Hlavní obsah

Exkluzivní byt s kouzelným výhledem

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostorný byt se dvěma terasami na pražských Královských Vinohradech nás opravdu nadchl. Nejen svojí rozlohou, skvěle řešenou dispozicí, vkusným bytovým zařízením, ale zejména překrásným výhledem na starou Prahu, kterou jsme měli jako na dlani.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Terasa je částečně osázená rostlinami v truhlících, nechybí zelený trávník, jehož závlahu řídí počítačový systém.

Článek

Byt se nachází v lokalitě Korunní, v nejvyšším možném patře - sedmém. Majitelé bytu se rozhodli k velkorysému řešení, zakoupili dva sousední byty a spojili je v jeden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kombinace nábytku vyrobeného na míru v provedení ořech společně s perským ručně vázaným kobercem a sedačkou působí komfortně a útulně.

Dva prostory ale bylo nutné logicky propojit, proto oslovili známé architektky, které jim pomáhaly s přestavbou prostor (trvala přes rok) a navrhly takové dispozice, které si přáli a vyhovují jejich způsobu života a dennímu rytmu.

Výsledkem je nádherný byt o velikosti 240 m2 s uspořádáním 5+kk, který má ze dvou protilehlých stran možnost vstupu na střešní terasy. První terasa je o velikosti cca 80 m2, druhá je prostornější, kolem 150 m2.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled z kuchyně do klidové části obývacího pokoje. Konferenční stolek v ořechu, pohodlná křesílka. Majitelé plánují i koncertní křídlo.

Inteligentně řízená domácnost

Komfortní a útulný byt má špičkové technické vybavení, které je skvělým pomocníkem v denním provozu. Systém, který se ovládá dotykem na jednoduchém displeji, řídí podle zadání všechna interiérová světla, stahuje a naklápí venkovní žaluzie, řídí závlahu na terase, ovládá veškeré topení (každá místnost se reguluje zvlášť) i audio-video techniku.

Také informuje majitele o počasí, kontroluje stropní chlazení, umí v případě potřeby zapnout na přesný čas i elektrické spotřebiče, lze si na něm při ranní kávě přečíst přehled denních zpráv. Samozřejmě je napojen i na veškerou bezpečnostní techniku.

Dokonalý soulad barev a materiálů

I když je byt vybaven moderní technikou, je velmi útulný, hřejivý a přívětivý, tedy žádná studená moderna a minimalismus. „Nechtěli jsme ultramoderní styl, ale interiér, ve kterém se budeme cítit dobře. S architektkou jsme proto od začátku ladili styl a barevnost, což se, myslím, povedlo,“ říká náš hostitel a my mu dáváme jenom za pravdu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z pracovny majitele lze vstoupit francouzským oknem na vyhlídkovou terasu. Prostor je světlý, otevřený i díky proskleným dveřím, které vedou na chodbu.

V obývacím pokoji propojeném s kuchyní a jídelnou vládne jednoznačně teplá dřevina - konkrétně ořech v kombinaci s bílou a černou. Veškerý nábytek v této centrální místnosti je vyrobený na míru od truhláře a jeho precizní zpracování lze jenom obdivovat.

Hlavní místnosti dominuje originální kuchyňská linka zhotovená z tzv. Alpi dýhy, tedy z ořechového dřeva, které se nakrájí na tenké pláty, slepí a nařeže v kolmém směru, aby vznikla pravidelná kresba dřeva.

V ořechové sestavě jsou zabudované dvě lednice, které se otevírají proti sobě, kávovar, parní trouba. Veškeré kulinaření se odehrává na prostorné pracovní desce z lesklé černé žuly, v níž je zabudovaná indukční deska a nad ní nerezová závěsná digestoř.

V barvě tmavého ořechu

V obývacím pokoji vládne tmavě hnědý ořech. Z této dřeviny je podlaha ošetřená matným lakem, obklady vytažené od podlahy směrem k francouzskému oknu, ořechový je i konferenční stolek a také jídelní stůl, ke kterému pohodlně zasedne šest osob.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dřevěná podlaha v celém bytě je v ořechu, na stěnách visí krásné grafiky pana malíře Vysušila. Chodba má ve stropě i speciální světlíky, které přivádějí do místnosti denní světlo.

Majitelé jsou pečliví a ladili vše do posledního detailu: např. dostředná kresba na jídelním stole se opakuje i na čelním obkladu vestavěného žulového krbu. Ten měl být sice původně kovový a volně stojící v prostoru, ale z praktického hlediska se mladý pár rozhodl pro vestavěný, pevně usazený typ.

V odpočinkové části nechybí pohodlná sedačka a křesílka s kávovým stolkem, majitelé ještě plánují do volného rohu usadit i krásný křídlový klavír. Na pocitu útulnosti a pohodlí se podílí velkou měrou i dva perské ručně vázané koberce s jemným vzorkem orientálního stylu a originální grafiky na stěnách.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dřevěný ořechový obklad vyrobený na míru a s podsvětlenou stěnou, která dokáže umocnit klidnou večerní atmosféru.

Citlivá kombinace moderny s klasikou

Klasiku majitelé s citem doplňují modernou, např. atypickými závěsnými svítidly, která jsou jednoduchá a připomínají organické tvary. Hlavní velké svítidlo nad sedačkou je poskládáno ze tří částí, ale je možné kreativně vytvořit i větší sestavy z více dílů.

Osvětlení je vždy velkou výzvou pro architekty, protože při správném zakomponování v prostoru umí podtrhnout celkový dojem z interiéru, vykouzlit jistou atmosféru, styl. Podobně i tady najdeme více typů osvětlení na různých místech: podsvětlené obklady, police, stropní bodovky v chodbě.

Koupelna s lázněmi

V bytě jsou dva dětské pokoje s vlastní koupelnou, dvě samostatná WC, pracovní kout se vstupem na terasu a prostorná hlavní ložnice, přes kterou lze projít šatnou až do soukromé koupelny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled do největší koupelny v bytě: zde je volně stojící vana, kosmetický koutek, oddělené WC, dvojumyvadlo a sprchovací kout vybavený tureckými lázněmi.

V ní je jedinečný sprchový kout s funkcí tureckých lázní, dále dvojumyvadlo, volně stojící vana a kosmetický koutek s posezením. Obklad v koupelně tvoří slinutá dlažba, imitující přírodní kámen travertin.

Důvodem, proč majitelé dali přednost umělému materiálu, je praktičnost a menší náročnost na údržbu. V ostatních koupelnách je decentní šedá slinutá dlažba velkého formátu 1,2 m x 60 cm, která se kombinuje s čistě bílou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na terase domu je subtilní kovová pergola s velkorysým posezením a letní kuchyní, kde se za hezkých večerů griluje. Pergola má naklápěcí lamely, které regulují intenzitu slunce, případně deště.

V koupelně, předsíni a na WC je pod dlažbou podlahové teplovodní vytápění. V ostatních koupelnách a dětských pokojích jsou instalovány topné rohože, které rychleji startují a slouží uživateli téměř okamžitě.

V prostorném bytě se myslelo i na tolik potřebné úložné prostory: v dětském pokoji jsou vestavěné bílé skříně, na chodbách připravené niky, ve kterých budou dvě šatny se shrnovacími dveřmi.

Relax s výhledem

Velké terasy nabízejí úžasné možnosti využití a majitelé si toho jsou vědomi. V jedné části se nachází posezení se zahradním nábytkem a bylinková zahrádka, ve druhé vyhřívaný bazén s protiproudem a vířivka. Dva malé domky na terase slouží jako vinný sklípek a sklípek na nářadí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyhřívaný bazén na terase je dlouhý 5,5 m a má protiproud. Při plavání je z bazénu výhled na starou část Prahy.

Z venkovního wellnes je pouze pár kroků pod pergolu s posezením a venkovní kuchyní, kde se v létě griluje. Hliníková pergola působí i přes svoji velikost subtilně a elegantně, má praktické naklápěcí lamely, které se regulují v souladu s intenzitou slunečního svitu, případně deště.

Atmosféru na terasách podtrhují velké zděné truhlíky osázené zakrslými stromky a zelenými živými solitéry, které na podzim vybarvují pestré listy. Podlaha na terase je z tropické odolné dřeviny, která sice časem lehce vyšisovala, ale přírodní patina je přirozená a pěkná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám