Hlavní obsah

Hausbót kotvící v centru města nabízí kouzelnou atmosféru i historické prostředí

Výjimečný hausbót s výjimečnou historií i kotvištěm. Tak by bylo možné popsat šedesát let starou loď jménem Rock. Nyní funguje jako hausbót určený k trvalému bydlení, jenž je zakotvený nedaleko známého mostu Tower Bridge v samém srdci Londýna. K mání je v přepočtu za 26,1 milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Člun je už 60 let starý, přesto je plně schopný provozu. Lodí tohoto typu se na světě už moc nevidí.

Článek

Hausbót je ve skutečnosti vlastně člun, který vyrobili v roce 1961 z oceli bývalého nákladního plavidla, kterým se přepravovala pšenice. V současnosti patří už jen mezi hrstku podobných lodí, které jsou stále ještě využívané a schopné plného provozu.

Tato 60 let stará bárka patří v současné době Anne Lydiat Wainwrightové, která ji společně se svým zesnulým manželem Chrisem koupila v roce 2002. O rok později nechali člun kompletně v docích v Brentfordu rekonstruovat.

Plavidlo dlouhé 28 metrů a široké 6,4 metru tak získalo nové pokovení, nad čarou ponoru mu přidali ocelový pás a zároveň mu přibyly i stokové kýly, aby se zvýšila jeho stabilita. Součástí rekonstrukce byla pak i výměna všech kulatých okének a světlíků a také střechy.

Hausbót, který nabízí stejné pohodlí jako luxusní penthouse

Tipy a trendy

Interiér lodi je zařízen jako plnohodnotný a prostorný rodinný dům. Má čtyři soukromé kajuty, v nichž je možné dohromady napočítat sedm lůžek. Hlavní kajutu doplňuje vlastní toaleta a umyvadlo. Impozantním a příjemně historizujícím dojmem působí zejména kormidelna, s níž sousedí domácí kancelář.

Srdcem tohoto námořního domova je pak velký obývací pokoj propojený s jídelní zónou pro osm strávníků a kuchyní.

Praktický je velký skladovací prostor, který je zcela suchý. Část přední paluby je pak otevřená a je odtud snad nejhezčí výhled na centrální Londýn.

S modrobílým hausbótem je spojen jeden z nejslavnějších herců současnosti

Jak bydlí VIP

„Když si koupíte loď jako Rock, užíváte si kus britské námořní historie, velmi odlišný druh životního stylu a možná jeden z nejlepších a nejvíce ikonických výhledů na Londýn z řeky Temže,“ svěřila se webu Plymouth Herald majitelka člunu paní Wainwrightová.

Člun je zakotven v přístavišti Wapping, kde měsíční poplatky činí 511 liber, tj. 15 240 korun, na prodej je pak za 875 tisíc liber, tedy zhruba 26,1 milionu korun.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám