Hlavní obsah

Elegantní rolety a markýzy ochrání před parnem dům i terasu

Právo, Dana Jakešová

Doba horkých letních dnů a teplých večerů se nezadržitelně blíží. A s ní i starost, jak zajistit, aby se náš dům či byt nezměnil v saunu. Kdo má balkon či terasu s posezením, přemýšlí, jak dostat stín také sem.

Článek

Do bytu proniká nejvíce tepla přes okna. Chránit proti vedru je můžeme z interiéru nebo zvenku. Výrazně účinnější je ta druhá možnost. Vybírat můžeme hned z několika druhů stínící techniky: nabízejí se rolety, žaluzie, okenice či slunolamy. Markýzy a sluneční plachty nám příjemně zastíní i přilehlou terasu.

Oblíbeným exteriérovým stínícím prvkem jsou venkovní žaluzie a rolety, kterých je dnes na trhu k dostání mnoho typů. Všechny mají společné vlastnosti. Díky tomu, že jsou umístěny vně oken, dokážou nejen zachycovat přímé sluneční záření a chránit před jeho škodlivými účinky, ale hlavně ovlivňovat teplo uvnitř.

Žaluzie

Venkovní žaluzie umožňují naklápěním lamel plynule regulovat světlo - od úplného zatemnění až po lehký stín. Oproti vnitřním žaluziím mají venkovní tu výhodu, že zadržují sluneční záření již vně objektu, čímž zabraňují přehřátí okenní výplně a následně i interiéru.

Žaluzie mohou být ovládány klikou, šňůrou nebo elektromotorem. Nejčastěji jsou jejich lamely hliníkové. Vysoce elegantním a lehkým prvkem zastínění pak mohou být venkovní dřevěné žaluzie.

Předokenní rolety

Největší výhodou předokenních rolet jsou jejich izolační vlastnosti. V létě tak šetří peníze za klimatizaci a v zimě zase za topení. Zároveň nám dobře poslouží i jako ochrana proti hluku a jako zabezpečení proti zlodějům.

Na výběr máme dva typy předokenních rolet - s klasickým boxem nebo zaomítací, někdy nazývané také nadokenní.

  • U zaomítacích není box vidět, protože se montuje přímo do zdi nad okenní prostor a zaomítá se. Roleta je viditelná jen při spuštění. Na tuto variantu je tudíž nutné myslet již při stavbě domu.
  • V ostatních případech se rolety montují na rám okna. O velikost boxu, v němž je roleta navinutá, se tudíž zmenší plocha okna. V nabídkách výrobců jsou jejich velikosti odstupňovány v závislosti na výšce rolety.

Vybírat lze i z několika tvarů boxů: můžou být hranaté se zkosením spodní hrany, oválné, půlkulaté či čtvrtkruhové.

  • Samotné rolety jsou nejčastěji z hliníku, který nekoroduje a zajišťuje tudíž dlouhou životnost rolety. Lakují se komaxitovou barvou, takže si můžeme vybrat nejrůznější barvy podle vzorníku nebo imitaci dřeva.

Rolety se vyrábějí i z dalších materiálů, jako je PVC či dřevo, popřípadě měď nebo titanzinek.

Ovládat rolety lze popruhem, šňůrou, klikou nebo motorem (může být i s dálkovým ovládáním). Jestliže zvolíme rolety s motorem, můžeme si nechat do systému zapojit i spínací hodiny, které zajistí stažení a vytažení rolety v nastavenou dobu, a to třeba i v době dovolené. Ideální je počítat s roletami již při stavbě. Dodatečně se sice dají namontovat také, ale výsledek nemusí vždy vypadat hezky. V takovém případě mohou být elegantnějším řešením pro získání stínu screenové rolety, které nezaberou tolik místa.

Stávají se stále populárnějšími. Screenové rolety, např. SunStop, SunSelection či Volvo zadrží většinu tepelného slunečního záření, současně ale propouští ideální množství denního světla a umožňují příjemný průhled ven.

Vybírat lze z nepřeberného množství barev a vzorů a také z různých materiálů. Mohou být např. ze skelného vlákna potaženého PVC nebo ze speciálních tkanin, např. exteriérové tkaniny Soltis.

Pro snazší ovládání je vhodné použít elektrický pohon s vypínačem, dálkovým ovládáním nebo s centrálním řízením, např. Somfy. Spolu s venkovními screenovými roletami lze instalovat také větrné čidlo, které zabrání poničení rolet při silném větru. V takovém případě se totiž automaticky vytáhnou.

Fasádní panely a okenice

Neotřelým řešením jsou posuvné fasádní panely a okenice, které jsou zároveň plně funkčním prvkem fasády domu. Vyrábí se z různých materiálů, mohou být např. plastové nebo dřevěné.

  • Klasické dřevěné okenice patří mezi nejoblíbenější prvky renovací starých fasád. Jejich hlavní funkcí vedle dekorativní je chránit interiér nejen před slunečním zářením, ale také před zloději. Okenice navíc snižují hluk a tepelné ztráty.
  • Vysoce elegantní variantou okenic jsou posuvné fasádní panely, např. Volvo z masivního dřeva, které mohou tvořit dominantní, a přesto lehký prvek pohledové části domu.

Lamely těchto posuvných fasádních panelů mohou být pevné i naklápěcí. Výběr z různých typů lamel není čistě estetickou záležitostí. Typ zvolíme také s ohledem na orientaci oken ke světovým stranám. Ovládání je buď manuální, nebo elektrickým motorem.

Markýzy

Slouží k přistínění interiéru a zastínění balkonu nebo terasy. Na výběr jsou dva typy: korbové a výsuvné.

  • Korbové markýzy jsou pevné, nelze je zasunout. Hodí se tudíž jen tam, kam svítí intenzivně sluníčko po velkou část roku.
  • Výsuvné markýzy se dají jednoduše zasunout. K dostání jsou tři typy: otevřené, polokazetové a kazetové. Polokazetové markýzy jsou shora chráněné stříškou, u kazetových se markýza do kazety uzavře celá. Otevřené markýzy žádnou ochranu nemají. Je proto dobré umístit je např. pod nějaký výklenek domu či stříšku.

Markýzu si lze nechat vyrobit i na míru. Speciální markýzová látka je pevná, stálobarevná, odolná proti plísním a impregnovaná. Dodává se v široké škále barev.

Markýzy můžeme ovládat manuálně nebo elektropohony, což je mnohem komfortnější. Elektropohony lze navíc doplnit mj. různými regulačními čidly.

Sluneční plachty

U nás zatím nepříliš rozšířeným, ale velmi elegantním a designovým řešením zastínění jsou sluneční plachty, např. SunSquare. Jednou plachtou lze pokrýt až 60 m2 plochy, přičemž lze samozřejmě použít více plachet najednou.

Plachty se vyrábějí v různých tvarech, např. ve tvaru kosočtverce jsou ukotvené v rozích, nebo můžou mít mírně kónický tvar.

Konstrukce je tvořena hřídelí s pohonem, ovládáním, plachtou, podpěrami a upevněním. Součástí by mělo být také čidlo, které měří rychlost větru. Překročíli rychlost větru 35 km/hod. -45 km/hod., motor umístěný v hřídeli plachtu automaticky naroluje na hřídel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám