Hlavní obsah

Dům, jenž vypadá jako filmová vesmírná loď, je na prodej

Novinky, nes

Dům, který vám chceme představit, se správně jmenuje Alkira House. Málokdo mu však takto řekne. Člověk nemusí být zarytým fanouškem ságy Star Wars, aby mu jeho tvar okamžitě nepřipomněl vesmírnou loď, jíž ve filmech této série pilotoval Harrison Ford coby pašerák Han Solo. Na internetu jej proto lze v různých článcích zaznamenat pod přiléhavějším označením - Millennium Falcon House.

Foto: Profimedia.cz

Není třeba velké fantazie, aby ve tvaru domu filmu znalý člověk viděl známou vesmírnou loď ze Star Wars, Millennium Falcon.

Článek

Movití milovníci příběhů o Lukovi Skywalkerovi, princezně Leie a dalších hrdinech světa ovládaného světlou i temnou stranou Síly by měli zpozornět. Poslední listopadový den bude totiž tento dům nabídnut v aukci k prodeji.

Autorem návrhu stavby je australský architekt Charles Wright, který za dům obdržel ocenění za nejlepší stavbu roku 2014 v Queenslandu. A po právu.

Foto: Profimedia.cz

Dům má celkem šest ramen. V každém z nich je jedna z ložnic.

Dům navrhl jako soběstačný a trvale udržitelný. Znamená to, že získává dostatek energie pro potřeby svých obyvatel i pro svůj provoz, zároveň získává ze svého okolí dostatek vody, umí s ní šetrně zacházet a eventuálně ji navracet do přírody zpět, vyčištěnou. (Pod domem je umístěna podzemí nádrž o objemu 250 tisíc litrů.) Zároveň je navržen tak, aby dokázal odolat cyklónům.

Foto: Profimedia.cz

Dům je umístěn na ostrůvku ve středu umělého jezera. I to se podílí na jeho přirozeném ochlazování v horkých dnech.

Odborníci z oblasti architektury oceňují i způsob, jakým autor stavbu zasadil do okolní nádherné přírody. Majitelé mají přístup k soukromé pláži, o niž se dělí jen se dvěma sousedy.

Foto: Profimedia.cz

Dům je vyroben z betonových prefabrikovaných dílů.

Interiér českého čtenáře možná překvapí svou maximální otevřeností. Je třeba vzít v potaz, že dům stojí v severní části australské provincie Queensland, konkrétně v srdci deštného lesa Daintree nedaleko městečka Cape Tribulation.

V takovém prostředí se samozřejmě řeší především dostatečné zastínění a přirozený průchod vzduchu domovem tak, aby nebylo zapotřebí používat klimatizaci. Skvělým nápadem je usazení stavby nad uměle vytvořené jezírko, jehož voda ji přirozeně ochlazuje.

Foto: Profimedia.cz

Středová část domu nabízí spoustu míst k posezení a odpočinku.

Foto: Profimedia.cz

V samém srdci domu je umístěný bazén pro okamžité smočení.

Většina společenských prostor je umístěna do zastřešeného exteriéru. Kromě společného posezení mají obyvatelé domu k dispozici i menší bazén pro okamžité smočení.

Pod přístřeším je i plně vybavená kuchyň. Ta nabízí dostatek místa pro několik kuchařů zároveň, aby si rodina mohla užít zábavu i při společné přípravě jídla.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň je navržena tak, aby v ní mohla vařit v případě zámu celá rodina.

Foto: Profimedia.cz

Stejně, jako další společenské zóny, je také kuchyň pouze zastřešena.

V interiéru jsou uschovány hlavně ložnice, jichž je v domě celkem šest. V každém cípu domu jedna. K nim náleží také šest koupelen.

Foto: Profimedia.cz

V každém křídle domu je umístěna jedna ložnice.

Dům je vyroben z prefabrikovaných betonových dílů, ocelových prvků a skla. Na pozemku o výměře 30 ha zabírá plochu 600 m2.

Jeho současní majitelé jej původně nabízeli k prodeji v přepočtu za 282 miliónů korun. Později tuto částku snížili na 166 miliónů.

Foto: Profimedia.cz

V domě je stejný počet pokojů jako koupelen.

Když se ani poté nepodařilo dům prodat, rozhodli se jej nabídnout v aukci. Ta se uskuteční 30. listopadu a majitelé doufají, že se domu, v němž nakonec netráví tolik času, kolik si představovali, někdo ujme.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám