Hlavní obsah

Dům, kde je všechno vzhůru nohama, vyvolává závratě

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také míváte někdy dojem, jako by byl celý svět kolem vás vzhůru nohama? Přesně takové pocity vzbuzují v návštěvnících domy, postavené právě tímto způsobem. Na světě jich je možné najít hned několik. Ten nejnovější vyrostl v sousedním Německu, ve vesničce Wertheim. Zatímco vesnice se těší na nový příliv turistů, lidé cestující po dálnici A3 směrem z Würzburgu zažívají šok a přemýšlejí, zda se jim to zdá, nebo opravdu v jejich zemi, kde je odjakživa kladen důraz na systém a řád, je něco takového vůbec možné.

Obrácený dům

 
Článek

Dům na okraji vesnice vyrostl před několika týdny a poprvé si jej mohli prohlédnout návštěvníci místních slavností Sturzfest. Slouží jako atrakce pro velké i malé návštěvníky a podobně, jako v ostatních stejně stavěných domech, má vzhůru nohama důsledně zařízený i celý interiér.

Veškerý nábytek a doplňky tudíž návštěvníkům visí nad hlavou od podlahy dolů, která je v tomto objektu ale stropem.

Foto: Profimedia.cz

V Německém Wertheimu vybudovali nový dům. Stojí vzhůru nohama.

Nový dům upoutal pozornost obyvatel nedalekých měst, kteří pravidelně projíždějí po dálnici A3 okolo Wertheimu.

„V sobotu 3. 10. jsem jel z Würzburgu a kousek před Wertheimem jsem uviděl stát na okraji jámy dům vzhůru nohama. Myslel jsem, že jsem snad opilý. Přitom jsem nic nepil, takže jsem v sobě nemohl mít ani zbytkový alkohol. Teprve po chvíli mi došlo, že to, co vidím, je skutečně dům stojící vzhůru nohama,“ okomentoval snímky domu na internetu jeden z řidičů.

Foto: Profimedia.cz

Dům stojí poblíž dálnice A3 ve směru z Würzburgu.

Podobné domy můžete najít i v dalších zemích. Snímky z nich můžete vidět v našem videu. V Německu stojí už několik let dům nazvaný „Svět stojí na hlavě“ v lázeňském letovisku Trassenheide na břehu Baltského moře.

Vznikl podle projektu polských architektů Klaudiusze Golose a Sebastiana Mikiciuka. Také v Rakousku, v tyrolské vesničce Terfens, stojí podobný dům. Jeho autory jsou rovněž dva polští architekti - Irek Glowacki a Marek Rozanski.

Foto: Profimedia.cz

Rodina domů postavených vzhůru nohama se v Německu rozrostla o další kousek.

Dům orientovaný vzhůru nohama si mohou projít také například návštěvníci výstavy VDNCH v Moskvě. Autoři tu návštěvníky varují, že uvnitř mohou pociťovat závratě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Další obrácenou stavbu je možné objevit například ve starobylém vodním městě Feng-ťing v Šanghaji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám