Hlavní obsah

Harmonické bydlení v zeleni

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši hostitelé dostavěli rodinný domek, a protože nemají času nazbyt, nechali si založit zahradu na klíč od zahradnické firmy. Zahradu považují za zcela soukromý prostor, který využívají k odpočinku, relaxaci a trochu i k seberealizaci.

Článek

Před lety si pořídili na okraji Prahy rohovou parcelu, za níž měl být už jen park. Doufali, že budou obklopeni přírodou, ale realita bývá vždy trochu jiná. Kolem dokola vyrostly rodinné domy jako houby po dešti. Bylo nutné výsadbu rostlin přizpůsobit této situaci.

Rozhodli se pro zahradu v moderním stylu - okrasnou a částečně i užitkovou. Ze začátku se jim do záhonů s rostlinami vůbec nechtělo, protože jednou z podmínek byla minimální péče o zahradu, ale nakonec udělali kompromis a dnes toho nelitují. Zahrada je založená teprve před třemi lety, takže je ve stádiu vývoje.

Jednoduché linie

Předtím, než se naši hostitelé pustili do úpravy zahrady, bydleli v rozestavěném domě na betonu, bez plotu a bez dveří. Jsou zastánci čistých linií a tvarů. Nechtěli altány ani zahradní domky, vyhovuje jim funkční propojení domu s terasou. Navíc se domnívají, že zahrada není tak velká, aby na ní přibývaly další stavby.

:. Na podzim oživila výsadbu korejská jedle, tsuga pendula, borovice bělokorá s hustou kuželovitou korunou a smaragdové túje. Foto: Archív DůmBydlení

Na pozemku o rozloze 1357 m2 si vyžádala těžká jílovitá půda navážku kvalitní zeminy. Významnou složku zahrady tvoří dřeviny, květiny a kompaktní plocha trávníku.

Rostliny na výběr

Každý druh rostlin je specifický. Kosterní výsadbu tvoří jehličnany. Jejich vyšlechtěné tvary jsou rozmanité od štíhlých po kulovité a od rozložitých po převislé. V zahradě najdeme jak solitéry vytvářející pozadí kvetoucím keřům po, v budoucnu zcela neprostupný, pás živého plotu.

Sortiment tvoří smrky, jedle, tsugy, borovice, túje a zakrslé plazivé formy. Vzhled zahrady časem zjemní svým charakteristickým výrazem listnáče, které vytvoří zajímavý kontrast zeleným jehličnanům. Ty jsou přitažlivé barvou i okrasnými plody, působí lehčím a vzdušnějším dojmem.

:. Plamének velkokvětý (President), je vhodný k oživení zdí. Foto: Archív DůmBydlení

V zahradě se vyjímají okrasné kulovité třešně lemující vjezd do domu. Významnou skupinu tvoří listnaté keře s bohatou škálou barev, tvarů a velikostí. Javory, ibišek, ruj vlasatá, vajgélie, třezalky či růže vnášejí do výsadby dynamiku a jsou pozoruhodné květy i olistěním.

Pestrou a proměnlivou složku zahrady tvoří popínavé rostliny, letničky, trvalky a také cibuloviny. Oživují uspořádání zahrady nápadnou barevností v každé době vegetačního období. V kompozici zahrady se nezapomnělo ani na traviny. Využitím přirozené krásy rostlin působí už po třech letech zahrada harmonicky. Do budoucna by měla sadba dorůst k plotu, aby zajišťovala dokonalé soukromí.

:. Majitelé nechtěli altán ani pergolu, jsou zastánci funkčního propojení domu s terasou. Foto: Archív DůmBydlení

Trávník sjednocuje

Důležitým sjednocujícím prvkem zahradní kompozice je trávník. Spojuje dům s terasou, bazénem i užitkovou zahradou za domem, kde jsou zeleninové a bylinkové záhonky, také borůvky a další ovocné keře. Zelená plocha trávníku působí nejen uklidňujícím dojmem, ale zdůrazňuje veškerou výsadbu.

Souvislou plochu trávníku lemují oblé linie květinových záhonů a zhuštěných keřových výsadeb. Trávník dostává pravidelnou péči v podobě závlahy, hnojení, sekání, vypichování a stříkání dvouděložných plevelů. Údržba trávníku trvá dvacet minut a díky vysoké vrstvě kůry ani záhony s okrasnými rostlinami nezaberou moc práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada a dovolená

Zahrada je v době vrcholného léta probarvena nejrůznějšími květy, vydává plody ovocné i zelinářské a nás čeká dovolená. Jak nejlépe připravit zahradu na naši...

Zahradní nábytek pro děti

Děti potřebují spoustu pohybu, který jim ve venkovním prostředí jde k duhu. Pokud jste majiteli zahrady, pak možná uvažujete o pořízení pískoviště, zahradního...

BYDLENÍ: Jak na regeneraci trávníku

Dobře založený a udržovaný trávník dá vyniknout správné modelaci půdního povrchu. Neutrální zelenou plochou trávník spojí a podtrhne ostatní prvky - stromy,...

Výběr článků

Načítám