Hlavní obsah

Exotické doplňky jsou hitem posledních let

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Etno styl slaví v posledních několika letech přímo hvězdný návrat. Patřičné doplňky a oblečení se už několik let objevují na módních molech, stejně tak pestrá je i nabídka doplňků.

Článek

Nepřehlédnutelnou dominantou interiéru se může stát například pestrobarevný polštář nebo jednoduchou malbou ozdobené pštrosí vejce. Exotická inspirace je výzvou  i pro renomované tvůrce - i v jejich tvorbě najdeme orientálni ozvěny.

Pokud si netroufáte zařídit si v tomto stylu celý byt v obavě, aby nepůsobil příliš zahlceně, můžete si vybrat jen jeden takový kousek. Pokud jej umístíte i do velmi moderně zařízeného pokoje, oba styly se navzájem umocní a podtrhnou.

Originální paraván umožní efektní hru s prostorem. Foto Stopka/Armani Casa.

Zářivé barvy, jednoduché vzory, které mnohdy připomínají dětské kresby - tak vypadají krásné doplňky, které u vás doma nikdo nemine bez povšimnutí.

Na českém trhu je, co se týče exotických drobností, celkem široká nabídka a těší se oblibě u širokého spektra kupců. " Naši zákazníci mají takové drobnosti velmi rádi," potvrzuje Hana Dlesková z Nakoupeno.cz.

Roztančená Afrika

"Na odbyt jdou hlavně látková zvířátka - sloni a žirafy. Velký zájem je i o šperky ze pštrosích skořápek," potvrzuje Kristýna Urbanová ze společnosti Člověk v tísni. Společnost provozuje  v regionu Karas na jihu Namibie komunitní centrum a chráněnou dílnu a právě odsud výrobky pochází. Díky jejich prodeji se sice skromně ale alespoň nějak uživí lidé z rodin postižených pandemickými nemocemi a také svobodné matky.

Přímočaře zářivé barvy - typické pro Afriku. Foto Člověk v tísni o.p.s.

Chráněná dílna "Wake Centre", kde vznikají půvabné povlaky na polštáře, kabelky i jednoduché šperky zaměstnává celkem 50 lidí. Řemeslná výroba vychází z tradičních dovedností kmene Namů a Křováků a tak tyto polozapomenuté dovednosti umožňují chudým lidem ze slumu Tseiblaagte vydělat si peníze na živobytí. Veškerý příjem generovaný z prodeje výrobků je použit na platy více než 50 místních pracovníků v Namibii a na nákup materiálu.

Tajemný Orient

Zatímco africký styl se vyznačuje jednoduchostí linií a přímočarými oslňujícími barvami, orientální inspirace bývá tajemnější. Barvy jsou výrazné, ale tlumené - vínová, bordó, černá, temně modrá. Textilie mají často složité vzory, které pracují s leskem a plasticitou materiálu. Působí dojmem exkluzivity a výjimečnosti.

Výrazný vzor a tlumené ostíny - typické orientální prvky. Foto Stopka/Armani Casa.

Evropané se tímto stylem rádi nechávají znovu a znovu okouzlit. Velký boom zažil tento styl nejednou, vzpomeňme například na dvacátá léta minulého století.

Typické pro něj jsou těžké kované lampy, složitá tepaná kování. V doplňcích kralují závěsy, přehozy, paravány a vázičky všech možných tvarů. Kdo se našel v tomto stylu, zapomíná na střídmost a upřednostňuje orientální pohodlí s veškerým jeho luxusem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám