Hlavní obsah

Harmonické bydlení podle učení Feng shui

Právo, Gisela Růžičková

Alespoň takové je pro Andreu Gheorghe, která se před osmi lety nastěhovala do třípokojového bytu v cihlovém čtyřposchoďovém domě. Jak říká, je to klasická výstavba z 60. let, která má své výhody i nevýhody. A protože se velmi dlouho věnuje pravidlům harmonického bydlení, tzv. Feng shui, uspořádala si svůj příbytek podle těchto principů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obývák se nachází v SZ sektoru, proto se zde použily barvy, které zahřívají.

Článek

Dnes je obklopena prostředím, z něhož vyzařuje klid a spokojenost. Ale nebylo tomu tak od začátku. Nepříznivý stav zjistila už při vstupu do bytu. Proto v chodbě zvolila více nápravných prostředků. Pracovala tu s barvami, výškou i dekoracemi. Dala přednost světlejší výmalbě, světlům svěšeným od stropu, bodovým světlům a různým druhům doplňků, aby energie proudila bytem jako voda a vítr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sporák má pracovní plochu z obou stran a je orientován do pohledové strany hostitelky.

„Životodárná voda teče v meandrech a vítr kopíruje terén. Jakmile dosáhnou tyto elementy nerovnováhy, máme v přírodě rozvodněnou řeku nebo vichřici, které mají destrukční účinky. Opakem je stagnující energie, kdy se v přírodě voda a vzduch nepohybují. V interiéru to mohou být některá tmavá místa, jako kouty,“ vysvětluje hostitelka. Napravovala nedostatky i v ostatních místnostech. Jaké další zásahy v bytě uplatnila?

Vstup a chodba mají být prostorné

V tomto bytě nevyhovoval vstup ani chodba a malá vylepšení se dotkla také koupelny a WC. Pohled od vstupu směřoval přímo na dveře od WC, které bylo nutné zneviditelnit. Nebylo žádoucí, aby se první pohled při příchodu a odchodu z bytu upínal k těmto dveřím. Stačilo na ně pověsit závěs a úkol byl vyřešen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chodba působila jako úzký tmavý koridor, proto tu majitelka zvolila světlé barvy

Od vstupních dveří směřuje nyní energie i příchozí doleva. Pro její usměrnění v předsíni použila Andrea na pravé straně zrcadlo, v němž se odrážejí dveře do obýváku a částečně i obývák. Energie tak vede návštěvu přímo do obývací zóny, což je příjemné i logické.

Díky světlé výmalbě prokoukla i tmavá chodba, která je navíc zúžena vestavěnými skříněmi. Na hostitelku působí tak trochu sterilně, protože Feng shui dává přednost barevnosti a teplým odstínům. K optickému rozšíření a zútulnění prostoru zde zvolila středně sytý stupeň výmalby ukončený ve výšce 150 cm silnou pastelovou bordurou. Chodba ve tvaru písmene T pokračuje na druhou stranu do ložnice - klidové zóny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jídelní stůl, který se nevešel do malé kuchyně, nahradila deska se dvěma židlemi.

Uprostřed této křižovatky kotví energii bodové žárovky, jež míří do různých stran. Na stropě je zcela záměrně instalovaná velká zvonkohra, která velmi účinně v dlouhé úzké chodbě brzdí energii. Ta se zastaví, zakotví, získá čas a pomalu plyne dál. V opačném případě by mohla v úzké chodbě nabrat nepřiměřenou rychlost a stejně jako průvan chodbou proletět.

V koupelně je silným prvkem voda

Koupelnu a záchod považuje Feng shui, vzhledem k fyzické očistě těla a z důvodu přítomnosti vody odcházející do kanalizace, za problematické místnosti. V tomto bytě se nachází koupelna a WC v těžišti. Proto zde bylo nutné posílit prvek země (v těžišti je podle Feng shui typ energie prvku země) keramickými dlažbami a obklady. Ale stejně tak se mohla aplikovat kamenná podlaha, nebo stačilo položit na podlahu do rohu pár valounů.

Majitelka v koupelně oslabila prvek vody dřevem, které vodu odebírá a ohně, jenž vodu odpařuje. Kromě toho jsou dřevo a oheň dynamické jangové energie a energii vody zvedají nahoru. Do odpadu pak odchází jen negativní energie z očisty těla, kde je to nutné. „Když se řekne oheň, je řeč o barvě - je to oranžová a červená, ale mohou se použít i svíčky. Dřevem se míní materiál, barva zelená nebo rostlina a já jsem v koupelně použila obrázek stromu.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Z chodby se vstupuje do společenské zóny, kterou tvoří obývák propojený s kuchyní.

Obývák zve k posezení

V obývacím pokoji se nabídlo umístění sedačky tak, aby zvala k posezení už od vstupních dveří. Jedna část rohové sedačky je opřená o stěnu, druhá je sice pod oknem, ale energii zadržují rostliny na okně a zavěšený krystal. Kvůli toku energie tu byly vystavěny dvě nižší zídky tak, aby nebránily v průchodu do místnosti, ale současně, aby ihned za vstupem nezačínal nábytek.

Obývací pokoj se nachází v severozápadním sektoru, kde je podle Feng shui přítomna kovová energie. Mezi kovové tvary patří oblouky, půloblouky, koule a barvy slunného podzimu a zapadajícího slunce. Z toho důvodu se tu použily jako doplněk k modré barvě sedačky barvy bordó, krémová, starorůžová, které zahřívají.

Foto: Milan Malíček, Právo

V obýváku odpovídají všechny dekorace prvku kovu, např. truhla vyjadřující prosperitu.

Obývák tím nepůsobí ani trochu studeně. Také všechny dekorace odpovídají prvku kovu. Ať už je to velký solný kámen, kovová zaoblená lampa, nebo truhla představující prosperitu - důležitou součást života. Existuje mnoho způsobů, jak ji vyjádřit, např. bůžkem hojnosti nebo pirátskou truhlou či keramickým prasátkem. V prostoru mohou být zastoupené všechny prvky, ale převládat by měl ten, který odpovídá světové straně a typu energie v dané místnosti.

Kuchyň podporuje hoření ohně

Feng shui sice doporučuje oddělit kuchyň od obýváku, ale dříve se v kuchyních žilo. Dnes se tyto prostory opět propojují. Tady se postavila zídka, která je oporou pro sedačku a zároveň opticky odděluje obě místnosti. Vždy záleží na vkusu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kuchyňská linka z masivu, kachlíky v teplé barvě a ve stylu odpovídajícím obýváku.

Kuchyň je z hlediska Feng shui jangová (dynamická) místnost, kde se má podporovat hoření ohně. Nachází se v SV sektoru (prvek země), což je pro kuchyň dobrá orientace. Přesto bylo nezbytné místnost trochu zahřát. Zvolila se linka z masivu, kachlíky v teplé barvě a ve stylu, jenž koresponduje se vzhledem obýváku. Jídelní stůl, který se nevešel do malé kuchyně, nahradila zvýšená deska pod oknem se židlemi. Tok energie v kuchyni upravila vonná lampa, lustr svěšený dolů a závěs na dveřích do pracovny.

Mezi dřezem a sporákem se povedlo dodržet nutný odstup 60 cm, aby nedocházelo ke konfliktu prvků (sporák je ohnivý prvek a dřez prvek vodní). U sporáku se osvědčila pracovní plocha z obou stran. Sporák tak nestojí v rohu a je orientován do správné pohledové strany. Součástí kuchyňské linky je pračka. Jinam umístit nešla, jak konstatuje hostitelka, ideální prostor neexistuje.

Ložnice má být nejzdravější místo

V ložnici většinou trávíme nejvíc hodin denně, proto by měla být nejzdravější místností z celého bytu. A skutečný odpočinek neznamená mít jen kvalitní lůžko. Majitelka si tu pohlídala patogenní zóny (umístila postel na vhodné místo, ne přímo pod okno ani proti dveřím). Nad postelí v ložnici nevisí žádný svěšený lustr nebo těžký předmět.

Foto: Milan Malíček, Právo

V ložnici má převahu oranžová a zelená barva, z materiálů pak borovicové dřevo.

Nedoporučují se ani poličky nad hlavou, i když na druhou stranu někdy je vážný osobní důvod důležitější, než princip Feng shui. Vyloučila tu elektrosmog. Tam, kde to jde, doporučuje zavést do místnosti samostatný okruh elektřiny na dálkové ovládání, odstranit z tohoto prostoru televizi, počítač, anténu i mobil.

Drobné přístroje, jako je digitální budík, umístit 60 až 70 cm od hlavy. Také v ložnici se hostitelka obklopila přírodními materiály. A nezapomněla, že místnost symbolizuje také partnerství, z toho důvodu se tu dekorace a doplňky vyskytují ve dvou vydáních: dvě lampy, dva obrázky, a co je důležité - postel přístupná z obou stran.

I když ideálním místem pro ložnici je jihozápadní sektor, ve Feng shui jde vše napravit. Tady se ložnice nachází ve východním a jihovýchodním sektoru, proto tu dominují květinové vzory přizpůsobené stylu místnosti, zejména nábytku, pocházejícímu ze začátku minulého století. Barevně tu převládá oranžová a zelená, z materiálů pak borovicové dřevo.

„V každém bytě se dá napravit spousta věcí. Feng shui je o harmonii i zdravém bydlení. A prostředí, které si kolem sebe vytvoříme, působí nejen na naše vědomí, ale i na naše podvědomí,“ uzavírá hostitelka.

Sektory bytu podle světových stran

V - ambice, důvěra, sebedůvěra, energie, nadšení

V - ambice, důvěra, sebedůvěra, energie, nadšení JV - tvořivost, představivost, vytrvalost, citlivost, nové nápady

V - ambice, důvěra, sebedůvěra, energie, nadšení JV - tvořivost, představivost, vytrvalost, citlivost, nové nápady J - expresivnost, vášeň, společenskost, větší city, rychlé myšlení

V - ambice, důvěra, sebedůvěra, energie, nadšení JV - tvořivost, představivost, vytrvalost, citlivost, nové nápady J - expresivnost, vášeň, společenskost, větší city, rychlé myšlení JZ - usazení se, zvýšení kvality, praktičnost, realismus, intimita

V - ambice, důvěra, sebedůvěra, energie, nadšení JV - tvořivost, představivost, vytrvalost, citlivost, nové nápady J - expresivnost, vášeň, společenskost, větší city, rychlé myšlení JZ - usazení se, zvýšení kvality, praktičnost, realismus, intimita Z - romantika, finance, hravost, spokojenost

V - ambice, důvěra, sebedůvěra, energie, nadšení JV - tvořivost, představivost, vytrvalost, citlivost, nové nápady J - expresivnost, vášeň, společenskost, větší city, rychlé myšlení JZ - usazení se, zvýšení kvality, praktičnost, realismus, intimita Z - romantika, finance, hravost, spokojenost SZ - sebeovládání, důstojnost, zodpovědnost, pocit kontroly

V - ambice, důvěra, sebedůvěra, energie, nadšení JV - tvořivost, představivost, vytrvalost, citlivost, nové nápady J - expresivnost, vášeň, společenskost, větší city, rychlé myšlení JZ - usazení se, zvýšení kvality, praktičnost, realismus, intimita Z - romantika, finance, hravost, spokojenost SZ - sebeovládání, důstojnost, zodpovědnost, pocit kontroly S - nezávislost, objektivita, sexualita, plynutí s proudem, duchovnost

V - ambice, důvěra, sebedůvěra, energie, nadšení JV - tvořivost, představivost, vytrvalost, citlivost, nové nápady J - expresivnost, vášeň, společenskost, větší city, rychlé myšlení JZ - usazení se, zvýšení kvality, praktičnost, realismus, intimita Z - romantika, finance, hravost, spokojenost SZ - sebeovládání, důstojnost, zodpovědnost, pocit kontroly S - nezávislost, objektivita, sexualita, plynutí s proudem, duchovnost SV - motivace, konkurenceschopnost, bystrost, informovanost

střed - pocit moci, střed pozornosti, přitahování příležitosti, změny

Ve feng shui

  • ovlivňujeme tok energie v prostoru
  • je těžiště informačním polem bytu, kde se setkávají energie
  • je vážný důvod důležitější než princip
  • nezáleží na stylu, v jakém je byt zařízen
  • pracujeme cíleně se všemi tvary a barvami
  • respektujeme nové trendy v bydlení
  • může interiér vypadat jednoduše až minimalisticky
  • používáme na nápravu světla, rostliny, dekorace, tóny i barvy
  • hraje důležitou roli rozmístění nábytku a elektrospotřebičů
  • harmonizujeme prostor (místnosti) vůči světovým stranám
  • vyvažujeme dynamiku a klid v jednotlivých místnostech
  • posilujeme oblasti života jako je rodina, zdraví, partnerství či kariéra

Tvar domu nebo bytu

Harmonickým tvarem je obdélník v poměru stran 1:1,618 (tzv. teorie zlatého řezu). Když v půdorysu bytu schází některý sektor díky tvaru, může být příslušná oblast života rodiny oslabená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám