Hlavní obsah

Indukční desky současnosti spoří energii a jsou bezpečné

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technika nás zase překvapila o postoupila o krok dopředu. Nové indukční desky zvládne v kuchyni využít opravdu každý. Jejich výhodou je příznivá cena a jednoduchá obsluha. Špičkoví kuchaři sice doporučují klasický hořákový sporák, jednoduchost a bezpečnost indukčních desek má ale také něco do sebe.

Článek

Oproti klasickým sklokeramickým deskám jsou desky indukční o poznání dražší. Návratnost jejich koupě není ani tak v ušetřené energii, ale spíš v pohodlnosti a v jednoduché obsluze. Nejnovější indukční desky jsou napájeny napětím 230V, zapojíte je do běžné zásuvky a můžete lehce začít vařit.

Rozdíl je v tom, jaký je pod deskou zdroj ohřevu. Většinou to bývají tři základní systémy, jednak odporová topná spirála (jde o klasický ohřev), halogenové žárovky (vaření světlem) nebo indukční cívky (indukční ohřev).

Největší účinnost ohřevu má indukční systém, teplo vzniká přímo a jen ve dně nádoby umístěné v indukčním poli cívek. Aby k ohřevu mohlo dojít, musí být nádoba z magnetického materiálu.

Nemusíte kupovat nové hrnce

Lidé se často mylně domnívají, že společně s indukční deskou musí hned měnit i hrnce. Není to pravda. Abyste zjistili, které jsou vhodné tj. vyrobené z feromagnetické oceli, stačí k nim přiblížit magnet.

Na indukční desku se hodí ty, které budou magnet přitahovat, jejich materiál musí obsahovat železo. Na skleněné nebo hliníkové nádobí ale zapomeňte.

Jak snížit spotřebu desky

Indukční desky šetří tím, že cca 90 % energie využívají přímo pro ohřev hrnce. Provozní náklady jsou srovnatelné s plynovou deskou. Pořizovací náklady indukční desky jsou ale vyšší, indukční deska se tak vyplatí hlavně rodinám s dětmi.

Okolní plocha u indukční desky kromě hrnce ale zůstává chladná, z výrazných ztrát tak nemusíte mít strach. Teplo se totiž vytváří přímo v nádobě, proto je energetická ztráta téměř nulová.

Deska dokáže sama rozpoznat velikost hrnců

Spotřebu ještě snížíte když si pořídíte sadu hrnců s různými velikostmi, které plně zakryjí celou plochu desky. Nejmodernější typy indukčních desek už ale mají automatické rozpoznání velikosti a přítomnosti hrnce. Velikost indukčního pole se automaticky přizpůsobuje velikosti nádoby.

Dejte také pozor na umístění lednice, postavit chladničku blízko k indukční desce může zvyšovat její spotřebu, její spotřebu stejně tak zvýšíte, pokud ji postavíte na slunnou stranu kuchyně.

Výhodou indukčních desek je bezpečnost a komfort

Bezpečnostní pojistka u nových indukčních desek je samozřejmostí a děti si tak samy se zapnutím desky neporadí. Topné zóny se totiž spustí až v okamžiku, kdy na ně postavíte hrnec. Příjemné je také jednoduché senzorové ovládání, indukční desky se stačí jen letmo dotknout a požadovaná míra ohřevu je nastavena.

Další neocenitelnou výhodou je, že povrch indukční desky se při provozu nezahřívá, proto i když jídlo přeteče, nepřipálí se a nepřilne. Okolí varné zóny je totiž natolik chladné, že se zde žádné potraviny ani přelité mléko nepřichytí.

Jak čistit indukční desky

K očištění indukční desky by měla stačit obyčejná houbička s trochou saponátu. Na zašlou špínu můžete použít prostředky určené speciálně pro indukční desky, např. Xavax, můžete užít i univerzální čistič sklokeramických, indukčních či plynových varných desek a sporáků W5 nebo Wpro Natur, ekologický univerzální čistící prostředek. Na čištění myslete už při výběru indukční desky, nejlépe se bude uržovat deska s minimalistickým designem a ladnými liniemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Spotřebiče jako ze sci-fi filmu

Pokud jste fandové neustále se rozvíjejících technologií našeho elektronického věku, tak vás možná nadchne pojízdný vařič nebo USB topinkovač, které dnes...

Výběr článků

Načítám