Hlavní obsah

Hudebník musí svůj dům téměř hledat

Novinky, Jana Nesvadbová

Hudebník z Mexika se rozhodl změnit svůj styl života a z velkého domu se rozhodl přestěhovat do menšího, ale mnohem zajímavějšího. Architekt Juan Pablo de la Rosa z ateliéru Talleresque mu vymyslel domov, který při horším osvětlení bude na pozemku skoro hledat. Tak dobře splývá s okolní bujnou vegetací. Jeho název zní Floating House, tedy Vznášející se dům.

Foto: Studio Chirika

Dům je obklopen bujnou zelení, v níž se ztrácí.

Článek

Dřevěný dům o třech podlažích, jejž jako had obtáčí schodiště bez zábradlí, navrhl svému klientovi architekt Juan Pablo de la Rosa z ateliéru Talleresque.

Dům stojí v mexické čtvrti Lomas de Vista Hermosa a zasazen je do svažitého pozemku hustě porostlého vzrostlými stromy. Právě mezi ně architekt stavbu doslova ukryl.

Stavba je do terénu zakotvena devíti betonovými piloty. Na nich je položena deska, z níž vyrůstá vlastní dům. Jeho přízemí má větší půdorys než první a druhé patro, v něm je hlavní prostor domova mladého muže. Tvoří jej jedna velká místnost sloužící jako kuchyňka, obývací pokoj i hudební studio.

Foto: Studio Chirika

Stavba spočívá na devíti pilotech.

V prostředním podlaží je koupelna a v nejvyšším, na úrovni korun okolních stromů, ložnice. Celý dům má dohromady 87 m². V přízemí je nad sedací soupravou část střechy prosklená, díky čemuž je v interiéru ještě více světla. O to ale nemá majitel nejmenší nouzi.

Většina stěn v přízemí je totiž prosklená a otevírá se velkými francouzskými okny. Stejný prvek, světlík ve střeše, je pak použit i v ložnici.

Ptačí budky pro lidi můžou být i tam, kde žádné jiné budovy neobstojí

Tipy a trendy

Dostatek světla je jednou z vlastností, na něž se architekt při návrhu domu zaměřil. Je to i logické, množství stromů rostoucích v bezprostředním okolí domu jej totiž výrazně stíní.

Dalším rysem, jejž měl autor návrhu na zřeteli, byla celková jednoduchost až prostota stavby. Jak vysvětluje, dům se má do okolí nenápadně začlenit, přispět k celkovému obrazu, ale nikoli v něm dominovat. Tomu ostatně odpovídalo i zadání, jež od klienta dostal.

Muž měl v úmyslu opustit styl života ve velkém stylu a žít v poněkud minimalističtějším duchu. Získal tak domov, jenž působí dojmem, jako by se mezi okolními stromy doslova vznášel.

Anketa

Líbil by se vám dům ukrytý mezi stromy?
Ano, moc.
72,3 %
Asi ano.
5,3 %
Nevím to jistě.
2,5 %
Asi spíš ne.
6,7 %
Ne, určitě ne.
13,2 %
Celkem hlasovalo 871 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Terasu dvanáct metrů nad zemí a nádherný, ničím nepřerušovaný výhled po okolní lesnaté divoké přírodě nabízí dům, který vypadá, jako by byl zasazen v srdci...

Výběr článků

Načítám