Hlavní obsah

Festival Open House přichází do Česka, otevře nedostupné části pražských budov

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světoznámý festival Open House, umožňující široké veřejnosti prohlédnout si běžně nepřístupné části staveb, přichází letos prvně i do Česka. O víkendu 16. - 17. května bude otevřeno více jak třicet zajímavých pražských budov.

Foto: CPI Property Group

Quadrio bylo oceněno jako stavba šetrná k životnímu prostředí a nejlepší kancelářský projekt na CIJ Awards 2014. Zájemcům se stavba představí v rámci Open House festivalu.

Článek

Festival Open House je určen hlavně pro milovníky architektury z řad veřejnosti. První ročník u nás se zaměří na budovy s architektonickou nebo historickou hodnotou s působivými interiéry. Vstup je pro fandy architektury zdarma.

Na jeden víkend v roce se otevřou sídla firem, společností, úřadů i moderní technické stavby. Festival Open House už má ve světě delší tradici, v Praze se ale koná poprvé. Loni se tato akce konala poprvé i ve Vídni. Záštitu nad festivalem má architektka Eva Jiřičná, která festival podporuje. Stála u počátků londýnského festivalu a byla jeho součástí více než 20 let.

Foto: Petr Janiš, Právo

Oblé tvary fasády zdůrazňují slunolamy z barevného sklobetonu.

„Festival Open House zpřístupňuje budovy nebo jejich části, které jsou po většinu roku veřejnosti uzavřeny. Přitom tyto budovy tvoří tvář města a určují naše trasy, jimiž se mezi zástavbou pohybujeme. Chceme lidem přinést možnost zajít také jednou dovnitř a posílit tak zájem veřejnosti o své okolí,“ uvedla koordinátorka festivalu Andrea Šenkyříková z neziskové organizace Otevřená společnost, která licenci festivalu pro ČR získala.

Foto: Novinky

Stavba je nejmodernější budovou v ulici.

„Do festivalu se zapojí například Kramářova vila a Invalidovna, o něž má veřejnost při každém otevření velký zájem. Jednáme ale i o zapojení méně známých objektů, například plynojemu v Praze 8 nebo laboratoře vysokých napětí na Elektrotechnické fakultě ČVUT,“ prozradil koordinátor festivalu Michal Tošovský.

Nebudou chybět ani extravagantní soudobé stavby

V nabídce prvního ročníku budou i historické budovy. Například sídlo Národní galerie, klášter sv. Anežky nebo palác Kinských. Navštívit je ale možné i moderní stavby, třeba Dům odborových svazů nebo palác Metro i soudobé budovy Main Point v Karlíně, Florentinum nebo Tančící dům.

Foto: Signal Festival

Osvětlený Tančící dům

Česká premiéra je součástí celosvětové sítě městských festivalů Open House Worldwide, která sdružuje tyto festivaly ve více než 20 městech (např. Londýn, Brisbane, Dublin, New York, Řím, Barcelona, Helsinky, Vídeň, Buenos Aires, Jeruzalém aj.). Festival se pořádá už od roku 1992 a klade si za cíl bořit bariéry mezi architekty a veřejností. Tradici má hlavně v Londýně, kde se v září otvírají vstupy do stovek budov.

Prosazuje se ale i v Evropě, ve Spojených státech, Latinské Americe a Austrálii. V rámci celosvětového festivalu Open House můžete v květnu navštívit například i stavby v Tel Avivu nebo v Římě.

Budovy v Praze budou otevřeny zdarma v sobotu 16. a v neděli 17. května od 10 do 18 hodin. Tištěný katalog bude pro zájemce k dispozici ve zpřístupněných budovách nebo festivalovém infocentru v hotelu Fusion s adresou Panská 1308/9, Praha 1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám