Hlavní obsah

Elegantní přístavba mladým poskytne soukromí, ale neodtrhne je od rodičů

Novinky, nes

Když se mladý pár rozhodne žít společně, musí obvykle volit mezi dvěma variantami. Buď budou žít u některého z rodičů, anebo si najdou něco svého. Kompromisní řešení nalezli dva mladí lidé v japonském Yaizu, v provincii Shizuoka. Místo aby se odstěhovali od rodičů úplně, nechali si k jejich domku vybudovat přístavbu. S obydlím rodičů je spojena krátkou zastřešenou chodbou.

Foto: Kai Nakamura

Nový objekt vyrostl vedle tradičního japonského stavení venkovského stylu.

Článek

Původní dům je typické japonské jednopodlažní stavení o rozloze 200 m², jakých je možné na tamním venkově spatřit tucty. Má spoustu místností a tedy i prostor pro společný rušný život. Nicméně mladý pár toužil po určité samotě a klidu, který mu domácnost s rodiči neposkytovala.

Foto: Kai Nakamura

S hlavní budovou je přístavba propojena zastřešenou chodbou.

Aby nenarušili vztahy se starší generací, rozhodli se místo opuštění domu jen přistavit menší objekt, který by jim poskytl soukromí, ale přitom je neodloučil ani od rodičů, ani od jejich dosavadního domova.

Ve skutečnosti na něm jsou dále závislí, a to pokud jde o používání kuchyně, koupelny a umístění budoucího dětského pokoje.

Foto: Kai Nakamura

Interiér působí atypicky především díky neobvyklému řešení krovu.

K hlavní budově je přístavba připojena zastřešenou chodbou, která ponechává dostatečný čas duševně se připravit před vstupem do druhé domácnosti na její odlišný životní styl. Základem konstrukce stavby, kterou navrhlo studio mA-style architects, jsou nosné zdi tvarované do písmene U.

Krovy sedlové střechy jsou seskládané ze 62 mm tlustých překližkových panelů. Střešní plášť tvoří panely o síle 69 mm.

Foto: Kai Nakamura

Do písmen U tvarované nosné střechy vytvářejí zákoutí využitá například jako malá proacovnička.

Foto: Kai Nakamura

Díky proskleným štítům je v přístavbě dostatek denního světla.

Uspořádání vnitřního prostoru je záměrně velice volné a vzdušné, aby obyvatelé měli dostatek možností pro vlastní nápady a řešení. Důležitý je ovšem dostatek světla, který interiér dále opticky zvětšuje.

Foto: mA-style architects

Nákres uspořádání přístavby. Vlevo je přízemí, vpravo půda.

Foto: mA-style architects

Nákres konstrukce přístavby

Reklama

Související témata:

Související články

Jilmový dvůr díky přístavbě prokoukl

Nedávno penzionovaní majitelé třípokojového domku na severu Londýna se rozhodli proměnit jej z malého útlého stavení na domov svých snů. Úkolu se ujalo studio...

Výběr článků

Načítám