Hlavní obsah

Dům mezi dunami připomíná dřevěný drahokam

Novinky, nes

Dům napůl zanořený do písečných dun na pobřeží holandského ostrova Terschelling navrhli svému klientovi architekti ze studia Marc Koehler Architects. Na první pohled upoutá zajímavým tvarem a velkým prosklením slibujícím nádherné výhledy do okolní krajiny a na Severní moře.

Foto: Filip Dujardin

Fasády domu jsou zároveň jeho střechou a připomínají fasety drahokamu.

Článek

Jak architekti zdůrazňují, tvar domu nezvolili náhodně. V daném místě jsou natolik zřetelně přítomné živly jako voda, vítr a slunce, že bylo jen logické vytvořit stavbu, která vzbuzuje dojem, jako by ji utvářela sama příroda. S tímto ohledem proto pečlivě volili i všechny materiály a jejich barvy.

Výsledkem je dům s obytnou plochou 180 m2, jenž nejvíce ze všeho připomíná drahokam ze dřeva. Žádná z jeho stran nevypadá stejně. A přitom se zdá, jako by vyrůstal ze země. Jeho název zní Dune house (Dům duna).

Foto: Filip Dujardin

Dům je zčásti zanořen do terénu.

Foto: Filip Dujardin

Na první pohled upoutá svým neobvyklým tvarem, který jako by vytvořila sama příroda.

Foto: Filip Dujardin

Dům z žádné strany nevypadá stejně.

Interiér je řešen ve stylu loftu, ovšem stočeného do spirály. Pohyb napříč domem se mírně blíží chůzi po pobřeží s dunami. Člověk stále buď někam vystupuje, nebo sestupuje.

Uvnitř domu to pak vypadá tak, že každý z prostorů je o kousek níže/výše než předchozí a následující, čímž vzniká mezi jednotlivými zónami vzájemná návaznost, ale přitom je každá jasně vyhrazena pro svůj vlastní účel.

Foto: Filip Dujardin

Interiér domu je rozdělen do mnoha úrovní.

Foto: Filip Dujardin

Architekti si na tomto projektu obzvláště pochvalují spolupráci s klientem. Ta byla natolik intenzivní a plodná, že bylo možné majitelům dům doslova ušít na míru, přesně podle jejich představ a potřeb.

Foto: Filip Dujardin

Každé místo nabízí jiný výhled do okolí.

Foto: Filip Dujardin

Dům je stavěn podle zásad pro pasivní budovy.

S ohledem na okolní přírodu architekti jako základní stavební materiál použili modulární prefabrikované dřevěné panely, které jim umožnily významným způsobem zkrátit čas stavby.

Foto: Marc Koehler Architects

Řez domem

Foto: Marc Koehler Architects

Plán domu - podlaží pod úrovní země

Dům je navržen podle zásad pro výstavbu pasivních budov s cílem redukovat tepelný příjem během horkého léta a ztráty během zimy.

Sada solárních panelů na střeše zároveň umožňuje vlastní produkci energie. O vytápění se pak starají kamna spalující biomasu.

Foto: Marc Koehler Architects

Plán domu - přízemí

Foto: Marc Koehler Architects

Plán domu - patro

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám