Hlavní obsah

Dům podobný otočnému disku překvapí vzdušností svého interiéru

Novinky, nes

Bydlení budoucnosti má v představách architektů nejrůznější podoby. Svého času k nim nepochybně patřila i vize domova v otočném dřevěném disku s vyklenutou vrchní stranou. Na rozdíl od jiných, tato vize se stala realitou. Diskový dům nese název Domespace a umí se otáčet za sluncem.

BEZ KOMENTÁŘE: Otáčející se rodinný důmVideo: Solaleya

 
Článek

Autorem domu, jehož název lze volně přeložit jako Prostor ve tvaru kupole, je francouzský designér Patrick Marsilli, jehož v USA zastupuje společnost Solaleya.

Dům se vyrábí v nejrůznějších velikostech a také ve třech variantách - v otočné, neotočné a s rovnou podlahou.

Foto: Solaleya (7x)

Dům na první pohled snadno splne se svým okolím, už na druhý ale upoutá naopka poněkud mimozemským tvarem.

Foto: Solaleya

Pravidelný kruhový půdorys je jednou za zajímavostí stavby.

Stavba ve tvaru čočky má v základní verzi lehce prohloubený spodek a výrazně vyklenutý vršek. Základním konstrukčním materiálem je dřevo, vnější povrch je pokrytý šindeli z červeného cedru.

Celou skořepinu izoluje korková drť. Stěny na vnitřní straně jsou obloženy smrkovým dřevem.

Foto: Solaleya

Základním stavebním materiálem domu je dřevo.

Objekt je usazen na malé betonové základně, do níž je zapuštěn otočný systém. Dům se otáčí automaticky, v závislosti na poloze slunce a intenzitě jeho záření, anebo lze jeho natočení nastavit „manuálně“.

Hlavním smyslem je nejvíce otevřenou stranu obydlí vystavit slunci v chladných zimních dnech a naopak ji chránit před sluncem v létě.

Foto: Solaleya

Většina spodku domu není v přímém kontaktu se zemí.

Díky malé základně představuje stavba zajímavé řešení především na místech, kde je málo místa, anebo je nějak náročný terén. Poloměr nejmenších modelů činí 5,38 m, při výšce něco málo přes tři metry.

Největší disky mají poloměr 12,4 metru a vysoké jsou přes 7,5 metru. Celková plocha podlah se pohybuje v rozmezí od 77 m2 u nejmenších modelů až po 665 m2 za největší.

Foto: Solaleya

Interiér domu je rozdělen do dvou úrovní.

Odolá orkánu i zemětřesení
Za neobvyklým vzhledem domu stojí záměr autora navrhnout dům, který by byl schopen čelit přírodním živlům. V praxi se ukázalo, že dům je navržen správně. Několik jich už skutečně čelilo větru o rychlosti 240 km/hod., tedy o síle orkánu, a přežilo bez poškození. Zrovna tak odolný je dům vůči zemětřesení, které překoná beze škod až do síly 8. stupně Richterovy škály. Seismický paprsek, který smete desetipatrový dům, se stočí kolem ozubeného soukolí, v němž je dům fixován, a protože nenalezne žádný kolmý útvar, pokračuje nerušeně dál.
Foto: Solaleya

V kruhovém otočném domě mohou obyvatelé snídat v záplavě ranních paprsků slunce a u stejného stolu při večeři sledovat i jeho západ.

Interiér domu návštěvníka zaskočí nečekaně vzdušným dojmem a svou rozlehlostí. Od průměru šesti metrů je vnitřní prostor rozdělen do dvou úrovní, největší, dvanáctimetrový průměr umožňuje dokonce vybudování tří úrovní.

Hlavní společenský prostor je ve spodním patře, loft nahoře je určen k odpočinku a spánku.

Foto: Solaleya

Díky možnosti domem otáčet, mají obyvatlé možnost mít slunce vždycky na té straně, kde jim to vyhovuje nejlépe.

Díky kruhovému uspořádání a téměř absenci stěn není náročné dům vytopit. Stačí k tomu centrálně umístěná kamna, jejich komín veškerý prostor pohodlně vyhřeje.

Anketa

Chtěli byste bydlet v domě, který se otáčí?
Ano, přijde mi to velmi praktické
78,4 %
Nevím, neumím si to představit
5,3 %
Ne, přijde mi to k ničemu
16,3 %
Celkem hlasovalo 510 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám