Hlavní obsah

Hlavním účelem cihlové stavby je zpomalit lidem v okolí život

Novinky, Jana Nesvadbová

Mohlo to být jen obyčejné knihkupectví. Dvacáté v řadě, které by společnost Tsutaya otevřela. Její zakladatel si ovšem předsevzal, že svými prodejnami bude zároveň lidem zpříjemňovat život, nabídne jim kulturu a především místo, kde se budou cítit příjemně a kde se jejich život zpomalí. Zajímavě řešené knihkupectví mají ve městě Ebetsu na japonském ostrově Hokkaidó.

Foto: Nacasa & Partners

Hlavní vstup do knihkupectví Tsutaya, jehož zdi jsou obložené cihlami místního původu.

Článek

V bezprostřední blízkosti pěší zóny v japonském městě Ebetsu vyrostla poměrně velká budova. Autory jejího návrhu jsou architekti z tamního studia Hikokonishi Architecture.

Stavba - i díky svému cihlovému obložení - může českému čtenáři připomenout budovy vlakových dep, nebo třeba i požární stanici. Je rozčleněna do tří zón a vizuálně ji pak tvoří pět těsně k sobě semknutých a zcela propojených objektů se sedlovými střechami.

Cílem architektů bylo vytvořit multifunkční prostor, který bude sloužit nejenom jako knihkupectví, ale zároveň se zde lidé budou moci setkávat i z dalších důvodů.

Například si tu budou moci posedět nad kávou či něčím dobrým k zakousnutí, anebo si prohlédnout hezkou výstavu, či navštívit kulturní vystoupení. Jinými slovy, lidé sem mohou přijít pokaždé, když mají pocit, že by jejich denní tempo potřebovalo zpomalit.

Tak úzký dům jste ještě neviděli. Budete mít pocit, že vás šálí zrak

Tipy a trendy

Podle jednotlivých funkcí tak jednotlivé zóny proto nazvali Mysl (centrální), Život (vpravo od hlavního vchodu) a Jídlo (nalevo od hlavního vchodu).

Budova je dlouhá úctyhodných 140 metrů, přičemž celková velikost užitné plochy činí 4424 čtverečních metrů, a všechny její zdi v exteriéru i na některých místech interiéru pokrývají cihly, jež dodaly tři lokální cihlářské firmy.

Zpočátku charakteristická červenavá barva momentálně působí jako zajímavý, nikoli však nevhodný protipól místnímu lesnatému okolí. S postupem času se však vzhled cihel bude měnit, jejich barva se utlumí a stavba bude působit mnohem nenápadněji, ovšem stále zajímavě.

Architekti pro interiér zvolili odolné podlahy z betonu, industriální vzhled podtrhují ocelové rámy, cihlové povrchy stěn i průmyslově laděná svítidla. S tímto stylem pak dobře ladí nábytek a regály z oceli a dřeva.

Anketa

Myslíte, že by vaše obec potřebovala nové/větší knihkupectví?
Ano, rozhodně!
25,5 %
Asi ano.
1,7 %
To vůbec netuším...
3 %
Asi ne.
5,1 %
Ne, naše obec potřebuje mnohem důležitější věci.
64,7 %
Celkem hlasovalo 2625 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám