Hlavní obsah

Dveře na balkón a terasu vybíráme s velkou pečlivostí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dveře vedoucí na balkón či na terasu vybíráme vždy s velkou pečlivostí. Nejenomže bychom kvůli pohodlnému přechodu z interiéru ven neměli snížit zabezpečení domu nebo bytu před zloději, ale navíc by měly dveře vydržet po mnoho let bez jakýchkoli změn způsobených přírodními vlivy nebo mechanickým opotřebením při provozu.

Foto: Veka (3x)

Mimořádně nízké bezbariérové prahy jsou dobrou prevencí před zakopnutím a pádem.

Článek

Dveře na balkóny a na terasy se vyrábějí ze stejných materiálů a často ve velice podobných finálních úpravách jako okna. Díky tomu je možné je s okny hezky sladit. Volit tedy můžeme mezi modely z plastů, hliníku nebo dřeva. Eventuálně z kombinace dřeva a hliníku.

Foto: Dafe-Plast

Posuvně zdvižné dveře v hliníkovém rámu.

Výrobci nabízejí jako výplň nejčastěji dvojskla nebo trojskla. Záleží především na tom, jak velký teplotní komfort klient od dveří očekává. To samozřejmě pak ale neřeší pouze samotná skla, ale konstrukce celých dveří, které dnes mohou mít z tohoto hlediska již tak kvalitní provedení, že je lze bez obav osazovat i do pasivních domů.

Foto: Veka

Díky kvalitním profilům a komůrkovým podlahovým prahům dosahují systémy Veka izolačních hodnot jako u pasivních domů. Tak zvané studené mosty jsou s nimi minulostí.

Typy dveří podle otevírání
Podle způsobu otevírání se dveře na balkón či terasu rozdělují do čtyř základních kategorií:
Výklopně otočné - dveře se otevírají klasickým způsobem jako dveře s možností vyklopení „na ventilaci“.
Výklopně posuvné, s rámem - dveře se otevírají odsunutím do strany, ovšem lze je také vyklopit na ventilaci, jako předchozí typ. Pozor, po odsunutí dveří zůstává na zemi jejich cca 7 cm vysoký rám, ve kterém „sedí“.
Posuvné dveře, bezbariérové - dveře se otevírají opět odsunutím do strany, usazeny jsou ovšem ve sníženém rámu, člověk při průchodu překonává vyvýšeninu 1,5 až 2 cm, kterou již lze podle normy označit jako „bezbariérovou“. Nízký rám ovšem pak neumožňuje vyklápět dveře na ventilaci.
Zdvižně posuvné dveře, bezbariérové - dveře se automaticky při stisknutí kliky, nebo pomocí elektromotorku před otevřením nadzdvihnou a pak se teprve odsunou do strany. Nemají klasický okenní rám, a proto jsou zcela bezbariérové.

Kování a bezpečnost

Důležitou roli v bezpečnosti balkónových dveří a dveří na terasu hraje jejich kování. Je žádoucí, aby mělo více zavíracích bodů jdoucích proti sobě. Pak nehrozí vypáčení či vysazení takových dveří.

Standardní posuvné i otočné dveře výrobci dodávají v bezpečnostní skupině WK 1. Je ovšem možné doplnit je i bezpečnostní třídou WK 2 a WK 3. U takových modelů je pak samozřejmostí zasklení bezpečnostním sklem s vnitřní fólií.

Foto: J.A.P.

Balkonové dveře je možné doplnit elegantním zábradlím. Jejich modelová označení mohou být inspirována názvy souhvězdí: Andromeda, Karina, Phoenix a Taurus. (Zleva a dále podle hodinových ručiček)

Tak jako vchodové dveře můžeme volit i u balkónových nebo terasových dveří jednobodový či tříbodový zámek. Vlastní zamykání může být buď samostatné, nebo implementované do kličky dveří.

Rodiny s malými dětmi by měly zvážit zabezpečení otevírání dveří proti náhodnému otevření dítětem.

Pohodlí, ovšem za vyšší cenu

U zdvižně posuvných dveří se můžeme rozhodnout, jak až daleko chceme s pohodlností v jejich ovládání zajít. Ve standardní variantě se dveře nadzdvihnou samotným otočením kliky a my je pak odsuneme do strany.

Pro ty, kteří mají rádi vše na dálkové ovládání, je ovšem možné nechat do dveří zabudovat elektromotorek, který všechnu práci vykoná za vás, a vy můžete otevřít dveře bez toho, abyste se zvedli třeba z pohovky. Anebo je prostě možné nechat dveře ovládat pomocí spínače zabudovaného například do stěny.

Foto: Dafe-Plast

Posuvně zdvižné dveře jsou uložena v rámu, jehož výška při zemi je okolo sedmi centimetrů.

Jak probíhá nákup

Dveře na balkón a na terasu rozhodně potřebují zaměřit, což provádí technik výrobce, pro kterého jsme se rozhodli. Ten na místě nejen zaměří stavební otvor, ale měl by také umět poradit se složitějšími prvky, jako je například návaznost omítky či tepelné mosty pod úrovní podlahy.

Měl by rovněž umět doporučit vhodné stínicí prvky, jako jsou žaluzie či rolety, nebo i poradit s volbou sítě proti hmyzu. Přední výrobci nabízejí zaměření jako službu zdarma. Mnozí pak mají odbornou montáží podmíněnu i záruku.

Foto: Dafe-Plast

Při zaměřování dveří je možné s odborným pracovníkem probrat i možnosti jejich zastínění.

Také montáž bychom měli svěřit odborníkům. Pokud se do ní pustíme sami, nebo ji svěříme někomu méně zkušenému, může se stát, že draze zaplacené dveře pak nebudou sloužit tak, jak by měly.

Foto: Veka

Zdvižně posuvné dveře Vekaslide 82 představují ideální spojení vnitřního a venkovního prostoru. Nabízejí propojení se zahradou, pěkný výhled, dostatek světla a přístup čerstvého vzduchu do interiéru.

Ceny se vypočítávají podle konkrétní zakázky

Cena každé zakázky na výrobu balkónových či terasových dveří velmi závisí na mnoha aspektech. Počínaje rozměrem, přes volbu materiálů, stupeň zabezpečení až po doplnění elektronikou apod.

Obecnou cenu svých výrobků vám proto dopředu většina výrobců nesdělí. Neradi by své potenciální zákazníky uvedli nechtěně v omyl, který by pak vedl ke zbytečným sporům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám