Hlavní obsah

Inspirujte se barevným bydlením

Právo, Jana Špatzová

Domky, které vyrůstají na okrajích měst, jsou si podobné jako vejce vejci. Teprve jejich noví majitelé jim vtisknou individualitu. Zahrádky zarostou až po několika letech, pohrát si ale můžeme s interiérem. Jedním z možných rychlých a výrazných řešení jsou barvy.

Článek

Navštívili jsme jeden čerstvě zařízený domeček. Je znát, že se tu majitelé ještě nestačili jaksepatří zabydlet.

Scházejí tu obvyklé předměty a drobnosti, které dělají domov domovem, ale vše potřebné je už na svém místě. Jak procházíme domem, mění se barvy i nálada jednotlivých místností.

Zářivá kuchyň

Kuchyň je centrem každého domova a většinou bývá i nejvýraznějším místem. Stejně tak je tomu i v tomto domečku.

:. V dětském pokojíčku převládají veselé pomerančové odstíny. Celý prostor jakoby září.  Foto: Archív DůmBydlení

Stěny jsou tu natřené barvou terakota a do stejné barvy jsou laděné i doplňky. Kuchyni ale tato barva vysloveně sluší. A až se zazelená venkovní trávník, který čeká na osázení, bude to ještě zajímavější. Kontrast cihlově červené se zelenou je ohromný. V kuchyni je totiž veliké francouzské okno vedoucí na terasu a zahradu.

Drobná mozaika v několika barevných odstínech plochu oživuje a přináší příjemný rozruch ke strohému kuchyňskému nábytku stěn je ještě umocněna ledově v barvě břízy. Kuchyňské vybavení v nerezu jen celý dojem dokresluje. Černá nebo bílá by v tomto případě byly naprosto nevhodné.

Obývací pokoj

Trochu neobvykle je vybarvený obývací pokoj. Vymyká se zásadě, že relaxační a odpočinkové místnosti zařizujeme barvami teplými. Ledové modrá výmalba stěn je ještě umocněna ledově bílou koženou sedačkou. K tomu je ve výrazném kontrastu podlaha v barvě třešňového dřeva. Pocit chladu potlačí rohový klasický krb. Když se v něm rozdělá oheň, hned je útulněji.

Obývák je, jak je dnes obvyklé, propojený s kuchyní. Dramatický kontrast teplé barvy kuchyně a studené obýváku celý prostor pocitově odděluje. Teple barevný obraz, který je na protilehlé straně kuchyně, vypadá, jako by se na stěně zrcadlil.

:. Za sprchovým koutem je decentně skrytá záchodová mísa. Foto: Archív DůmBydlení

Sluníčkový pokojíček

Děti mají rády veselé barvičky a i pokojíček malé princezny je zářivý, jak se patří. Celé stěny jsou meruňkové a bordura pomerančově oranžová. Pomerančovou barvu má i postýlka a další doplňky pokojíčku. Protože jde o barvy veselé až agresivní, je podlaha ze světlé břízy. Tato téměř bílá struktura dřeva se lehce odráží na stěně.

Jindy je bříza chladná až neosobní, ale v tomto případě se jemně zbarví dorůžova. Až bude dívenka větší, sama si vybere barvu, která jí bude vyhovovat. Doporučit můžeme například teplou, sluníčkově žlutou.

Poklidná ložnice

Ložnice je vymalovaná optimální světlounkou pistáciově zelenou. To je barva uklidňující, chladná, ale nikoli ledová. Široká postel i komody jsou v barvě třešně. Tato barva je v poslední době velice oblíbená. Není divu - je příjemně teplá a přiměřeně tmavá a nábytku vysloveně sluší.

Pokud nemáme dostatek financí, masiv nebo dýhu zaměníme za lamino, i to bývá celkem zdařilé. Cenově dostupná stojací papírová lampa neurazí ani milovníky dokonalého designu, prosvícený papír vrhá večer příjemné teplé světlo. Povlečení v okrové barvě jen celý dojem dotváří.

Moderní koupelny

V domě jsou koupelny dvě. Spodní je malá a velice jednoduchá. Slouží k dennímu opláchnutí. Klasické obklady jsou v jasně veselé barvě pomeranče. Protože není v koupelně přirozené světlo, je tato barva vhodně zvolená. Vyvolává pocit, že sama od sebe svítí. Jednoduchý sprchový kout je tu proto, aby bylo možné se osvěžit například po práci na zahradě. Je tu ještě i místo na pračku. Ta by se asi v horní luxusní koupelně nevyjímala.

:. Obložení i výmalba kuchyně je provedeno vysloveně v teplých tonech terakota. Ty jsou v kontrastu s použitým dřevem. Foto: Archív DůmBydlení

Pokud je ve spodní koupelně kladen důraz na světlo, horní koupelna je naopak utlumená. Jde v ní především o relaxaci. Prostorný sprchový box je zároveň i parní lázní. Má vnitřní osvětlení, masážní trysky a podobné vymoženosti. Obklad v koupelně je kombinovaný z mozaiky a velkoformátových dlaždic. Právě v tomto kontrastu je skryté celé kouzlo. Jinak ne příliš velký prostor navíc zmenšený robustním boxem se jakoby zázrakem zvětší. K tomu pomůže i zrcadlo, které překrývá dvě stěny nad umyvadlem.

Jednoduché chodby

Spojovací chodby, schodiště i předsíň jsou v poměru s ostatními prostorami až asketicky holé. To se ale dá připisovat nezabydlenosti domku. Například vysoká stěna u schodiště přímo vyzývá k dekorování nějakou zdařilou grafikou. Co se tu ale opravdu měnit nebude, jsou bílé stěny.

Protože je v těchto prostorách nedostatek denního světla, je bílá správnou volbou. Podlahy tu jsou v barvě buku, který je světlý, ale dostatečně prokreslený, aby pocitově nezábl. Stejné dřevo je použité i na nášlapných plochách zděného schodiště i na madle.

Reklama

Související témata:

Související články

Byt je jako paleta

Barvy tvoří interiér a dodávají mu osobitou atmosféru. Mají velký vliv na momentální náladu i na pracovní výkony, ale barvy, kterými se obklopujeme, vypovídají...

Inspirace ledově bílým osvěžením

Bílá barva je barvou čistoty, svěžesti a nevinnosti. Tak jako v zimě si sedačku obložíme červenými polštářky a kávu pijeme z oranžového hrnečku, tak v létě...

Výběr článků

Načítám