Hlavní obsah

Grilujte jako mistři na vyšší úrovni

S letním počasím se rozjíždí naplno i sezona grilování a posezení s přáteli. Dávno už ale neplatí, že byste se nutně museli lopotit jen s grilem na dřevěné uhlí. S moderními technologiemi totiž přišly zcela nové možnosti. S takovými vychytávkami se snadno stanete mistry každé gril party!

Foto: Hornbach

Grilování na dřevěném uhlí se spojuje v grilu Master-Touch s inovativností a pohodlím. Díky grilovacímu roštu Gourmet BBQ Systém připravíte maso nebo pizzu. Díky vylepšeným průduchům v kotli nyní můžete na jednom grilu grilovat i udit. Cena 8139 Kč

Článek

Vybrat si dnes gril není snadné. Na trhu jich je k dostání nespočet. Klasických na dřevěné uhlí, elektrických, plynových či hybridních. S různými technologiemi a doplňky. Každý rok výrobci přijdou i s nějakým dalším vylepšením. Jak se v takové záplavě grilů zorientovat a vybrat ten správný?

Začněte tím, že si ujasníte, jak velký gril potřebujete. Tedy přesněji grilovací plochu.

Grilovací plocha (rošt) by totiž měla zabírat maximální plochu celého grilu, aby mohlo docházet k rovnoměrnému rozvodu tepla a grilování pokrmů probíhalo stejnoměrně. Zvažte proto množství potravin, které budete na grilu připravovat, respektive počet strávníků, pro které se bude obvykle grilovat.

Následně budete stát před rozhodnutím, jakému druhu grilu dáte přednost, na čem chcete pokrmy připravovat.

Plynový gril může být i chytrý

Dnes jsou nejpopulárnější plynové grily. „Při výběru hraje zásadní roli počet hořáků a to, aby byly hořáky rozmístěné pod celou plochou grilovacího roštu,“ vysvětluje Martin Veselý, produktový manažer společnosti Mountfield.

Foto: Hornbach

Plynový gril Tenneker HALO TG5+ má pět hořáků, a navíc jeden boční. Pro přípravu steaků je na hlavní grilovací ploše tzv. Power zone, kde je teplota o několik stupňů vyšší než jinde a kde se maso rychle zatáhne a nepustí šťávu. Cena 31 990 Kč

Zaměřte se také na to, zda má každý hořák své samostatné ovládání, aby bylo možné nastavit různou teplotu pro různé části roštu.

A tato funkce má ještě další přednost: „To, že lze každý z hořáků používat i samostatně, oceníte např. tehdy, když si budete chtít připravit večeři jen pro dva,“ říká Vladislav Líkař, zástupce značky Fieldmann.

Další vybavení plynových grilů už záleží pouze na vašem vkusu a potřebách. Vyšší poklop poskytne větší prostor pro grilování do výšky. Praktický je rovněž velký úložný prostor, sklopné boční odkládací plochy a pojezdová kolečka s parkovacími brzdami pro lehčí manipulaci s grilem.

Moderní kempování aneb Vyzkoušejte toustovač v autě či gril zabudovaný v motorce

Tipy a trendy

Samozřejmě nechybějí ani různé technologické vychytávky. Některé modely mají mj. zabudovaná LED světla se senzorem pohybu, která při otevření poklopu osvítí celý rošt. Podsvícené jsou i ovládací knoflíky grilu.

Na bočním stolku pak může být postranní hořák, na němž připravíte třeba omáčku či uvaříte brambory. A například grily Weber s technologií Weber Connect dokonce proměníte v chytré, podobně jako to znáte u jiných spotřebičů.

Maso ugrilujete také s infračerveným zářením

Zážitek z grilování mohou umocnit i další technologie. Například technologie TRU-Infrared legendární americké značky Char-Broil mění teplo z hořáků v rovnoměrně proudící infračervené záření.

Základem je speciálně tvarovaná mřížka se spoustou malých otvorů. Když k ní dorazí horký vzduch z hořáku, prudce se zpomalí jeho proudění, protože nemůže překážkou pronikat dále takovou rychlostí. Teplo se tak namísto toho rozšiřuje rovnoměrně na spodní straně roštu, odkud vyzařuje přímo do jídla nad sebou. A jelikož sálá pomalu, nevysouší ho.

Čistý gril je dobře fungující gril

Jak na to

„Drobné otvory brání plamenům pronikat vzhůru, takže se maso nepřipaluje, a mřížka navíc zachytává tuk, který by jinak odkapával do plamenu. Ten se odpaří v podobě kouře, který přidává masu ještě intenzivnější chuť a vůni,“ popisuje Martin Veselý.

Hybridní grily

Hitem mezi grilovacími fajnšmekry jsou hybridní grily, které kombinují výhody metod grilování masa na plynu a na dřevěném uhlí. Tyto grily zajišťují rychlé a rovnoměrné teplo plynových hořáků a nezaměnitelné aroma dřevěného uhlí.

Maso tak můžete připravit rychlým grilováním na plynu a pak se rozhodnout pro jeho finalizaci na uhlí. Změna režimu paliva nezabere ani minutu. Zásobník s uhlím jednoduše vložíte mezi rošt a plynové hořáky, které uhlí rozpálí rychle a rovnoměrně.

Foto: Mountfield

Hybridní gril Gas2Coal americké značky Char-Broil představuje 2v1 a je vybaven třemi hořáky z nerezové oceli s odděleným ovládáním výkonu. Inovátorsky v sobě kombinuje výhody grilování masa na plynu a na dřevěném uhlí. Cena 16 490 Kč

Hybridní grily jsou skvělou volbou i pro ty, kteří nad typem grilu váhají.

Klasika na dřevěné uhlí

Pokud patříte do skupiny lidí, pro které je grilování spojeno především s vůní kouře, pak nejspíš dáte přednost klasice, tedy grilu na dřevěné uhlí. Správná příprava pokrmů na tomto grilu sice vyžaduje větší zručnost, výsledek však stojí za to.

Gril není jen pro milovníky masa

Tipy a trendy

I tyto grily dnes běžně mají různá vylepšení a doplňky, aby grilování bylo komfortnější a dokonalejší.

„Gril může být vybaven odkládacím ohřívacím roštem, aby připravované maso nevychladlo. Praktickým doplňkem je i teploměr integrovaný ve víku,“ říká Vladislav Líkař. Pro regulaci teploty a kontrolu vzduchu proudícího grilem slouží větrací otvory.

Elektrické grily

Skvělým řešením pro malé prostory a místa, kde není žádoucí kouř, představují elektrické grily. U těch se nemusíte starat o žhnoucí dřevěné uhlí ani pořizování a obsluhu plynových bomb.

Tyto grily nejsou náročné na provoz, snadno je umístíte i na terasu nebo na balkon.

Anketa

Jak často v létě grilujete?
U nás se griluje takřka každý den.
7,4 %
Grilujeme zhruba každý týden.
43,5 %
Grilujeme tak jednou za 14 dní.
32,6 %
Neumím to odhadnout, moc často negrilujeme.
12,3 %
U nás se negriluje vůbec.
4,2 %
Celkem hlasovalo 1507 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám