Hlavní obsah

Inspirujte se recyklovanými kousky do domácnosti

Novinky, tnk

Odstartovalo hlasování veřejnosti o nejpovedenější recyklované dílo letošního ročníku soutěže Recy věci a nejoriginálnější nábytek vzniklý z nepotřebných nebo oprýskaných starých kusů. Šikovní kutilové se mohou přihlášenými díly inspirovat a využít tak například nepotřebné ráfky od kol, gramofonové desky, lavory a další věci k vytvoření nových děl.

Foto: archiv soutěže Recy věci

Do finále se dostal zajímavý set stolku z kanystrů a židle z lavorů.

Článek

Soutěž Balakryl Recy věci byla dříve určena jen pro díla proměněná za použití některé ze série nátěrových hmot od Balakrylu. Od letošního roku už tomu tak ale není a soutěž je nezávislá.

Do letošního ročníku je přihlášeno 27 působivých kousků, které se mohou stát skvělým příkladem, jak efektivně recyklovat staré harampádí.

Foto: archiv soutěže Recy věci

Praktickým kouskem je šatní stěna s názvem Cesta za poznáním. V užších nominacích je stolek z ráfku od kola.

V již šestém ročníku soutěže je možné na webu hlasovat i pro nejlepší kutilská díla. Hlavní cena bude i letos patřit výrobku, který získá nejvíc hlasů.

Foto: archiv soutěže Recy věci

Zleva: nábytkový kousek s názvem RPM zaujme milovíky vinylových desek. Pozoruhodná je i renovovaná dětská židlička s názvem Houpy kroupy zkombinovaná s houpacím podnožím.

V Praze a Brně proběhly v červnu dva dvoudenní workshopy, kde nadšení kutilové vytvořili svá originální díla. S přetvářením starých věcí na nové jim pomáhali profesionální ekodesignéři Antonín Wenzel a Marian Lacek.

Foto: archiv soutěže Recy věci

Umělecky zdařilými kousky jsou němý sluha jméname František a nevšední vinný stolek.

Recyklovaný nábytek se skvěle hodí do interiérů zařízených ve volnomyšlenkářském boho stylu nebo do industriálně laděných prostor, kde drobné nedokonalosti působí jako žádoucí estetický prvek.

Foto: archiv soutěže Recy věci

Do užších nominací se odtala i drátěná židlička (vlevo). Zajímavě zrenovované jsou i dvoubarevné židle Kryla.

V listopadu budou nejzajímavější výrobky nabídnuty k prodeji na benefiční aukci, ostatní budou vydraženy elektronickou cestou. Výtěžek obdrží pražské vzdělávací centrum Tereza, které učí děti a studenty chránit životní prostředí.

Foto: archiv soutěže Recy věci

Stolek na víno je hodně dekorativním kouskem.

Hlasování o nejlepší proměnu na stránkách soutěže končí 31. října. Autor kousku, který získá nejvyšší počet hlasů, získá odměnu 20 000 Kč a možnost podílet se na dalším ročníku soutěže, už jako zkušený člen odborné poroty.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám