Hlavní obsah

Elegantnímu interiéru vládnou šedé odstíny i hravé barevné doplňky

Novinky, Kristýna Křížová

Pokud se při zařizování bytu chcete vyhnout kýčovitosti a nevhodnému míchání mnoha vzorů najednou, vsaďte na jednoduché linie a paletu šedavé barvy. Inspirace Urban stylem a skandinávskou modernou rozhodně nebude ke škodě, tyto dva směry jsou totiž na jednoduchosti založeny. Přinášíme vám tipy na zajímavé novinky v tomto interiérovém trendu.

Článek

Čím jednoduší bude základní zařízení vašeho bytu, tím lépe si budete moci pohrát s rychlými změnami vzhledu interiéru. V barevně jednotném zařízení bude radost měnit doplňky, díky nimž vás interiér nepřestane nudit celé roky. Elegantního vyznění dosáhnete čistými liniemi, úsporou na ornamentech a jiných zdobeních a barevnou jednotností.

Skvělým tipem pro vkusné designové oživení takového bytu jsou tapety v charakteristickém severském stylu.

Zdobí je oblíbený vzor Marimekko, který už krášlí nejeden interiérový doplněk. Velké květy máků v šedém provedení jsou vkusnou a nadčasovou dekorací do každého interiéru.

S designem květů Marimekko se svět seznámil v době americké prezidentské kampaně v roce 1960. Šaty z této látky proslavila Jacqueline Kennedy a oblíbila si ho. Tento vzor se také prosadil díky květinovým dětem a v pop artu. Značka zažívala nebývalý rozvoj celá 60. léta. Po desetiletích útlumu se tento retro vzor opět vrací a zdobí i křesla, povlečení a různé doplňky do domácností.

Severským designem se inspirujte i při výběru váz a sedacího nábytku. Nechte se zlákat skandinávskou modernou a jejími výraznými designovými kusy - křeslem Egg od Arne Jacobsena nebo vázou Aalto od Alvara Aalta. Napodobenina těchto ikonických kousků vyjde sice levněji, originál ale udělá větší parádu.

Za pozornost stojí i letošní novinky, kolekce Ton Stockholm, která je inspirována severským designem. Pro ten je typické hlavně použití nelakovaného dřeva a minimum motivů a vzorů.

Pokud si zařizujete interiér pod heslem - v jednoduchosti je síla, nebojte se zajímavých motivů a tvarů, které můžete volit třeba ve stylu pop-artu, více se o tomto trendu dočtete zde. Stačí, když uberete na barevnosti.

Inspirujte se elegantním Urban stylem určeným pro městské byty

Inspirovat se můžete třeba Urban neboli městským stylem, který vnáší do interiéru nadčasovou uměřenost a materiály, kterým šedá sluší.

Tento styl je typický osobitým prostorovým řešením. Vévodí mu skládací nábytek, díky němuž pak byt působí mnohem prostorněji a vyhnete se dojmu stísněnosti a přehlcenosti interiéru. Pro dekorace se perfektně hodí tvíd, manšestr nebo bavlna.

Zohlednit při zařizování interiéru funkčnost i jednoduchost se vyplatí. Barevně i tvarově jednoduchý interiér v kombinaci s přírodními materiály a nábytkem, který šetří místo, dají vyniknout čistému prostoru a eleganci jednoduchých tvarů.

Anketa

Dáváte při zařizování bytu přednost jednoduchosti?
Ano.
50 %
Ne.
50 %
Celkem hlasovalo 2960 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám