Hlavní obsah

Hliníková vzducholoď nabízí úchvatný výhled do okolní krajiny

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako dočasné bydliště, například na víkend či dovolenou, anebo i jako zahradní domek navrhli architekti z britského studia Roderick James Architects hliníkovou kapsli vyzdviženou na nohách nad okolní terén. Její zaoblené konce jsou celé prosklené a nabízejí tak svému obyvateli nádherný výhled do okolní krajiny. Nalézt ji lze ve skotských Highlands, v Drimninu. Objekt svým tvarem připomíná vzducholoď. Jeho název tak nikoho patrně nepřekvapí - Airship 002.

Foto: Profimedia.cz

Domek zaujme na první pohled svým nezvyklým vzhledem odvozeným od tvaru vzducholodi.

Článek

Příbytek na kopci s výhledem na moře a na ostrov Mull si nechali postavit majitelé rodinného domu na svém 1,6hektarovém pozemku jako hostinský dům. Jejich návštěvy si tak mohou užívat nejenom úžasné scenérie, ale zároveň příjemnou samotu a soukromí. Kromě domu majitelů není totiž široko daleko živá duše.

Foto: Profimedia.cz

Interiér domku osvětlují především prosklené konce. V centrální části pak pomáhají i malá kruhová okénka.

Domek má plášť z hliníku a skla a zaujme už na první pohled svým protáhlým oblým tvarem. Nemá ostré hrany, v nichž by se stěny stýkaly v pravých úhlech. Jedinou výjimkou je vstup ze strany pevniny, který je kvůli dveřím tradičně hranatý.

Foto: Profimedia.cz

Oba konce domku jsou prosklené. Jeden slouží jako část obývacího pokoje, druhý jako pracovna.

Tvar interiéru je rovněž zaoblený, přesněji řečeno má zkosené hrany. Světlo sem přichází nejenom skrze prosklené konce, které mohou někomu připomínat čelní stranu miniponorky, ale také drobnými kruhovými otvory umístěnými po dlouhých stranách. Uspořádání jednotlivých zón je jednoduché a účelné.

Foto: Profimedia.cz

Psací stůl připomíná zařízení starých vzducholodí.

Jeden prosklený konec slouží jako obývací pokoj s posezením, na nějž navazuje kuchyňský kout s jídelnou. Odtud lze vyjít na maličkou terasu s možností stolování venku.

Právě v kuchyni je umístěn nejenom elektrický sporák a mikrovlnná trouba, ale také kamna na dřevo, která vytápějí domek v chladných dnech. Nápaditě je tu řešen jídelní stůl, který je mimo čas jídla zasunut pod pracovní plochu kuchyňského baru.

Foto: Profimedia.cz

Lůžko lze od zbytku interiéru oddělit závěsem.

Druhý prosklený konec obydlí okupuje psací stůl, místo tak funguje jako pracovna. Za pracovnou je umístěno lůžko pro dva, které lze od okolního prostředí chránit závěsem.

Ložnicovou zónu a obývací pokoj od sebe odděluje přepážka, naproti ní je pak koupelnový box se splachovací toaletou a sprchou.

Foto: Profimedia.cz

Na obývák s kuchyňským koutem navazuje venku malá terasa.

Foto: Profimedia.cz

Centrální část domku tvoří box s toaletou a sprchou, naproti ní je pak přepážka oddělující ložnici od obýváku.

Zatímco zevnitř je domek převážně obložen dřevěnými palubkami, podlaha je tu kovová. Její hlučnost proto tlumí koberce.

Foto: Profimedia.cz

Hliníkový příbytek vytápí malá krbová kamna.

Lidé, kteří pohostinství majitelů měli možnost vyzkoušet, se na internetu netají nejenom chválou svých hostitelů, ale především krásou okolí a romantickou atmosférou, která v tomto nezvyklém příbytku vládne.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Není proto divu, že se hliníková vzducholoď zalíbila dalším zájemcům - nechali si ji postavit na své parcele v anglickém Východním Sussexu, jak uvádějí na svém webu architekti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám