Hlavní obsah

Dům rozdělený do tří částí zaujme nenápadným vzhledem a tradičními materiály

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům Boreraig na skotském ostrově Skye patří mezi ukázkové práce ohleduplné architektury. Nejenomže nijak nenarušuje svým vzhledem ráz okolní krajiny, jeho autoři šli ještě dál a spokojili se s využitím pouze místních tradičních materiálů pro jeho stavbu.

Foto: Andrew Lee

Veškeré fasády jsou chráněny proti nepříznivému počasí bedněním z modřínu.

Článek

Autory návrhu domu jsou architekti ze skotského studia Dualchas Architects. Zadavatelem byl buddhista, který se rozhodl usídlit v silně presbyteriánské části ostrova Skye.

Ačkoli to vypadá jako obtížně kombinovatelná směs, ve skutečnosti mají oba duchovní směry několik společných prvků. Jsou to především smysl pro důstojnost, klid a respekt k druhým. Právě to jsou body, z nichž vyšli architekti i při tvorbě projektu. Cílem bylo postavit klidný, kontemplativní prostor pro člověka, který toužil po úniku z města a chtěl hodně času trávit se svými přáteli.

Foto: Andrew Lee

Obývací část domu má výhled orientovaný k uměle vytvořenému jezírku.

První věcí, na níž se architekti shodli, byla výška stavby. Pokud měl dům působit klidným a nenápadným dojmem, nemohl příliš vyčnívat nad linii horizontu. Řešením bylo jeho rozdělení do tří téměř samostatných částí. Zatímco jedna funguje coby obývák, druhá nese název ložnicové křídlo a ve třetí je ateliér.

Nedaleká přírodní prohlubeň v krajině byla zaplavena přehrazením odtékajícího potůčku. Umělé jezírko nadchlo architekty tak, že se rozhodli orientovat k němu většinu oken domu. Pohled na jeho hladinu podporuje klidnou atmosféru obydlí.

Foto: Andrew Lee

Interiéru vládnou čisté linie. Obklady jsou z dubových panelů, podlahy z leštěného místního druhu pískovce.

Také při výběru materiálů na stavbu se autoři zcela přizpůsobili okolní krajině. Zvolili výhradně takové, které se v místě běžně vyskytují a tradičně používají. Jsou to pozinkovaný kov, modřín a kámen (zejména místní druh temně a světle šedého pískovce). Kámen je využit nejen na ohrádku okolo domu, ale v broušené podobě i v jeho interiéru. Světlé dřevěné panely v interiéru jsou dubové, střecha je z pozinkovaného plechu.

Foto: Andrew Lee

Jedna z budov nese název ložnicové křídlo.

Modřínové bednění, jež chrání veškeré fasády domu i před těmi největšími vichřicemi, slouží jako vynikající izolace. Dům je vytápěn pomocí tepelného čerpadla.

Využití obnovitelných zdrojů, nenápadný vzhled zapadající do okolní krajiny a použití pouze tradičních materiálů, to vše dohromady vedlo k tomu, že se dům dočkal mnoha architektonických ocenění, mezi nimi například Scottish Design Award 2012 v kategorii rezidenčních projektů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám