Hlavní obsah

Elegantní, světlý a útulný interiér s terasou navrch

Mladá žena si koupila byt v novostavbě. Má dispozici 3+kk a rozměry 70 m² + 20m² venkovní terasy. Je sice vzdušný a světlý, byla zde ale i problematičtější místa, se kterými si majitelka nevěděla rady. Na návrh interiéru si přizvala architektku Zuzanu Strouhalovou.

Foto: Petr Kopal a časopis Bydlení mezi panely

Architektka pro klientku vytvořila útočiště, které vyzařuje čistotu, pozitivní energii a ženskost.

Článek

Představa majitelky byl elegantní, světlý a útulný interiér, který by byl zároveň i praktický a vše se dalo schovat, uklidit a nikde se nedržel prach. Dalším přáním bylo, aby se v interiéru pokud možno neobjevovala černá barva.

Čistota a pozitivní energie

„Klientka má velmi náročné zaměstnání, hodně cestuje, je v pohybu. Proto chtěla, abych pro ni vytvořila útočiště, které bude vyzařovat čistotu, pozitivní energií a ženskost,“ říká architektka. Dominantní je tedy v bytě bílá, která je oživena dubovými prvky, aby zase interiér nepůsobil příliš sterilně.

Náročná rekonstrukce vykouzlila panelovému bytu místnost navíc

Bydlení

Bílá minimalistická kuchyň

Obývací pokoj není moc veliký, ale celá jedna stěna je tvořena francouzskými okny a propojuje místnost s velikou terasou a opticky ji zvětšuje. Protipólem je pak v prostoru lakovaná bílá minimalistická kuchyň a naproti velká stěna s posuvným panelem, který zakrývá TV a je v ní spousta úložného prostoru.

Foto: Petr Kopal a časopis Bydlení mezi panely

Dominantní je v bytě bílá, která je oživena dubovými prvky, aby interiér nepůsobil příliš sterilně.

Dřevěné žebrování

Výrazným prvkem je dřevěné žebrování na stropě, které mělo elegantně zakrýt konstrukční nerovnosti. Žebrování pak přechází svisle v polostěnu, která jemně odděluje obývací část od kuchyňské.

Unikátní osvětlení

Dalším výrazným prvkem je ikonické světlo Vertigo od Petite Friture, které korunuje prostor nad jídelním stolem. V interiéru je ještě jedno designové světlo, Lamp de Marseille Mini navržené ve spolupráci s architektem Le Corbusierem.

Chtěli byt podle svého, záměrně hledali ke koupi ten nejhorší

Bydlení

Bílá ložnice s dřevěnými elementy

„Ložnice je materiálově koncipovaná obdobně - bílá s dřevěnými elementy. Centrální je manželská postel a za ní navazující stěna. V rohu je pak dále elegantní kosmetický koutek a naproti veliká zapuštěná šatní skříň,” vysvětluje architektka.

Zavěšená knihovna

Poslední místností je pak pracovna – opět držící stejnou materiálovou a barevnou kombinaci. Tvoří ji hlavně pracovní stůl a zavěšená, knížkami nabitá knihovna.

Foto: Petr Kopal a časopis Bydlení mezi panely

Pracovně vévodí zavěšená knihovna s bohatým výběrem knih.

Slovo architektky

„Po studiích na ČVUT v Praze jsem rok studovala architekturu na Kansas State University v USA a rok na Ecole d’architecture de Grenoble ve Francii. Pracovala jsem v ateliéru Mimolimit, v ateliéru de.fakto a od roku 2010 pracuji samostatně pod značkou deZu. V roce 2018 jsem založila studio Platform XXXY, které stále rozšiřuji,” říká architektka Strouhalová.

Anketa

Máte rádi kombinaci bílé barvy a přírodního dřeva?
Ano
87 %
Je mi to jedno
3 %
Ne
10 %
Celkem hlasovalo 2598 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Rekonstrukci bytu promyslete do detailu

Chcete zvládnout rekonstrukci bytu k plné spokojenosti? Hlavně nespěchejte, přání a vize jsou jedna strana mince, finanční možnosti druhá. Při dobré vůli...

Výběr článků

Načítám