Hlavní obsah

Horský apartmán se stal druhým domovem mladého páru

Pro mladý pár z Brna je atraktivní horský apartmán s výhledem do přírody v moderním developerském projektu v Dolní Moravě víc než jen víkendovým sídlem. Představuje druhý domov. Stavba i interiér jsou dílem architekta Michala Kristena.

Foto: Lukáš Hausenblas

Podlahu celého apartmánu tvoří lesklá velkoformátová dlažba v neutrální barvě s elektrickým podlahovým vytápěním. V každé místnosti je ho možné regulovat samostatně podle individuálních potřeb.

Článek

Na uvedeném místě si manželé přáli vytvořit zázemí, které bude opakem jejich městského domu. „Bílý, moderní, prosklený,“ ilustruje svým vyjádřením odlišnost trvalého bydliště majitel zdejšího apartmánu v horském prostředí Jeseníků.

Foto: Lukáš Hausenblas

Předsíň poskytuje dostatek úložného prostoru. Za posuvnými dveřmi skrývá niku s pračkou a sušičkou a za dalšími samostatnou toaletu s keramickým klozetem (Laufen).

„Trávíme tu hodně času, proto jsme toužili po výrazové změně a také jsme si přáli, aby objekt dobře zapadl nejen stylem stavby, ale i použitými materiály.“ Jsou adekvátní měrou aplikovány vně i uvnitř. Interiér je velmi moderní, ale přitom i útulný a dokonale harmonický.

Foto: Lukáš Hausenblas

Vybavení kuchyně bylo požadováno už v zadání, vestavné spotřebiče (Electrolux) včetně kombinované pečicí a parní trouby, nechybí ani vinotéka. Stylově zapadá i antracitové nádobí Kivi z keramiky (Pentik), které navrhla finská designérka Anu Pentik.

Při neustálém pendlování mezi městským a horským interiérem majitelé pociťují za žádoucí stylovou změnu prostředí. Určitě netrpí ztrátou komfortu!

Devadesát metrů čtverečních, skvělé vybavení domácnosti všemi nezbytnými spotřebiči a příjemné, praktické prostředí tvoří bezvadnou základnu pro spokojený život.

Foto: Lukáš Hausenblas

Obývacímu prostoru dominuje rozkládací sedací souprava (IKEA). U krbu je možné posedět v efektně čalouněném ušáku (Kika). Posuvné dveře do master ložnice umožňují nejen přístup, ale i optické zvětšení prostoru.

„Rozhodně jsme se nechtěli na horách stylizovat do minulých století. Také jsme nechtěli kopírovat roubenku, ale postavit vhodnou moderní stavbu, která by se sem dobře hodila a nepůsobila jako pěst na oko,“ říká majitel.

Základ všeho tvoří přírodní materiály. Multifunkční otevřený prostor interiéru samotného apartmánu poskytuje plochu společenskému dění i oddělenému soukromí. Na jedné straně hlavního obytného prostoru majitelům, na druhé hostům, případně dětem apod.

Foto: Lukáš Hausenblas

Master ložnice s nenápadnou skříní integrovanou s obkladem a spoustou úložného prostoru dokonale slouží svému účelu.

„Interiér je výsledkem velmi intenzivní roční spolupráce a nepřetržitého dialogu s majiteli. Každý přišel s vlastními nápady, projevil svá přání. Vzájemně jsme si naslouchali,“ uvádí architekt.

Dnes se majitelé těší z příjemného, kompaktního domova, který nebylo třeba nijak dodatečně zútulňovat. Nic nijak okatě neruší ani nepřitahuje pozornost. Celek působí velmi hřejivě a přirozeně.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna majitelů s keramickým obkladem v antracitové barvě v kontrastu s obkladem v dekoru dřeva je vybavena klozetem i dvojumyvadlem (obojí Laufen). Vešla se vana (Laufen) i sprchový kout umístěné v nikách. Vše doplňují baterie Hansgrohe.

Pohodlí bez kompromisů

Apartmán je koncipován tak dobře, že se na první dojem jeví mnohem větší. K tomu přispívají i použité barvy. „Od počátku jsme měli naprosto jasno v barevném ladění. Chtěli jsme jen jeden dekor dřeva a neutrální barvy,“ vysvětluje majitelka.

Interiér skýtá dostatek volného prostoru, pohodlí v kuchyni, u stolu i u krbu a stejně tak nezbytnou intimitu master ložnice s velkou koupelnou, kde je dvojumyvadlo, vana i sprchový kout.

Jako v luxusním hotelu se tu budou cítit i návštěvy, kterým nabízí nevšední komfort další ložnice a koupelna se sprchovým koutem, které jsou situovány na konci chodby v druhé části apartmánu. Tím je zaručeno i potřebné soukromí.

Foto: Lukáš Hausenblas

Ložnice pro hosty je vybavena nábytkem zhotoveným na míru z lamina v dekoru dřeva a umožňuje přímý vstup na terasu. Antracitové tóny podporuje i vlněná deka (Pentik) s decentními motivy ptáků.

Pamatováno bylo také na dostatek úložných prostorů, které se nacházejí po obvodu celé předsíně. Na protější straně za posuvnými dveřmi je skrytý nepostradatelný tandem domácích pomocníků – pračka se sušičkou a najdete zde i oddělené WC.

Foto: Lukáš Hausenblas

Koupelna pro hosty je vybavena pouze sprchovým koutem s praktickou odkládací nikou. Umyvadlo (Laufen) je posazeno na skříňce vyrobené podle návrhu architekta Michala Kristena.

V lyžařském areálu se neobejdete bez komory či šatny, kam můžete uložit objemnější předměty a sportovní výstroj. Ta nebyla také opomenuta. Není velká, ale vyhovující. Vstup dovnitř je důmyslně integrován do obkladu šatní stěny prakticky hned v zádveří vedle vchodu do apartmánu. Celý prostor vyniká mimořádnou provázaností s venkovní terasou, na niž je možné vstoupit přímo z obou ložnic a v teplých dnech ji propojit se společenským prostorem.

Hlavní předností tohoto apartmánu je také maximální komfort. Díky dokonalému vybavení a barevnému sladění se tu člověk necítí jako v hotelu a není v ničem odkázán na okolí. Jde o plnohodnotně vybavenou domácnost, která nezávisí na dostupnosti služeb. Téměř sedmdesát kontrolních dnů jistě přispělo ke kvalitnímu dotažení celého prvotního konceptu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Prostorná terasa navazuje na obývací prostor i obě ložnice.

Majitelé výsledek chválí, je jim tu dobře a apartmán si opravdu užívají. Nejezdí sem jen na návštěvu, ale „domů“ a nikdy se jim odtud nechce odjíždět. Na jaře ještě plánují zahradní úpravy, vybavit terasu venkovním nábytkem a těší se už na grilovací sezónu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Plán apartmánu: venkovní terasa, ložnice, obývací část s kuchyňským koutem a jídelním stolem, ložnice, koupelna, WC, vstupní prostory, koupelna + WC

Jak to vidí architekt

„Při návrhu stavby bylo cílem dosažení optimálního souladu exteriéru s interiérem s respektováním okolí. Mám rád tvarosloví moderních staveb, které jsem ale zjemnil použitými teplými materiály. Proto jsem pracoval se dřevem, probarvenou omítkou, antracitovým plechem na střeše a gabionovými zídkami s kamenem.

Ke klíčovým požadavkům patřilo nejen volně navazující propojení prostoru venkovního a vnitřního, ale také v případě potřeby možnost oddělit prostory uvnitř, například posuvnými dveřmi do ložnice či koupelny majitelů,“ dodává autor projektu stavby i interiéru apartmánu.

Michal Kristen je absolventem architektury VUT v Brně a jako autorizovaný architekt se zaměřuje nejen na interiéry, ale i exteriéry budov. Preferuje otevřený volný prostor s důrazem na řemeslné zpracování detailů. Rád čte, poslouchá vážnou hudbu, cestuje a zajímá se především o architekturu a design.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám