Hlavní obsah

Dům obrostlý zelení trochu naruby. Z ulice na něm nezahlédnete ani lísteček

Novinky, Jana Nesvadbová

Opačný postup při navrhování domu obrostlého zelení zvolili architekti z brazilského São Paula. Kancelářskou budovu jednoduchého krychlového tvaru nechali v centrální části prázdnou a veškerou vegetaci ukryli do vzniklého atria. Z ulice se tak tváří velmi všedně a kolemjdoucího ani nenapadne, kolik zeleně na ní ve skutečnosti roste.

Foto: Nelson Kon

Veškerá zeleň je ukryta na stěnách budovy v atriu.

Článek

Na čtvercovém pozemku na rohu dvou ulic ve čtvrti Pinheiros vyrostla administrativní budova se 46 kancelářemi, která má v přízemí divadlo a v podzemí parkoviště.

Při pohledu z ulice je zřejmý pouze běžný krychlový tvar stavby, jejíž fasáda je vizuálně rozbitá do pixelů žluté a šedé barvy vytvořených z hliníkových panelů, mezi nimiž se maskují i četná okna. Díky vytvořenému podloubí při obou ulicích působí objekt, jako by se vznášel nad zemí.

Jako mnoho podobných administrativních budov i tato má centrální část prázdnou. I zde je atrium zastřešeno (nikoli ovšem hermeticky uzavřeno) skleněnou střechou. Právě do tohoto atria jsou orientované podlouhlé bílé balkony a kapsy, v nichž jsou zasazeny rostliny. Další zeleň je pak zasazena i na střeše domu, respektive na jejích okrajích, které nezakrývá skleněný záklop.

Starou továrnu nahradí zelenající se domy se stromy a keři

Tipy a trendy

Architekti tím, že neuzavřeli stavbu zcela, umožnili cirkulaci vzduchu atriem. Skrze podloubí, jež jsou na některých místech otevřená až do atria, se nasává chladnější vzduch z úrovně ulice a tím, jak se v prostoru mezi čtyřmi stěnami budovy otepluje, pomalu stoupá vzhůru a pod střechou se dostává ven z budovy, navíc čistší díky rostlinám v atriu.

Foto: Nelson Kon

Podloubí lemující stavbu na úrovni ulice vytváří dojem, jako by se celá stavba vznášela ve vzduchu.

Zatímco on ale nechává růst vegetaci na vnějších fasádách svých staveb, brazilští architekti v centru vertikálně rostoucí zeleň obalili domem.

Anketa

Měly by být rostliny na administrativních budovách?
Ano, a ne jenom na nich!
87,9 %
Ano, proč ne?
5,9 %
Nevím, je mi to jedno.
2,4 %
Ne, jen to rozptyluje od práce.
0,8 %
Ne, rostliny na jakýchkoli budovách jsou nesmysl.
3 %
Celkem hlasovalo 3546 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám