Hlavní obsah

Dvojice ze 160 let starého domu vytvořila barevný zámotek

Necelé dva měsíce po první návštěvě domu z poloviny 19. století ve francouzském městě Saint-Omer si jej dvojice mladých mužů koupila a začala s jeho rekonstrukcí. Čekala je velká spousta práce, ale mladíci se ničeho nezalekli a dům místnost po místnosti proměnili v moderní domov plný barev.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice mladíků koupila starý dvoupodlažní dům na samém severu Francie a převážně vlastními silami jej zrekonstruovala.

Článek

Dům v městečku Saint-Omer, které leží v nejsevernějším výběžku Francie, v regionu Hauts de France, si v roce 2018 koupila dvojice mladých mužů, Lilian Gougeon a Valentin Richard. Dům je chytil za srdce, přestože byl v poměrně zanedbaném stavu a zoufale volal po důkladné rekonstrukci prakticky na každém kroku.

Jeho cena, v přepočtu 5,1 milionu korun, však byla pro muže ve věku 27 let přijatelná, s dalšími náklady na opravy a proměnu jim musela vypomoci banka. O rekonstrukci domu si vedou blog pod titulem 2 Boys 1 House a vytvořili si také stejnojmenný účet na instagramu. Právě na blogu se svěřili, že zpočátku neměli úplně jasnou představu, co všechno je čeká.

S pracemi začali v prosinci 2018 a pokračovali dalších osm měsíců. Pak si dali půl roku pauzu, aby načerpali nové síly a našetřili něco peněz. Následně přišla pandemie koronaviru a s ní lockdown. To byla příležitost se znovu pustit do práce.

Jak píší na svém blogu, s většinou prací si poradili sami s výjimkou ryze odborných záležitostí, jako je výměna oken a také rozvodů vody a elektřiny. I díky tomu se podařilo náklady na dosud provedené práce udržet pod hranicí 2,5 milionu korun.

Velký důraz kladli především na barevné vyznění každé z místností. Zařízení si vymýšleli sami, přičemž do každé z nich vložili nějaký malý detail, aby pozvedli její náladu, říkají. „Bylo třeba hodně práce, abychom jej modernizovali, ale přesto jsme se do tohoto projektu pustili. Naším cílem bylo přeměnit tento dům na moderní a barevný kokon,“ svěřili se agentuře Jam Press.

Foto: Profimedia.cz

V obývacím pokoji má hlavní stěna tmavě modrou barvu. Dominantou je ovšem zelené nafukovací křeslo Yomi.

První místností, kterou si při práci vzali na paškál, byla kuchyň. „Nebyla to vůbec kuchyň. Vše jsme v této místnosti museli vytvořit,” poznamenávají k tomu na svém blogu.

V kuchyni vyměnili dlažbu, obnažili stěny až na cihlu a právě tento materiál nechali na některých místech hezky vyznít. Tvoří tak zajímavý doplněk k černobílé kostkované podlaze, s níž dobře ladí černá linka s černými spotřebiči.

Mimochodem černá barva patří v posledních letech v kuchyni k novým trendům.

Mladík má vůči vrstevníkům obrovskou výhodu, bydlí ve svém a nikomu nic nedluží

Tipy a trendy

Poté, co si ověřili, že přiznané cihlové zdivo vypadá dobře v kuchyni, rozhodli se dát mu prostor v další části domu, do jejíž rekonstrukce se pustili, a tím byla vstupní hala. Její štukové omítky v kombinaci bílé a syté tmavě červené nebyly to pravé ořechové.

Kromě dvou cihlových zdí jsou další dvě natřené opět na černo, což, jak pánové přiznávají, bylo poněkud riskantní vzhledem k malému přísunu denního světla, jímž tato místnost trpí.

Nakonec to ale zafungovalo. Stejně jako výměna původní nezáživné kamenné dlažby za keramickou s drobným vzorem. Naopak schodiště ponechali v původní podobě.

Koberec v koupelně

Ačkoli my bychom nový příbytek Liliana a Valentina nazvali domem, ve skutečnosti je asi přesnější označení venkovské sídlo. Jeho původní zařízení tomu alespoň napovídá.

Jednou ze zvláštností, které mladí mužové objevili, tak byl například koberec na podlaze v koupelně. Ten samozřejmě zmizel stejně jako původní dlažba pokladená na lože z písku. Nahradila ji dřevěná podlaha.

V místnosti zařízené v bílé barvě je část jedné ze zdí natřená sytou tmavě zelenou, ve stejné barvě pak přibylo i několik dalších detailů.

Foto: Profimedia.cz

V koupelně býval na podlaze koberec.

Tmavě zelená, ovšem v podstatně méně sytém odstínu, je také barvou pokoje pro hosty, zatímco hlavní ložnici vládne barva žlutá. Obě místnosti spojuje stejný prvek, a to panoramatická tapeta zastřižená do oblouku za hlavou postele.

Zručná maminka vytvořila synům ložnici ve stylu Harryho Pottera

Tipy a trendy

Obývací pokoj má pak jednu ze stěn v temně modré barvě, jeho zařízení je ovšem v šedé, která ji hezky doplňuje. Zelená se zde ale znovu objevuje, a to v podobě výrazného solitéru – nafukovacího křesla s kovovým rámem.

V současné době má pár rekonstrukci domu šťastně za sebou a jeho interiér je všechno, jen ne nudný a nezáživný. Jak sami u mnoha kroků přiznávají, pouštěli se často do neznámých vod a budoucí výsledek býval nezřídka nejistý.

Přesto se jim podařilo vytvořit velmi moderní prostředí plné výrazných, přitom stále decentně použitých barev.

Anketa

Líbí se vám barevně zařízené domácnosti?
Ano, je to rozhodně příjemnější než ty "pitevny"!
72,5 %
Docela ano...
9,9 %
Jak kdy.
7,4 %
Ani moc ne...
3,7 %
Ne. Mám raději umírněný styl.
6,5 %
Celkem hlasovalo 3068 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám