Hlavní obsah

Dům, který má všechno. Nádherný výhled i dobrodružnou historii

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokterý dům se může pochlubit hned dvěma takovými devizami, jako starý mlýn na pobřeží mezi britskými hrabstvími Devon a Cornwall. První předností je nádherný výhled na moře a okolní pobřeží, druhou je jeho doslova dobrodružná historie. V 19. století sloužil jako základna místního pašeráka, jehož křestní jméno znělo Hannibal. Pokud ještě netušíte, kam ukrýval svůj kontraband, vězte, že do jeskyně. Ta je na pozemku také.

Foto: Profimedia.cz

Historický dům sloužil po většinu času jako mlýn, ovšem také jako obydlí pašeráka.

Článek

Nádherný dům, z nějž čiší historie už na první pohled, je postaven z kamenného zdiva, do nějž jsou vsazena bílá dřevěná okna. Na pobřeží, v místě, kde se stýkají dvě hrabství, stojí zcela osamocen.

Foto: Profimedia.cz

K přednostem domu patří nádherný výhled na moře a okolní pobřeží.

Od samého počátku, tedy od 16. století, sloužil jako mlýn. Proto se jmenuje Old Mill House. A jako spousta podobných staveb je samozřejmě zapsán na Statutárním seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického zájmu druhého stupně. Doslova jen pár kroků od něj zeje ústí staré jeskyně.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z obývacích pokojů v domě.

Foto: Profimedia.cz

Jídelna, z níž se po schodech vystupuje do ložnice v podkroví.

Mlýn vedla od počátku až do roku 1818 rodina Johna Hancocka, poté dům koupil pašerák Hannibal Richards. Jeho činnost vešla však časem natolik ve všeobecnou známost, že se musel přestěhovat a dům prodat.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň patří k nemnoha ryze moderně zařízeným místnostem v domě.

Od té doby stavba sloužila rozličným účelům. Sídlila zde pekárna, čajovna, obchod s cukrovinkami a nakonec trafika.

Teprve po druhé světové válce se do objektu nastěhoval první soukromý majitel a začal jej využívat jako rodinný dům.

Foto: Profimedia.cz

Ložnice v podkroví

Foto: Profimedia.cz

V domě je celkem pět ložnic. Současní majitelé jej pronajímali, ovšem nyní jej nabízejí k prodeji.

Poslední majitel, který sám bydlí nedaleko a příležitostně dům využíval jako letní rezidenci, jej vyhrál jako první cenu v soutěži. Po většinu času ovšem objekt pronajímal turistům, kteří oceňovali výbornou polohu v blízkosti známých výletních tras.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V současnosti se majitelé rozhodli domu zbavit a nabídli jej k prodeji za rovný milión liber, tedy zhruba 35 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám