Hlavní obsah

I malá koupelna hravě splní velké nároky

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím menší prostor pro koupelnu máme, tím více musíme přemýšlet o jejím vybavení. Nabídka trhu je naštěstí k problémům malých koupelen vstřícná, a když pomůže šikovný projektant, máme vyhráno.

Článek

Výrobci obkladů, dlažeb, sanitární techniky a koupelnového nábytku na svých aktuálních výrobcích nešetří praktičností ani designem. Rozhodneme-li se pro rekonstrukci malé koupelny, např. v panelákovém bytě, máme na výběr celé speciální koupelnové řady pro stísněné prostory. Jejich základem jsou samozřejmě sprchový kout, vana, klozet a umyvadlo.

Rady a tipy pro malou koupelnu

Přemýšlet o vybavení malé koupelny můžeme minimalisticky, ovšem nikoli se zábranami. Nebojíme se nejprve vystihnout všechny naše nároky a očekávání na koupelnu a sdělit je přímo v prodejně. V těch specializovaných jsou schopni dokonce udělat vizualizaci variant naší nové koupelny.

Při zařizování malé koupelny dbáme na to, abychom se v ní mohli pohybovat volně a do ničeho nevráželi.

Dispoziční možnosti panelákové, nebo jakékoli malé koupelny rozšíříme tak, že spojíme koupelnu s místností pro toaletu. (Odborníci ovšem spojení WC a koupelny do jednoho prostoru nedoporučují tehdy, když v bytě žijí více než 2 osoby.)

Prostor k uskladnění věcí vyřeší např. závěsné skříňky, poličky s ozdobnými košíky či krabicemi, do nichž srovnáme nezbytné drobnosti. Nejlepší je, když jsou poličky a skříňky rohové.

Namísto zrcadla zvolíme zrcadlovou skříňku s osvětlením po stranách - vyřešíme tak prostor pro kosmetické přípravky a zároveň i světlo.

Z umyvadel vybereme takové, které má úložnou skříňku, pokud možno rohovou. Umyvadlo už může být opatřeno madlem na zavěšení ručníků (k dostání mj. v Ikea). V případě, že chceme ručníky sušit a zároveň koupelnu vytápět, zvolíme malý závěsný radiátor s madlem (vyrábějí se např. jen se dvěma žebry, nebo jako přímo vyhřívané madlo).

Prostorově se jednoznačně vyplatí sprchový kout, anebo asymetrická vana zužující se na jedné straně - vznikne tak prostor pro nohy. Když ji opatříme zástěnou, splní rovněž úlohu sprchového koutu.

Při rozhodování, jaký typ klozetu zvolit, vyplatí se z mnoha praktických důvodů závěsný.

Často se trápíme s umístěním pračky. Vybereme-li si nízkou pračku, může být pod umyvadlem namísto skříňky. Na trhu jsou k dostání pračky o výšce 67 cm s náplní do tří kilogramů (např. Electrolux EWC1350). Prostor k pohybu získáme díky pračce s vrchním výklopným otvíráním. Existuje ale i možnost pračku zcela z koupelny odstranit a zabudovat ji např. do kuchyňské linky.

Může to znít paradoxně, ale do malých prostor se hodí velké obklady s tzv. kalibrovanou hranou, která umožňuje lepit obklady prakticky beze spáry.

Malou koupelnu opticky zvětší zrcadlová stěna, nebo alespoň světlé odstíny barev a lesklé povrchy.

Tři řešení pro jednu malou koupelnu
Řešení číslo 1
Topení řeší otopný žebřík napojený na ústřední topení. Pračka chybí, protože byla při rekonstrukci spojena s kuchyňskou linkou. Vznikl tím zajímavý půdorys s malou příčkou, oddělující prostor WC.
Asymetrické umyvadlo s odkládací plochou a asymetrická vana šetří prostor.
V předsíni a v komoře vznikla velká šatna, takže projekt nemusel řešit nedostatek úložného prostoru.
Řešení číslo 2
Kvůli zájmu o co největší vanu byla vybrána vana o rozměrech 1,6x1 m. Pro lepší komfort při sprchování je vana osazena vanovou zástěnou. Rozvod vody řeší vanová podomítková baterie s rozvodem pro talířovou sprchu a sprchovou koncovku.
Úložný prostor zajišťuje skříňka. Prostor je temperován elektrickou rohoží pod dlažbou.
Prostor opticky člení svislé pruhy tmavší barvy. Pračka má horní plnění, čímž vznikl volnější přístup k WC.
Řešení číslo 3
Vana má kratší rozměr - 0,85 m. Vanovou zástěnu můžeme při koupání sklopit, neboť ve sklopení nebrání nástěnná baterie usazená na delší straně vany.
Vzhledem k nedostatku úložného prostoru jinde je zde použit koupelnový nábytek, který ladí s koncepcí obkladu. Menší hygienické pomůcky umístíme do galerie s výklopnou stěnou směrem nahoru, umístěné nad umyvadlovou skříňku s velkou odkládací plochou.
Šedá a černá barva by působila příliš studeně, proto se obklady dekorovaly nerezovými listelami různých formátů.

Orientační ceny

Umyvadlo s instalační sadou Roca od 4900 Kč.

Umyvadlové mísy Roca od 3000 Kč.

Umyvadlo s odkládacími plochami Roca od 5000 Kč.

Kryt na sifon s instalační sadou Roca od 3000 Kč.

WC mísa Kombi s hlubokým splachováním od 1800 Kč.

Závěsný klozet běžný od 1800 Kč, např. Jika Cubito s hlubokým splachováním od 3676 Kč.

Ocelová vana Roca 150x75 cm od 5212 Kč, ocelová vana Jika Riga 150x70 cm od 2000 Kč.

Litinová vana Roca 150x75 cm od 12 071 Kč.

Zrcadlo s policí Roca od 3 000 Kč.

Skříňka pod umyvadlo Roca od 3 500 Kč.

Ceny se liší především podle typu, rozměrů a víceúčelnosti techniky a koupelnového nábytku. Jinou cenu lze např. očekávat u obyčejného klozetu, samostatné závěsné toalety, nebo i v kombinaci s bidetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Malou koupelnu je nutné promyslet do detailu

Panelákové koupelny jsou známé nedostatečným prostorem, menší bývají ale někdy i v novostavbách. Je to škoda, protože pak si nemůžeme tolik vybírat, jsme...

Rekonstrukce průchozí koupelny krok za krokem

Když se manželé Novákovi nastěhovali do panelového domu po prarodičích v Praze na Pankráci, věděli, že je velmi brzy čeká rekonstrukce bytového jádra...

Výběr článků

Načítám