Hlavní obsah

I na miniaturním pozemku může vyrůst plnohodnotný dům

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atypický japonský dům pro celou rodinu stojí v Tokiu na trojúhelníkovém pozemku u silnice. Zpočátku se zdálo, že na tak malém prostoru ani stavba vzniknout nemůže. Architekt si ale poradil a vytvořil dům s plnohodnotným interiérovým vybavením.

Článek

Architektem stavby je Kota Mizuishi z Mizuishi Architect Atelier. Dům v Horinouchi stojí na velmi malém pozemku trojúhelníkového tvaru, který má pouhých 52 m ².

Povolená zastavěná plocha pozemku je necelých třicet metrů čtverečních.

Tento velmi malý dům má dřevěnou konstrukci a je interiérově řešen neobyčejně úsporně. Slouží totiž jako příbytek pro celou rodinu - pro manžele a jejich malou holčičku.

Architekt si ale s problematickým zadáním poradil a maximálně využil prostoru.

Centrální prostor svým obyvatelům mnoho soukromí neposkytuje. Má nízký strop a okna po obou stranách s výhledem rovnou do ulice. Pokud chtějí obyvatelé pocit soukromí, mohou využít žaluzií.

Horní patro stavby je malé a slouží jako prostor pro hraní. Stěny jsou úzké a obyvatelé si tak mnoho ticha neužijí. Na druhou stranu je ale domek plnohodnotně vybaven a najdeme v něm i koupelnu standardních rozměrů.

V zadní místnosti je umístěn kuchyňský kout s jednoduchou linkou a několika spotřebiči.

Podobných úzkých domů vznikla už celá řada. Některé dokonce stojí i v České republice.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám