Hlavní obsah

Historická vila dostala díky rekonstrukci a přístavbě mladistvý vzhled

Novinky, nes

Vila jménem Vreeburg je významnou historickou budovou městečka Rosmalen na jihu Holandska v provincii Severní Brabantsko. Když se její současný majitel rozhodl, že objekt je třeba rekonstruovat a při té příležitosti i něco přistavět, bylo zřejmé, že k projektu bude třeba přistupovat s velikou pokorou k původní architektuře. Náročného úkolu se ujali architekti z ateliéru HilberinkBosch architecten.

Foto: Rene de Wit

Vila prošla rekonstrukcí a přibyl jí nový altán.

Článek

Dům s bohatou minulostí kdysi sloužil jako místní pošta, v pozdějších letech pak jako soukromá rezidence. Díky svému výraznému, byť strohému vzhledu a umístění na rohu jedné z rušných cest městečka je v okolí nepřehlédnutelným bodem.

Jako takový přitáhl pozornost významného holandského importéra a exportéra mražených potravin Sondera Jansena, který se rozhodl do vily umístit sídlo své společnosti.

Foto: Rene de Wit

Zatímco altán má hravě kruhový tvar, spojující koridor je stroze lineární.

Foto: Rene de Wit

Altán je srdcem komplexu i společnosti.

Architekti na jeho přání dům plně restaurovali, ovšem s respektem k původnímu vzhledu. Uspořádání interiéru však bylo třeba pozměnit.

Ve vile je nově vytvořena konferenční místnost, kancelář vedení a kantýna s kuchyňkou. V prvním poschodí je pak apartmá určené k ubytování zahraničních hostů společnosti, kteří přijíždějí do Holandska na jednání se svými partnery.

Foto: Rene de Wit

Zatímco stěny altánu jsou bohatě otevřeny, zdi spojovacího koridoru jsou otevřeny jen minimálně.

Foto: Rene de Wit

Do spojovacího koridoru se z historické budovy vchází přes kantýnu.

Srdcem společnosti, kde se odehrávají veškeré obchody, je ovšem přistavěný kruhový pavilón, který je umístěn ve středu zahrady. Jeho konstrukci tvoří plovoucí deska, nad níž je vztyčena dřevěná struktura o velkém poloměru. Zakrývá ji plechová střecha se světlíkem v centrální části.

Foto: Rene de Wit

Zasedací místnost

Foto: Rene de Wit

Interiér pavilónu tvoří velká společná kancelář se dvěma proti sobě stojícími dlouhými ledvinovitě zahnutými stoly.

Díky tomu, že je pavilón kolem dokola prosklen, nabízí nádherný výhled do všech stran, na vilu i do zahrady. Ve slunečných dnech pak množství venkovního světla pronikajícího do kanceláře omezuje střecha, která na všech stranách dalece vyčnívá před fasádu.

Foto: Rene de Wit

Koupelna hostinského apartmá.

Foto: Rene de Wit

Historická budova byla restaurována s úctou k původnímu vzhledu.

Jestliže je vila v jistém smyslu hlavou pomyslného organismu společnosti a pavilón jeho srdcem, je zřejmé, že tyto dvě stavby nemohou stát odděleně. Spojnicí mezi nimi je nenápadný, a přitom dlouhý koridor. Jeho vnitřek se zejména v porovnání s kanceláří v pavilónu může zdát poněkud temný.

To ovšem nikterak nevadí, neboť chodba slouží jako archiv a v neposlední řadě i jako místo pro odpočinek od rušného prostředí panujícího v obou budovách.

Foto: HilberinkBosch architecten

1 vstup, 2 šatna a toaleta, 3 jednací místnost, 4 zasedací místnost vedení, 5 zimní zahrada, 6 kantýna, 7 vstup do koridoru, 8 koridor fungující jako archiv, 9 pracovna, 10 koupelna, 11 televizní pokoj, 12 ložnice, 13 schody do podkroví, 14 světlík.

Foto: HilberinkBosch architecten

Umístění budovy na pozemku

Reklama

Související témata:

Související články

Hravá přístavba vypadá jako mrak

Když se majitelé elegantního bílého domu vystavěného v edvardovském stylu rozhodli nechat jej renovovat a doplnit přístavbou, měli celkem jasno v tom, jak...

Výběr článků

Načítám