Hlavní obsah

Finský bytový doplněk

Právo, Olina Táborská

Vypotit se v horké lázni a poté zchladit ve studené vodě či na sněhu, párkrát to zopakovat a za nějakou dobu na nás zdravotníci nevydělají ani korunu. Sauna totiž posiluje imunitu a zlepšuje psychiku. Je nejen ozdravnou kúrou, ale také vynikající formou relaxace.

Článek

Pocením se z těla dostávají škodlivé látky a organismus získává větší odolnost a obranyschopnost, zlepšuje se prokrvení tkání. Kdo tohle ví, navštěvuje saunu pravidelně.

Nejlepší je vlastní

Veřejné sauny jsou ve fitness centrech, v posilovnách, klubech a hotelích. Už nějaký čas si je však pořizujeme i v soukromých domech a také v bytech. Doma si můžeme nastavit teplotu, jaká nám vyhovuje, nikdo nás neruší, sauna je nám kdykoliv k dispozici a můžeme si ji čímkoliv vybavit, záleží pouze na ceně a rozměru. Mezi nadstandardní vybavení patří například barevné osvětlení, hudba, ale i materiál.

.: Sauna posiluje imunitu a zlepšuje prokrvení tkání.

Kdo se raději nechá prohřát zevnitř, pořídí si infrakabinu s infračervenými paprsky vyzařovanými speciálními infrazářiči. Cena se pohybuje od 40 do 140 tisíc korun. Montáž trvá zhruba den. Orientační ceny saun: www.saunapoint.com., www.dyntar.com, www.clovecesaunujse. cz, www.sauny-sauna.cz

.: Sauna může být i nadstandardně vybavená.

Krůček do historie

Tradici mají finská sauna a ruská, tzv. baňa. Ve staré Rusi patřily očistné koupele k běžnému životnímu standardu. Nejstarší potní lázně se budovaly v zemi, později se lázně stavěly v dřevěných domcích z modřínových kmenů.

Ruskou lázeň dal Petr Veliký v roce 1718 zbudovat i v Paříži na břehu Seiny pro své granátníky. Po Napoleonově tažení do Ruska se lázně rozšířily do Pruska, Francie a do Anglie. Na začátku 19. století pruský král zřídil ruskou parní lázeň v Postupimi a pravil: „Ruský národ je zdravý a silný, a parní lázeň na tom může mít svůj podíl.“

.: Venkovní sauna

Finové vedou

Název potní lázni - domu s lázní, kde vzduch ohřívá pec - dalo Finsko už před více než deseti tisíci lety. Však si taky Finové zakládají na světovém prvenství v množství saun na počet obyvatel. Běžné je saunování jednou týdně, nejčastěji v sobotu a sauny najdete i u paneláků. Finové slaví v saunách dokonce Vánoce i narozeniny.

Saunování v Čechách

Asi první saunu u nás postavil v r. 1936 v letním táboře v Borovci u Štěpánova doc. František Vojta. V roce 1946 začali Brňané chodit do první veřejné sauny v Pisárkách. Později vyhořela a na jejím místě stojí tzv. Stará sauna se dvěma potírnami, vedle ní pak Nová sauna.

Než se vydáme do potírny
Poraďme se s lékařem, zda se můžeme saunovat
Je dobré chodit do sauny alespoň na dvě hodiny jednou týdně
Nechoďme s plným žaludkem, také ne hladoví ani bezprostředně po značné tělesné námaze
S sebou si vezměme mýdlo, masážní žínku či kartáč, ručníky k osušení, k frotáži kůže i jako podložku, krém či olej k ošetření suché kůže po saunování
Nakonec si chvíli odpočiňme (zejména po více než trojí výměně horka a chladu), doplňme vypocenou vodu, sůl a vitamín C přírodními ovocnými šťávami
Alkohol ruší účinek saunování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám