Hlavní obsah

Dům plný štítů vznikl jako odpověď architektů na přísné regule úřadů

Novinky, nes

Zajímavě řešený bytový dům v nejlidnatější jihokorejské provincii Kjonggi poutá pozornost okolí i odborných médií svou neobyčejně řešenou fasádou. Autoři z tamního architektonického studia AND (Architecture of Novel Differentiation) ji totiž zaplnili arkýřovými okny ve tvaru štítů, nebo pro někoho spíše - malých domečků.

Foto: Kyungsub Shin

Díky vtipně navržené fasádě upoutá dům pozornost hned na první pohled.

Článek

Za charakteristickým rysem domu s neobyčejnou fasádou stojí architektonicky vtipné dotažení ad absurdum požadavku úřadů na sedlovou střechu a trojúhelníkový štít za každou cenu.

Dům vyrostl jako jeden z mnoha v posledních letech na místě původních rezidenčních bloků v nově naplánovaném a vystavěném městě Gwanggyo New Town.

Jak architekti vysvětlují, tyto bloky byly po pár letech opuštěny a na jejich místech vznikly nové budovy, které mají totožný charakter. Před každou je šestice parkovacích míst, uvnitř lze pak najít čtyři byty umístěné v prvním a druhém patře a jednu větší rezidenci v podkroví.

Více než polovina plochy přízemí je vyhrazena pro komerční účely, obvykle slouží jako obchody. Polovina stěn v přízemí je prosklena a střechy jsou zásadně sedlové.

Foto: Kyungsub Shin

Architekti si dali záležet, aby se dům od ostatní uniformně laděné zástavby co nejvíce odlišoval.

Za touto jednotností stojí nejen velice přísné a podrobné předpisy pro místní zástavbu, ale také ekonomické zájmy majitelů všech budov, tj. jejich touha pronajmout každý metr v domě co nejvýhodněji.

Foto: Kyungsub Shin

Přízemí všech místních domů jsou vyhrazena pro komerční účely. Nejinak je tomu i v domě s fasádou plnou štítů.

Architekti se rozhodli tvar štítu zopakovat všude, kde to bylo možné. Otvory oken proto vysunuli před fasádu a jejich horní část vyklenuli do úředníky tolik žádaných štítů.

Stejně tak naložili s balkóny, částmi obytných prostor i hlavním vchodem do domu. Odtud tedy název budovy Gablepack, jenž lze velice volně přeložit jako Halda štítů.

Foto: Kyungsub Shin

Přirozenou společenskou zónou pro obyvatele domu je schodiště.

Sedlovou střechu, respektive její podkroví využili přitom architekti k dalšímu atypickému rysu budovy. Namísto obvyklé čtveřice bytů do něj vměstnali domácností pět. Centrální a nejvýstavnější bytová jednotka, zasahující přes dvě podlaží, je umístěna pod střechou a v centru budovy.

Pod ní, a částečně vedle ní, je dvojice dalších mezonetově řešených bytů, pod nimiž jsou pak ještě dva byty standardní. Přízemní prostor je, jak žádají pravidla, vyhrazen pro obchod, nebo dokonce dva.

Foto: Kyungsub Shin

Schodiště má přísun denního světla díky světlíku ve střeše.

Jak pobaveně konstatují architekti, tím, že centrální byt využívá jako své horní patro podkroví, vzbuzuje dům podezření, zda není náhodou pětipodlažní, což by bylo proti regulím.

Foto: Kyungsub Shin

Štíty rozšiřují obytnou plochu místností uvnitř domu.

Foto: Kyungsub Shin

Atypický tvar má dům nejen z exteriéru, ale i v interiéru.

Zajímavě řešeno je rovněž schodiště uvnitř domu, jehož prostor se s počtem podlaží zvětšuje. Architekti tak vytvořili přirozený společenský prostor pro budoucí obyvatele domu, odkud je vidět na všechna čtyři podlaží, a zároveň, který díky světlíku ve střeše zalévá příjemné denní světlo.

Foto: Kyungsub Shin

Okna ve tvaru štítu lze využít například jako příjemnou čítárnu.

Foto: Kyungsub Shin

Nejlepší bydlení nabízí nejvýše položený byt.

Dům na pozemku o velikosti 280 m2 zabírá plochu 145 m2. Součet všech podlah v interiéru dává dohromady 493 m2.

Foto: AND

Průřez domu

Foto: AND

Přízemí: 1 obchod, 2 podloubí, 3 záhon, 4 vstupní hala, 5 toaleta, 6 výtah, 7 úložné prostory.

Foto: AND

První patro: 1 chodba, 2 výtah, 3 vstup, 4 kuchyň, 5 obývací pokoj, 6 balkón obývacího pokoje, 7 ložnice, 8 koupelna, 9 pokoj, 10 balkón.

Foto: AND

Druhé patro: 1 chodba, 2 výtah, 3 vstup, 4 kuchyň, 5 obývací pokoj, 6 balkón obývacího pokoje, 7 úložné prostory, 8 koupelna, 9 ložnice, 10 schodiště.

Foto: AND

Třetí patro: 1 chodba, 2 vstup, 3 toaleta, 4 pokoj, 5 pokoj, 6 schodiště, 7 hala, 8 ložnice, 9 pokoj, 10 koupelna.

Foto: AND

Čtvrté patro s podkrovím: 1 hala, 2 výtah, 3 vstup, 4 kuchyň, 5 obývací pokoj, 6 balkón obývacího pokoje, 7 schodiště, 8 koupelna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám