická místnost, ve které je elektrický kotel napojený na solární panely.

Do patra se vstupuje po kovovém schodišti se žulovými nášlapy, stěnu tvoří skleněné tvárnice prosvětlující chodbu. V prvním podlaží je ložnice rodičů se samostatnou koupelnou, dva dětské pokoje, pracovna, rodinná koupelna s velkou vanou, dvě venkovní terasy a komory vhodné jako úložné prostory.

:.Obě části domu spojuje prosklená chodba se vstupem do zahrady. Skleněné tvárnice chodbu přirozeně prosvětlují. foto: Právo/Milan Malíček, archív firmy Átrium

V domě nás neruší pohled na radiátory - podlahy totiž vyhřívají podlahové konvektory. Světla i dálkově řízené vytápění ovládá bezdrátový systém. V nadstandardním provedení dřevostavbu pořídíme za 9 miliónů, základní cena je 6 miliónů.

Výhody dřevostaveb

• Rychlost stavby: Montáž hrubé stavby je hotova za 2 až 3 dny. Všechny stavební dílce se předvyrobí v suchých halách. Zde se na velkoplošné panely osazují okna s vnějšími parapety a vchodové dveře. Během prvního týdne je hrubá stavba uzavřena a zastřešena, dále následují ostatní řemeslné práce.

Dům je dokončený a připravený k předání zákazníkovi do 12 týdnů. Montované dřevostavby se stavějí i během zimy. Montáž se provádí tzv. suchým procesem (spojení jednotlivých dílů pomocí vrutů, hmoždinek, bez použití vody).

:.V patře je podkrovní dětský pokoj-vlevo. Sendvičová konstrukce domu-vpravo. foto: Právo/Milan Malíček, archív firmy Átrium

• Příjemné vnitřní klima: Dřevostavbu můžeme nazvat zdravou a ekologickou. Používané sádrovláknité desky dokážou regulovat vlhkost v místnostech. Při zvýšené vlhkosti ji odebírají a za sucha vlhkost uvolňují do okolí. Udržují tak příznivé klima v domě, což je důležité nejen pro alergiky.

• Úspora topné energie: Oproti klasické cihle ušetříme až 50 %. Díky menší tloušťce obvodových a příčkových stěn má navíc montovaná dřevostavba více podlahové plochy než v domě o stejném rozměru, který bychom stavěli klasickým způsobem.

Ekologické domy - minislovníček

1. Nízkoenergetický dům: stavba s nízkými náklady na energii (obecně se udává do 50 kWh na metr čtvereční za rok)

2. Decentrální větrání s rekuperací: větrání řídí samostatný ventilátor namontovaný v každé místnosti na stěnu, nasaje venkovní vzduch, předehřeje ho v keramické vložce a vypustí do místnosti

3. Rekuperace: odevzdávání, odebírání např. tepla, energie, vzduchu

4. Solární panely: využívají sluneční energii k ohřevu teplé užitkové vody, dovytápění objektů, bazénu apod...

5. Tepelné mosty: místa ve stavební konstrukci, kudy uniká teplo.

6. Parozábrana: stavební hydroizolační fólie, která zebraňuje průniku vlhka např. do střešní konstrukce.

6. Parozábrana: stavební hydroizolační fólie, která zebraňuje průniku vlhka např. do střešní konstrukce.

7. Odvětrávaná fasáda: stav, kdy vnější materiál neleží přímo na stěně, ale je přimontován na rošt, pod ním pak proudí vzduch, takže nevzlíná vlhkost, netvoří se plísně

Reklama

Související články

Užitečné nápady pro malý byt

Bydlíte v malém panelovém bytě a chybí vám úložné prostory? Pusťte se do celkové rekonstrukce bytu nebo alespoň její části. Výměna nevhodného nábytku za jiný...

Výběr článků

Načítám