Hlavní obsah

Ikonický kupolovitý dům má nový interiér

Novinky, Jana Nesvadbová

Neobyčejný dům ve tvaru kupole je možné nalézt v americkém Becketu ve státě Massachusetts. Geodesic Dome neboli Geodetická kupole byl postaven už v 80. letech a v té době se také stal místní senzací. Jeho současní majitelé jej nechali znovu a moderně zařídit. Najali si k tomu designéry z ateliéru Jess Cooney Interiors.

Foto: Lisa Vollmerová

Dům na první pohled upoutává pozornost svým nezvyklým tvarem. Ten je dobře patrný i v interiéru.

Článek

V Becketu dobře známý dům stojí na poloostrově vystupujícím do vod jezera Seneca. Postaven byl v 80. letech podle jednoho z návrhů geodetických kupolí vytvořených významným americkým architektem Buckminsterem Fullerem.

Kupole je tvořena fasetami trojúhelníkového tvaru, který mají i některá okna, a střecha je pokryta temně šedými dřevěnými šindeli.

V době, kdy jej současní majitelé koupili, měl problémy s vytápěním a také s elektrickými rozvody. Skutečnost, že ho ze tří stran obklopuje voda, mu moc neprospěla.

Bylo zřejmé, že vyžaduje důkladnou rekonstrukci a při té příležitosti i obnovu a modernizaci interiéru. Tomu totiž vévodily tmavé dřevěné obklady a koberce položené ode zdi ke zdi.

Majitelé, manželský pár z Bostonu s již odrostlými dětmi, které je navštěvují, se rozhodli dům využívat jako prázdninový. I proto si přáli, aby jeho vnitřek prokoukl, a hlavně se prosvětlil.

Ukrajinský architekt navrhl pro svou rodinu dům. Vládne mu keramika a spokojený křik dětí

Tipy a trendy

Interiér stavby je rozdělen do tří úrovní, které jsou propojeny spirálovitým schodištěm umístěným v centru. Má přízemí, suterén a nejvýše umístěný je loft. V něm je hlavní ložnice s vlastní koupelnou a šatnou.

Dvojice dalších pokojů s druhou koupelnou se nachází v podzemí, kde je rovněž pracovna a technické zázemí domu s prádelnou.

Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní doplněnou snídaňovým koutem a další koupelna jsou pak v přízemí, které je také hlavním podlažím domu.

Foto: Lisa Vollmerová

Jedním z hlavních úkolů bylo dům pořádně prosvětlit.

Celková užitná plocha domu činí přibližně 238 čtverečních metrů.

Architekti z nedalekého Barringtonu ve všech místnostech domu instalovali sálavé topení, původní tmavé obklady nahradili světlými panely ze sádrokartonu a místo koberců nechali položit podlahu z mořeného ořešákového dřeva. Proměny se dočkalo i schodiště, jemuž nechali vyměnit stupně.

Foto: Lisa Vollmerová

Strop je díky nevšednímu tvaru domu klenutý.

Jistých změn se dočkala i jednotlivá podlaží. V přízemí je nyní hlavní prostor otevřený tak, aby rodina pro svá setkání měla vhodné a příjemné prostředí. Zároveň byly upraveny pokoje pro hosty, aby přátelé a děti mohli přijet a přespat.

Prohlédněte si sídlo, ve kterém se točil film s Robertem Downeym jr.

Tipy a trendy

Majitelé díky rekonstrukci a proměně interiéru domu získali ideální víkendové bydlení, kde se mohou těšit z příjemného prostředí okolní přírody a zároveň mohou tuto radost bez problémů sdílet s dalšími členy své rodiny a přáteli, které mají kam pozvat.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v polokulovém domě?
Ano, to by bylo moc hezké.
74,1 %
Asi ano...
6,3 %
Neumím si to představit. Potřebuji tam být.
6,9 %
Asi moc ne.
3,5 %
Ne, tohle není můj oblíbený typ bydlení.
9,2 %
Celkem hlasovalo 490 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám