Hlavní obsah

I přístřešek na auto zasluhuje péči

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přístřešek na automobil chrání vůz, ale co ochrání před deštěm, sněhem, kroupami a UV zářením samotný přístřešek? Na jeho konstrukci se totiž často používá dřevo. A tomu stačí pravidelné ošetření impregnací a lazurami.

Foto: Hornbach

Dřevěná konstrukce přístřešků lépe vyhovuje venkovnímu prostředí a vedle domu působí přirozeně.

Článek

Důvodů pro volbu dřevěné konstrukce přístřešku, jakkoli choulostivé na vnější vlivy, je hned několik: od cenové dostupnosti přes snadnou práci při stavbě až po estetické hledisko.

Dřevo v exteriéru vypadá přirozeněji než jiné materiály. Z hlediska konstrukce to ale znamená, že zde mohou být části, do kterých bude zatékat voda, a zároveň bude povrch neustále vystaven povětrnostním vlivům a slunečnímu záření.

Povrch dřeva by měl být ošetřen takovými výrobky, jež tomuto materiálu zajistí kompletní ochranu.

Foto: Bondex

Hadřík namočený v nitroředidle zatočí s pryskyřicí.

Foto: Bondex

Větší rovné plochy můžeme přejet elektrickou bruskou.

Pro natírání je potřeba připravit i povrch zdravého dřeva – lehce ho zbrousíme a zbavíme všech nečistot. Povrch viditelně poškozeného dřeva zbrousíme důkladněji až na zdravé dřevo.

Větší rovné plochy přejedeme elektrickou bruskou, v rozích je nutné ruční zbroušení brusným papírem nebo houbičkou.

Foto: Bondex

Rohy zbrousíme ručně brusným papírem nebo houbičkou.

Před nanesením lazury dřevo napustíme impregnačním nátěrem, jenž chrání před modráním a hnilobou. Vhodně zvolený přípravek zároveň působí jako preventivní prostředek proti napadení dřevokazným hmyzem, optimalizuje strukturu dřeva, vyrovnává jeho savost a také zvyšuje přilnavost vrchního nátěru.

Foto: Akzonobel

Xyladecor Xylamon HP impregnační nátěr je konzervační kapalný přípravek na ochranu dřeva proti hnilobě způsobené houbou basidiomycetes a proti modrání dřeva. Zlepšuje přilnavost následných nátěrů. Vhodný na vnitřní i venkovní konstrukce.

Jako následnou ochranu přístřešku použijeme např. tenkovrstvou olejovou lazuru. Její krémová konzistence usnadňuje natírání, vytváří na dřevu mikroporézní odolný saténový povrch. Zvýrazňuje strukturu dřeva, nepraská a neloupe se. Je dobrou volbou i pro další dřevěné povrchy, jako jsou obklady domů, chaty, altány, pergoly, ploty či balkony.

Foto: Bondex

Lazuru Bondex Perfect nanášíme plochým štětcem. Díky tixotropní konzistenci nestéká ze štětce, ani když natíráme strop nebo třeba podbití střechy.

Natírání ochrannými přípravky by mělo probíhat vždy za stálého a suchého počasí při teplotách 5–30 °C. Pro vytvoření dlouhodobé ochrany nanášíme plochým štětcem 2–3 vrstvy vybraného produktu ve směru vláken dřeva.

Foto: Akzonobel

Xyladecor Standard je dekorační tenkovrstvá lazura na rozpouštědlové bázi pro použití do interiéru a exteriéru. Vytváří mikroporézní saténový povrch, který chrání proti UV záření a nepřízni počasí. Zvýrazňuje strukturu dřeva, cena od 205 Kč/0,75 l.

Tip na smůlu

Narazíme-li během broušení na pryskyřici, pečlivě ji setřeme hadříkem namočeným v nitroředidle. Smůla pak nezalepí brusný papír a následně nenaruší nátěr lazurou. Prasklinami v nátěru by se do dřeva dostávala vlhkost.

Hadřík namočený do ředidla necháme rozprostřený vyschnout na vzduchu. Pozor! Kdybychom ho zapomněli někde zmačkaný v rohu místnosti, mohlo by dojít k samovznícení unikajících výparů!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám