Hlavní obsah

Dům na stromě vás vrátí k přírodě

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Relax ve větvích stromu zní jako splněný dětský sen. Nabízejí ho v podobě několikadenních pobytů některé odpočinkové resorty. Stromový domek ale můžeme mít i na své zahradě.

Foto: Treehouses (5x)

Pohyb po schodišti a na terase jistí boční sítě. Střešní krytina dřevěného domku je z umělých palmových listů.

Článek

Poslouží k dětským hrám, jako pracovna, trucovna či místo k relaxaci. Očekávat lze menší komfort, na jaký jsme zvyklí z běžných zahrádkářských chatek. Musíme se smířit s tím, že tu chybí voda z vodovodního řadu a elektřina.

Na druhou stranu z okna domku snadno pozorujeme ptáky, v jejichž životním prostoru se nacházíme. Vybavení domku může být velmi útulné, pobyt v něm romantický, klidný, s nádhernými výhledy do krajiny a větví okolních stromů.

Foto: Stromhouse

Ubytování v korunách stromů je návratem k přírodě, bez připojení k síti elektrické energie. Stavba domku trvá asi měsíc.

Foto: Stromhouse

Při přípravě jídla se nabízí výhled z okna s výplní plexiskla.

Dřevo a zase dřevo

Každý domek je konstruován tak, aby svému stromu neškodil a nebránil mu v dalším růstu. Je dobré, aby strom byl silný, měl hluboké kořeny. Možnost výstavby v jeho korunách však musí posoudit dendrolog.

Foto: Treehouses

Domek je postaven tak, aby stromu nebránil v dalším růstu Strom musí být silný, s hlubokými kořeny.

Ke stavbě řemeslníci využívají například modřín, borovici, smrk. Na střechu obvykle instalují kanadskou krytinu Palmex. Je složená z umělých palmových listů s minimální váhou na m2. Listy jsou voděodolné a vykazují dlouhou životnost.

Mini dům má rozlohu 10 až 14 m2, největší model až pro pět osob 21-25 m2. Ke dveřím domku vede většinou strmější dřevěné schodiště. Nikdy nechybí terasa, z níž můžeme pozorovat okolní svět.

Terasy mají různé velikosti, zhruba od 7 m2, na některých je možné pohodlně posedět a uspořádat piknik. Kmen stromu velmi často prochází právě terasou.

Foto: Stromhouse

Kmen stromu vede nejčastěji terasou nabízející pobyt přímo ve větvích stromů.

Foto: Treehouses

Součástí terasy je často malá kladka, která slouží k vytažení košíku s občerstvením.

Útulné i přírodní zázemí

V pokoji jsou postele klasických rozměrů (160x200 a 80x200 cm), vybavení zahrnuje stolek, taburety, někdy i skříňky. Nechybějí věšáky na zavazadla a lehké oblečení.

Světlo zajišťují zdroje známé za starých časů, a to uzavřené lucerny a obyčejné svíčky. V některých domcích lze prostor temperovat kamínky. Ve vybavení interiéru by neměl chybět domácí hasicí přístroj nebo sprej.

Foto: Treehouses

V ložnici se pohodlně na kvalitních matracích vyspí až 5 osob. Nechybějí stolek a židličky.

Foto: Treehouses

Kmen stromu v ložnici a nádherný výhled do krajiny z postele - vítejte v domě na stromě.

Jako v dřívějších dobách, i v případě domu na stromě používáme suchou toaletu. Hygienické dřevěné toaletní prkénko je základním standardem každého domku.

V případě, že se rozhodneme vyzkoušet bydlení na stromě v přírodním rekreačním resortu, najdeme v nádobě poblíž dřevěné toalety zásypový materiál v podobě pilin a ve vědru pak čerstvou vodu na umytí.

Foto: Stromhouse

Komfortní vybavení stromového domku: suchá toaleta, umyvadlo a voda v zásobníku, místo žaluzií kožešiny.

Nad umývací mísou na stolku uvnitř může být také zásobník na vodu s kohoutkem, podobně jde zařídit venkovní sprchování. Nebo využijeme centrální stavbu střediska, v níž je veškeré vybavení, na jaké jsme zvyklí.

Foto: Stromhouse

Osprchovat se lze v přírodní sprše pod obydlím.

Chcete ho?

Mini domek stojí zhruba 350 000 Kč. Záleží na jeho velikosti a vybavení.

Zhotovitel odborně posoudí vhodnost stromu a okolního terénu.

Chceme-li, aby k domu vedlo točité schodiště, musí průměr kmene dosahovat aspoň 40 cm.

Zdraví a sílu stromu posoudí dendrolog, který kontroluje strom každý rok od ukončení stavby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám