Hlavní obsah

Hledáte novou sedačku? Zohledněte, zda bude víc na poležení, nebo posezení

Právo, Sylva Svobodová

Pro někoho je sedačka místo na lenošení, jiný ji vnímá jako středobod, kde se schází rodina, přátelé. A to je dobré při výběru zohlednit. Relaxační sedačka má hluboký sed, ta na sezení zase mnohem častěji opěrku zad. Tvar, velikost, materiál, barva. Vše vchází do hry, která končí koupí vhodného sedacího kousku do bytu.

Foto: WestwingNow

Mladý pár bude spokojený s trojsedákem, z nichž jeden je uzpůsobený na možnost ležení. Moderní jednoduchý styl doplňuje křeslo s čalouněnou stoličkou.

Článek

Výběr sedací soupravy určí prostorové možnosti. Pro rodinu preferujte spíše větší nábytek, třeba do tvaru písmene L či U. Všichni se přece chtějí pohodlně usadit a být spolu, mít k dispozici dostatek místa. Dvoumístné či třímístné sedačky jsou vhodné pro páry a singl osoby.

Zásadní je sedačku v obchodě dobře vyzkoušet, zjistit, zda vyhovuje tuhost polstrování, délka sedu, opěrky, zda je potah čistitelný a jak se sedačka udržuje.

Uprav na míru

Stejně jako si polohuje řidič svoji sedačku v autě, i některé sedačky se umějí přizpůsobit svému majiteli. Určitě oceníte polohovatelné područky, nastavitelné podhlavníky či rozklad soupravy na alternativní lůžko.

Mladší páry preferují měkké polstrování, starší osoby se zajímají o funkci nastavitelné výšky a hloubky sedu i polohování podhlavníku, protože takový kus nábytku se skvěle přizpůsobí anatomii těla.

Foto: Asko - Nábytek

Sedačka Madeira je místem pro společenské setkávání, ale i oblíbenou zónou pro odpočinek. Disponuje třemi volně loženými opěrkami hlavy, které můžete podle potřeby přesunout. Lůžko lze rozložit a nabízí i dva úložné prostory.

Životnost sedačky ovlivňuje materiál konstrukce. Nejlevnější je z dřevotřísky, kvalitnější základ má sedačka s konstrukcí z masivu nebo kovu.

Potahové látky

Materiál potahu má být pevný, pohodlný a příjemný na dotek. Preferujte snímatelné potahy, které při ušpinění pohodlně stáhnete a vyperete v pračce. Můžete je podle nálady i střídat. Určitě si detailně prohlédněte kvalitu potahu a čalounické práce. Vybírejte sedačku s více švy, nehrozí, že se látka časem vytahá.

Mikroplyš: používá se velmi často, má pevný tkaný podklad a odolný horní vlas. Díky tomu se nešpiní a báječně se čistí.

Mikrovlákno: je textilie z tenkých vláken, tzv. mikrovláken. Na dotek i pohled připomíná semišovou useň. Působí luxusně a snadno se udržuje.

Designové kousky roku 2020

Tipy a trendy

Umělé usně/ekokůže: jsou dvouvrstvé materiály. Horní vrstva je z polyuretanu a podklad je z bavlněného úpletu. Jsou vhodné pro alergiky, snadno se čistí vlažnou vodou s trochou saponátu.

Pravá kůže: je to elegantní, komfortní přírodní materiál. Velmi snadno se udržuje, zejména v případě tzv. zalakované kůže.

Tipy a nápady
Velkou pohovku v obývacím pokoji, která zabírá takřka celou místnost, nahraďte několika menšími kusy křesel. Interiér bude kompaktnější a bude působit jako logicky uspořádaný celek.
Jestliže máte domácího mazlíčka, myslete na odolný materiál, sedačku se snímatelným a pratelným potahem.
Pohodlnou sedačku doplňte o další elementy, jako křesla či taburetky, které sezení ještě více zpříjemní a uleví unaveným nohám.
Sedačku lze seskládat na míru, vzájemně kombinovat počet sedáků i jejich uspořádání. Myslete vždy na to, co skutečně využijete.
Na lenošení pořiďte sedačku měkkou a nízkou. Na sezení naopak vyšší a tvrdší provedení.

Anketa

Mohou u vás doma mazlíčci na sedačku?
Ovšem! Jsou to členové rodiny.
55,3 %
Jenom ti naši...
2,3 %
Nemáme mazlíčka, který by potřeboval na sedačku.
13,8 %
Když jsme doma, tak ne. Jinak tam asi lezou.
2,3 %
V žádném případě! Všechno má své meze.
26,3 %
Celkem hlasovalo 1197 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Tipy na designové dárky z betonu

Ačkoli beton má většina lidí v mysli spojený zvláště s interiéry zařízenými v industriálním stylu, lze tento materiál použít i v jiném prostředí. Designéři mu...

Komody jsou užitečné solitéry

Komoda je specifický kus nábytku. Poskytuje praktické úložné prostory, ale zároveň je i vysoce ceněným solitérem. V interiéru funguje jako dominantní,...

Výběr článků

Načítám