Hlavní obsah

Ekologie a ohleduplnost k přírodě jsou viditelné i u povlečení

Právo, Karolina Černá

Kvalitní materiály ložních povlaků reagují na ekologický trend a zákazníky, pro které je ohleduplnost k přírodě stylem života.

Foto: Decodoma

Ložní povlečení Clarice v pastelové barvě bude originálním doplňkem ložnice nebo dívčího pokoje. Je z hebkého broušeného mikrovlákna, prodyšné a příjemné na omak. Povlak na polštář 70 x 90 cm a povlak na přikrývku 140 x 200 cm od 349 Kč.

Článek

Výzvou je textilní výroba se sníženým podílem vody a chemikálií, odměnou velmi příjemná tkanina vhodná i pro alergiky. Tkaniny jsou obvykle bez příměsí, tedy stoprocentní, suroviny často pocházejí z ekologického pěstování.

Len vyniká mnoha vlastnostmi, které ostatní tkaniny neumějí nabídnout – přírodní materiál dýchá, pohltí značné množství vlhkosti, a tím zaručuje příjemný spánek.

Je perfektní vodič tepla, který podpoří termoregulaci organismu – v létě příjemně chladí, v zimě naopak hřeje.

Tento materiál uvítají také alergici, má schopnost odolávat plísním, pachům a pylům. Nepřitahuje a nepohlcuje prach, proto prospívá astmatikům i lidem s různými kožními problémy.

Bavlna, satén i 3D vzory aneb Co nabízí moderní povlečení

Tipy a trendy

Pozor! Len je sice odolný, dodržujeme však pravidla správné péče o něj. Na jeho údržbu nepoužíváme chemické prostředky. Při prvním vyprání se může srazit až o 6 % své velikosti, záleží na zvoleném programu praní, na tvrdosti či měkkosti vody.

Při nešetrném praní se sráží, při rychlém ždímání může dojít k polámání vlákna, mačká se.

Variace bavlny

Na trhu nalezneme širokou škálu názvů látek, všechny jsou přitom ze stoprocentní bavlny, liší se pouze způsobem zpracování.

K luxusnějším produktům řadíme damašek vyrobený z nejjemnějších česaných přízí mercerované bavlny. Zaujme sotva znatelným reliéfním vzorem, v němž se střídají lesklé a matné plochy. Při správném zacházení vydrží přes dvacet let.

Lehký a jemný je bavlněný satén, který příjemně chladí. Vyznačuje se pevnou strukturou s přirozeným leskem na lícové straně.

Postel monitorující spánek dokáže pomoci i s chrápáním

Bydlení

Renforcé (ranforce) je hladká bavlna se speciální úpravou zvanou macerace. Během této úpravy se vlákna namočí do speciálního extraktu, který odstraní nadbytečné vrstvy a zůstane pouze pevné a jemné jádro.

Odolný je hustě tkaný perkál, který netvoří žmolky a výborně saje, má moderně matný vzhled.

Jersey povlečení je měkké, savé a pružné.

Oblíbený, nenáročný na údržbu a cenově dostupný je krep, střídavě hladká a zvrásněná tkanina, a také hřejivý flanel s hebkými krátkými chloupky. Na rozdíl od chladivějšího krepu ho využijeme hlavně v zimních měsících.

Směsové tkaniny

Pořídíme je za nižší cenu, přesto se mohou pochlubit dlouhou životností.

Trendy je bambusové povlečení tvořené z poloviny bambusovými vlákny a z česané bavlny. Vyniká savostí a prodyšností, snadno se žehlí.

Ložnice inspirovaná japonskými motivy působí uklidňujícím dojmem

Tipy a trendy

Tzv. polybavlna má většinou 35 % podílu bavlny a 65 % podílu polyesteru. Syntetický polyester dodávají výrobci k přírodním materiálům, aby se moc nemačkaly a lépe žehlily. Navíc chrání citlivá vlákna před polámáním, čímž zvyšuje odolnost látky.

Ze 100% polyesteru je pak vyrobené mikrovlákno, které připomíná hedvábí.

Saténové povlečení z polyesteru vzbuzuje v lesklé variantě dojem luxusu. Chladí, někdy ovšem elektrizuje. Povrch může být choulostivý na zatrhnutí nitek.

Jak prát

  • Povlečení pereme naruby a zapnuté.
  • Ždímání dáme na nižší otáčky, max. 700.
  • Jemný textil nezatěžujeme aviváží ani žehlením.
  • Suché povlečení pouze urovnáme a řádně složíme.

Při nákupu

  • si všimneme gramáže/hustoty tkaniny. Standardní je rozmezí 115 až 130 g/m2.
  • Srážlivost by neměla přesahovat 5 %, pak už se jedná o citlivý materiál. 
  • Praktické je povlečení se zapínáním na cvočky, pohodlný je umělohmotný zip.
  • Některé materiály mají úpravu omezující tvorbu žmolků.

Reklama

Související témata:

Související články

Rošt a matraci si kupujte na míru

Rošt, na kterém leží matrace, má svým typem podporovat její vlastnosti. Společně pak tělu poskytují správnou oporu během spánku.

Výběr článků

Načítám