Hlavní obsah

Hlavním barevným motivem zrekonstruovaného domu se staly odstíny šedé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasický viktoriánský dům Zn House v Torontu si vzalo do parády kanadské studio +tongtong v čele s designéry Johnem Tongem a Nathanem Dykstrem. Před čtyřmi lety stavbu kompletně zrekonstruovali a proměnili v otevřené moderní bydlení.

Foto: Lisa Petroleová

Příjemnou atmosféru v jídelně doplňuje vestavný lihový krb značky EcoSmart Fire, integrovaný do kuchyňské plochy.

Článek

Přáním majitelů bylo zvětšit prostor, aniž by se narušil tradiční vzhled staveb v okolí. Při přestavbě se kladl důraz zejména na použití přírodních materiálů a přístup přirozeného světla.

Designéři čerpali inspiraci z venkovského života a z doby, kdy byl původní dům postaven. Využitím vhodných materiálů se podařilo podtrhnout architektonickou kvalitu stavby doby minulé a dát jí současný vzhled.

Foto: Lisa Petroleová

Válcovaný zinek v černé a šedé barvě zdobí fasádu domu.

V interiéru s celkovou rozlohou 278 m² se mísí převážně odstíny šedé, černá a bílá barva. Jednotvárnost příjemně rozbíjejí doplňky, solitérní nábytek či obklady ve výraznějších barvách.

V hlavní roli zinek

Spojujícím industriálním prvkem interiéru a fasády domu je válcovaný zinek (VMZINC) v černé a šedé barvě. Jeho výhodou je bezúdržbovost, mechanická pevnost a tvarová stabilita.

Vliv zinku je patrný i na pojmenování domu, protože právě chemická značka prvku se odráží v jeho názvu.

Foto: Lisa Petroleová

Z důvodu prosvětlení přízemí je ve stropu kuchyně vytvořená zřetelná mezera mezi dvěma patry.

Projasněnost místností zajišťuje střešní světlík, jenž přivádí přirozené světlo do vnitřku domu a rozptyluje ho až do přízemí. Masivní zinková markýza chrání před sluncem hlavní vstup do domu i okna.

Dominantou jídelní části v přízemí je vestavný lihový krb značky EcoSmart Fire, který majitelé nechali integrovat do kuchyňské plochy.

V zadní části je obývací prostor provázaný s dřevěnou terasou, odkud je přímý vstup na dvorek a zahradu. Opěrné stěny a betonová zídka oddělují soukromí majitelů od vnějšího prostředí.

Foto: Lisa Petroleová

V interiéru se mísí převážně odstíny šedé a černá a bílá barva.

V prvním patře majitelé nechali vybudovat pracovnu orientovanou do ulice, směrem do zahrady pak ložnici s balkonem. Pokoje jsou propojeny šatnou a koupelnou.

Unikátním prvkem druhého patra je velké trojúhelníkové okno s výhledem do ulice a na panorama města v pokoji pro hosty. Okno lemuje obrys sedlové střechy.

Foto: Lisa Petroleová

V suterénu je umístěn vinný sklípek, prádelna, technická a úklidová místnost.

Projekt Zn House se po zásluze dostal mezi finalisty kategorie Malých domů v soutěži Best of Year (BOY) Awards 2015.

Designéři studia +tongtong si u každého projektu kladou za cíl vtisknout stávajícímu prostředí dynamický ráz a vytvořit takové místo, které je nejen vysoce funkční, ale zároveň je i nositelem kulturního významu.

Zakladatelem je John Tong, který se například podílel na výstavách Baťova muzea obuvi v kanadském Torontu.

Dana Klomínková, www.modernibyt.cz

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám