Hlavní obsah

Exotické dřevo si najde místo v každém interiéru

Právo, Dana Jakešová

Mít domácnost zařízenou tak, že zaujme na první pohled, a ještě nábytek dlouho vydrží - kdo by to nechtěl!? Nereálné to rozhodně není. Stačí sáhnout po nábytku z exotických dřevin.

Foto: Luxorio

Kulatý závěsný lustr Joe je inspirativní pro všechny milovníky stylového, i když nenápadného designu. Kruhové prvky jsou z jemného sisalu a manilského konopí, díky kterým krásně rozptylují světlo a samy získávají další část jemnosti. Cena 1990 Kč.

Článek

Sehnat nábytek vyrobený ze dřeva některého z exotických stromů už dávno není snem z kategorie sci-fi. Naopak.

Nabídka je široká a rozhodnout se, jaký nábytek bude ten správný právě pro vaši domácnost, tak není vůbec jednoduché.

Palisandrové dřevo

Hledáte masiv, který toho hodně vydrží a zároveň zůstane dlouhá léta moderní? V takovém případě může být správnou volbou nábytek ze sheeshamu, známého také jako palisandr. Tento opadavý strom roste na celém světě pouze ve třech lokalitách: na Madagaskaru, v Brazílii a Indii.

„Jde o velmi tvrdé a robustní dřevo, plné výrazných vláken a viditelných pórů, díky kterým má barevně výraznou a vykreslenou kresbu,“ popisuje Adam Smrček ze společnosti Luxorio, která se zaměřuje právě na nábytek s nádechem exotiky a luxusu.

Tvrdost palisandr získává hlavně proto, že se v jeho žilkování ukládají vápenaté sloučeniny, které jeho strukturu zpevňují.

Nábytek do koupelny? Vybírejte praktický, s hezkým designem

Tipy a trendy

A to ještě není všechno. U palisandru je možné vybírat z široké barevné škály. Dřevo brazilského palisandru vyniká hnědo-oranžovým zabarvením. Madagaskarský palisandr se může pochlubit červenými odstíny.

Nejznámější a k výrobě nábytku nejvyužívanější je indický palisandr, jehož dřevo může mít mnoho barev, od zlatavé hnědé přes červenohnědou až po tmavě hnědou, místy se v odstínech vyskytují fialové tóny.

Barevnost může ovlivnit i to, jak je dřevo nařezáno. Díky tomu je každý kousek nábytku naprostým originálem.

Foto: Luxorio

Elegantní masivní komoda Andres ponechává dřevo indického palisandru v přírodní barvě, a tak můžete obdivovat jeho kresbu. Při údržbě tohoto exkluzivního dřevěného povrchu můžete postupovat stejně jako u jiného dřevěného nábytku.

Z palisandru se vyrábí široký sortiment nábytku – komody, jídelní sestavy, stolky, knihovny, postele, truhly, skříně, křesla, židle, příborníky nebo třeba zrcadla. To vše v klasickém i moderním stylu. Vybírat lze mezi lakovanou přírodní variantou a variantou mořenou do různých barevných odstínů.

Snad jedinou nevýhodou je vysoká cena. „K výrobě nábytku se totiž používá jen dřevo staré více než 100 let. Z čím staršího stromu dřevo pochází, tím je dražší a zároveň kvalitnější,“ doplňuje Adam Smrček.

Mangové dřevo

Také mangové dřevo dodá interiéru orientální styl. Pochází z mangovníku, který roste v tropech a subtropech celého světa a existuje ho mnoho druhů. Nejznámějším je ale stálezelený mangovník indický.

„Stromy se dožívají až 300 let,“ vysvětluje Adam Smrček. A i v tomto případě platí: čím starší dřevo je, tím vyšší je jeho hodnota.

Dřevo z vnější části kmene je světle hnědé a má nevýraznou barvu. Kvalitnější, a pro svůj dekorativní vzhled také více ceněné, je dřevo z vnitřní části kmene, které je zbarvené do tmavohnědé barvy a má viditelnou černou kresbu.

Foto: Le bon

Kuchyně z dýhy eukalyptu dodá i modernímu interiéru nádech exotiky.

Využívá se především na nábytek určený do interiéru, venkovní prostředí mu příliš nesvědčí.

„K dostání je hlavně v lakovaných a voskovaných podobách,“ dodává Adam Smrček.

Akátové dřevo

Trnovník akát má svůj původ v Severní Americe. Dorůstá do výšky až 30 metrů a průměr kmene dosahuje až jednoho metru. Roste ale i v teplých oblastech Asie a Evropy, najdeme ho dokonce i u nás. I když tady je považován za invazivní

rostlinu.

Akát je výjimečný svým probarvením. „Jako jeden z mála stromů má ve dřevě zelenou barvu, která tvoří žlutozelenou dřeň a je tak mezi běžnými dřevinami opravdovým unikátem,“ popisuje Adam Smrček.

Se stářím stromu dřevo ale pomalu tmavne. Letokruhy jsou výrazné, díky pórům uspořádaným do kruhu, což dělá každý kus nábytku z akátového dřeva naprosto jedinečným.

Foto: Luxorio

Jídelní stůl Tobias na první pohled osloví zajímavým designovým prvkem, kterým je ozdobné kování v protilehlých rozích stolu. Samotná deska stolu je z akátu, delší hrany stolu nejsou zcela rovné. Díky tomu se krásně kopírují kontury dřeva.

Akát je velmi tvrdý, dřevo z něj odolá i hodně náročným podmínkám, a tak se nábytek z něj hodí do interiéru i exteriéru.

Teakové dřevo

Své místo má v interiérech i teakové dřevo z listnatého stromu teka obrovská, který roste především v Indii. Ceněné je zejména pro svoji extrémní tvrdost a pevnost, honosí se také dlouhou životností a odolností proti nepříznivým klimatickým podmínkám.

Více než pro interiér bývá využíváno při výrobě zahradního nábytku či speciálních obkladů.

Foto: Le bon

Koupelnový nábytek Mood je z masivního teakového dřeva.

Barva teakového dřeva se mění v závislosti na jeho stáří. Odstín se obvykle pohybuje ve spektru od tmavě žluté, přes okrovou, až po tóny šedé. Skutečně letité kousky se pyšní krásně stříbrnou barvou.

Dýhy

Exotických dřevin je samozřejmě mnohem více. Nepoužívají se ale jen jako masiv.

„Častěji se používají ve formě dýhy, což je na tenké pláty nakrájený kmen stromu. Pláty mají tloušťku jeden až dva milimetry a lepí se na nosný podklad. Z takto připraveného materiálu se řežou jednotlivé díly nábytku,“ popisuje Klára Nováková ze společnosti Le bon.

Důvod je jasný. Dýha je mnohem levnější než masiv. Navíc vyniká stabilitou a tvarovou stálostí, což je při výrobě nábytku důležité.

Rozkládací nábytek si získává větší pozornost než kdy jindy

Tipy a trendy

Z velmi vzácných a drahých dřevin se můžeme setkat např. se zebranem, což je luxusní exotická dřevina tropických stromů pocházejících ze Střední Ameriky a Brazílie. Své jméno si vysloužila nápadným vzhledem, připomínajícím zebru.

„Atraktivní je rovněž eukalyptus, který má překrásnou kresbu. Tmavý odstín je prolnutý medovými tóny,“ říká Klára Nováková.

Rákos i liána

Vedle dřeva se k výrobě nábytku využívají i další přírodní materiály. Mezi ty nejoblíbenější patří bambus, což není strom, ale tráva. Největší druhy dorůstají do výšky 40 metrů.

Neméně oblíbený je ratan, jehož správný název je rotang rákosovitý. Jde o pralesní popínavou rostlinu.

Anketa

Máte doma nějaký kus nábytku z exotického dřeva?
Ano, dokonce několik.
36,3 %
Přesně jeden.
12,7 %
Nevím, neumím to poznat.
1,5 %
Nemyslím si.
3,9 %
Ne, to nemáme.
45,6 %
Celkem hlasovalo 259 čtenářů.

Koronavirové rozptýlení na sněhu

Dolehla na vás také nuda během neustálých uzávěrek kvůli koronavirové pandemii natolik, že jste šli nakonec řádit na sníh? Vytvořili jste něco obzvláště povedeného? Iglú, hrad, klouzačku...?

Pochlubte se ostatním čtenářům a inspirujte je! Pošlete nám fotku svého výtvoru a připište k ní pár vět na naši adresu bydleni@novinky.cz. Nejzdařilejší díla rádi představíme!

Reklama

Související články

Komody jsou užitečné solitéry

Komoda je specifický kus nábytku. Poskytuje praktické úložné prostory, ale zároveň je i vysoce ceněným solitérem. V interiéru funguje jako dominantní,...

Styl s atmosférou starých továren

Syrový, ale přesto útulný. Tak by se dal stručně charakterizovat industriální styl bydlení. V posledních letech se stává populárním i u nás.

Výběr článků

Načítám